"Libertate ziaristilor romani!“

La adresa www.petitiononline. com/sasesase/petition.html, doritorii sint invitati sa semneze petitia pentru judecarea ziaristilor Liviu Man, Aurelian Grama si Dan Parcalab in libertate. Scrisa in engheza si romana, petitia este un apel catre opt institutii europene, printre care Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), Parlamentul European ori Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene.

Intitulata "Liberty and Justice for Romanian journalists Liviu Man, Dan Parcalab and Aurelian Grama“, scrisoarea prezinta amanuntit motivele pentru care ziaristii ar trebui sa fie cercetati in libertate, si nu in arest. „Primii ziaristi arestati in Uniunea Europeana in 2007 sint romani.

(...) Protestam in fata actiunilor abuzive ale DIICOT, actiuni care au ca principal scop suprimarea libertatii de exprimare si inchiderea publicatiilor. Este inadmisibil ca Romania sa intre in Uniunea Europeana cu redactii devastate, calculatoare ale ziaristilor sechestrate, ziaristi arestati si haituiti!“, se arata in text.

Totodata, se mai aminteste de incalcarea prevederilor CEDO, faptul ca acuzatilor din dosarul „Gazeta“ nu li s-a acordat dreptul de a se apara ori faptul ca nu au putut sa se pregateasca pentru apararea in instanta: „Cinci avocati au avut la dispozitie 30 de minute pentru a studia un dosar de sute de pagini, o incalcare inadmisibila a dreptului la aparare“.

Procurorii, santajisti la rindul lor

In petitie se mai cere ca justitia sa-si faca datoria si sa asigure un tratament egal si pentru acei politicieni despre care s-a scris in materiale de presa. De asemenea, li se cere procurorilor sa inceteze cu presiunile, amenintarile si santajul asupra martorilor.

In ceea ce priveste cercetarea prealabila a celor zece acuzati in dosarul „Santaj in presa“, aceasta este pe ultima suta de metri. Surse judiciare ne-au declarat ca vineri se va face publica instanta la care va fi trimis dosarul „Gazeta“, dupa definitivarea rechizitoriului. La inchiderea editiei, petitia fusese semnata de peste 40 de persoane. (Ioana OROS)

In continuare in greva foamei

Dan Parcalab, director general al "Gazetei de Maramures“ este, in continuare, in protest prin refuz de hrana. El se afla in arestul IJP Cluj din 3 ianuarie si este a patra zi in care consuma doar apa si ceai indulcit. Starea lui de sanatate este buna, cu exceptia unei usoare scaderi a tensiunii arteriale. El protesteaza impotriva masurii de arest preventiv.

De precizat ca Dan Parcalab este primul ziarist roman care a cistigat un proces la CEDO de la Strasbourg, dupa ce fusese condamnat de toate instantele din Romania, in 1999.