Alegerile pentru postul de episcop de Cluj al Bisericii Reformate din Ardeal (BRA), sunt contestate de o serie de clerici. Printre acestia se numara si parintele Parohiei Reformate Centrale din Cluj-Napoca, Bela Balogh, caruia i-a fost ridicata licenta de preot in 2002, in urma unui conflict cu conducerea.

De asemenea, o serie de posibili contracandidati ai celor doi episcopi au fost pensionati anticipat, ca sa nu poata participa la scrutinul care a avut loc la sfarsitul anului trecut.

Biserica Reformata detine un patrimoniu imobiliar imens, evaluat la cateva miliarde de euro. Veniturile obtinute din chirii insumeaza sute de mii de euro in fiecare luna. Aceste sume sunt tinute la dispozitia cancelariei episcopale.

Relatie "nepotrivita"

Preotul Bela Balogh sustine ca episcopii reformati Laszlo Tokes din Oradea, cel care conduce Eparhia de Piatra Craiului, si Geza Papp, seful Bisericii Reformate din Ardeal, ar fi format un tandem cu scopul de a controla acest cult si de a-i elimina pe eventualii opozanti. Si asta, cu atat mai mult cu cat episcopii reformati sunt desemnati periodic, prin votul clericilor.

Teoretic, orice preot reformat poate obtine un mandat de episcop, spre deosebire de Biserica Ortodoxa ori cea Catolica, care isi desemneaza ierarhii pe viata. Un statut asemanator ar fi ravnit si de cei doi episcopi. Bela Balogh sustine ca ei ar dori sa extinda durata mandatului care este in prezent de 6 ani, la episcopatul "ad vitam", adica pana la moarte.

In plus, preotul a declarat ca "exista o complicitate foarte neagra" intre cei doi prelati, care ar acoperi cazuri de natura penala.

Printre acuzatiile de coruptie formulate de parintele demis mai figureaza si atribuirea licitatiilor catre unele firme de constructii pe criterii obscure, acordarea de burse in strainatate favoritilor episcopului ori deturnarea fondurilor alocate constructiei de lacasuri de cult.

Totodata, Balogh considera ca alegerile desfasurate in decembrie 2006, in urma carora episcopul Geza Papp si-a reinnoit mandatul, ar sta sub semnul unor aranjamente de culise. Printre altele, cei 16 protopopi ai BRA ar fi fost atrasi de partea episcopului Papp prin diverse metode, cum ar fi cumpararea unor autoturisme de serviciu chiar inaintea desfasurarii alegerilor.

Alegeri "oculte" si acuzatii de coruptie

Scrutinul a avut loc in parohia din Ilieni a vicarului Episcopal. In prealabil, actualul episcop s-ar fi dispensat de serviciile unor parohi mai in varsta, posibili contracandidati, prin reducerea varstei de pensionare pentru preoti, de la 70 la 65 de ani. In acelasi timp, preotii sustinatori ai conducerii, ar beneficia in continuare de prelungiri de activitate.

Preotul Arpad Nemes, cel care a declansat, in anul 2003, o miscare contestatara in interiorul Bisericii Reformate, a fost nevoit sa se retraga din activitate in urma deciziei de pensionare.

Protestul acestuia, intitulat "Dictatura si teroare in Biserica Reformata din Ardeal", a avut initial mai multi aderenti care ar fi dorit infiintarea unei Biserici Reformate Prezbiteriene, in Transilvania, formata din preotii dizidenti. Numarul acestora a scazut, insa, pe parcurs.

Jurnalistii "Romaniei libere" au incercat sa il contacteze pe episcopul Geza Papp, pentru a raspunde acuzatiilor. Inaltul prelat a refuzat, insa, dialogul cu presa. Insistentele reporterilor au avut ca final un telefon trantit in nas de secretara prea-sfintitului episcop.