Dosarul penal privind "delapidarea" societatii "Suinprod" SA Galda de Jos (judetul Alba) cu mai mult de 2 miliarde lei de catre un fost angajat al firmei, impreuna cu lichidatorul judiciar, a ajuns pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia. Aceasta instanta judeca apelul declarat de procurori si de fostul administrator Eugenia Milles, nemultumiti de hotararea Tribunalului Alba.

Judecatorii l-au achitat pe lichidatorul judiciar al firmei aflate in faliment, Ioan Toma, de acuzatiile penale care i-au fost aduse si a condamnat-o pe Eugenia Milles la cinci ani de inchisoare, cu executare pentru inselaciune, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Povestea penala dateaza din perioada 2001 - 2002, cand, potrivit anchetatorilor, Eugenia Milles si Ioan Toma au ridicat ilegal din contul SC "Suinprod" SA suma de 2,11 miliarde lei vechi.

"Cei doi au profitat de faptul ca, desi doar judecatorul sindic avea specimen de semnatura la banca cu privire la contul firmei, judecatorul le-a inmanat de mai multe ori ordinele de plata semnate de acesta spre a ridica diferite sume de bani.

Eugenia Milles a folosit ca model de comparatie specimenul de semnatura pentru a imita identic semnatura de pe ordinele de plata", se arata in rechizitoriu.

Cei doi au fost trimisi in judecata la sfarsitul anului 2004. Cu alte cuvinte, administratorul firmei a falsificat semnatura judecatorului sindic pe 15 ordine de plata, intrand, astfel, in posesia a banilor.

Bani transferati in contul propriu

Procurorii au mai sustinut ca in urma intelegerii dintre cei doi, Eugenia Milles a transferat banii din contul societatii deschis la BCR, intr-un cont personal deschis la Banca "Transilvania". "Dupa ridicare, sumele de bani erau transformate in dolari si inmanate lui Ioan Toma", se mai arata in rechizitoriu.

Banii proveneau din vanzarea activelor "Suinprod" omului de afaceri italian Giannino Macchi, proprietarul SC "Myconos Service" SRL, in schimbul a 2,6 miliarde lei vechi. Lichidatorul a mai fost acuzat ca l-a indus in eroare pe strain, caruia i-a solicitat ilegal suma de 450 milioane lei vechi, in schimbul careia a eliberat o chitanta care nu mai era in circulatie.

Ambii inculpati au respins, insa, acuzatiile aduse de procurori. Daca Eugenia Milles a invocat complicitatea lichidatorului Ioan Toma, acesta din urma nu a recunoscut ca ar avea vreo implicare in afacere. El a reusit, de altfel, sa-i convinga si pe judecatorii Tribunalului Alba de nevinovatia sa.

Prezenta stampilei aflate permanent in biroul lichidatorului judiciar, pe cele 5 ordine de plata, a fost justificata prin faptul ca Eugenia Milles mergea foarte des la Ioan Toma. "Femeia venea la biroul lui Toma si au existat situatii in care aplica stampila fara sa ceara permisunea cuiva, pentru ca se bucura de increderea acestuia.

Aparent, exista o stare de dubiu cu privire la persoana care a aplicat stampila, situatie care nu poate decat sa-i profite inculpatului. Ansamblul probelor arata ca nu inculpatul a aplicat stampila", se mai sustine in motivare.

Prin declaratiile favorabile ale unor martori, Ioan Toma a fost achitat de acuzatia de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Declaratii contradictorii

Lichidatorul a scapat si de acuzatia de inselaciune, dupa ce judecatorii au constatat ca declaratiile care il incriminau pe barbat, in cazul sumei de 450 milioane lei platite in plus de italianul Giannino Macchi, "se contrazic intre ele si se contrazic cu restul probatoriului".

Prin urmare, instanta a constatat ca doar Eugenia Milles se face vinovata de acuzatiile aduse de Parchet, si a condamnat-o la 5 ani de inchisoare.

Dosarul se afla acum la Curtea de Apel Alba Iulia.