Sindicalistii de la fabrica Unirea din Cluj cer rezilierea contractului de privatizare. Ei il acuza pe omul de afaceri Ioan Bene, partener de afaceri cu liderul PSD Ioan Rus, ca nu ar fi respectat clauzele contractuale.

Liderul sindicatului de la Unirea, Teofil Lungu, spune ca Ioan Bene nu ar fi investit cele doua milioane de euro asumate la cumpararea pachetului majoritar de actiuni. Ioan Bene ar fi vrut insa sa majoreze capitalul social al fabricii prin includerea unui complex turistic din Geoagiu in patrimoniul companiei.

“Singurele utilaje oferite fabricii au fost o basculanta si o dubita”, spune sindicalistul clujean. Mai mult, Teofil Lungu a afirmat ca, in ultimii doi ani, angajatii fabricii nu si-au primit salariile in intregime. Conducerea Unirea SA zice insa ca muncitorii oricum n-au mai muncit la fel de mult ca pe vremuri, domeniul de activitate fiind, si asa, falimentar.

Sindicalistii se tem ca Ioan Bene ar dori falimentarea companiei pentru a folosi cele cinci hectare de teren al Unirii pentru construirea de blocuri. Bene a respins aceste acuzatii.

El a cumparat fabrica de masini-unelte in anul 2001. Ca o nota, pretul achitat catre AVAS, nu depasea valoarea unui apartament din Cluj, anume 150.000 de euro. Cel cu care a semnat contractul de privatizare este Gavril Rus, fratele lui Ioan Rus.

Firmele lui Ioan Bene au fost puse pe lista neagra a autoritatilor dupa ce au compromis realizarea unor proiecte finantate din fonduri europene. Legat insa de investitiile propriu-zise facute la Unirea SA, reprezentantii companiei Ben&Ben afirma ca au efectuat deja investitii de un milion de euro. Sindicalistii insa, sustin ca investitia in chestiune s-a facut in ferestre termopan si in autoturisme de lux.