Scandal de zile mari, ieri, la dezbaterea publica organizata de Primaria Timisoara pentru prezentarea unui proiect de construire a unei biserici ortodoxe intr-un cvartal de blocuri de patru etaje, in zona centrala a municipiului.

Sute de pensionari, care sustin ideea ridicarii lacasului de cult in locul unul parc de joaca pentru copii, s-au certat ca la usa cortului cu opozantii proiectului, oameni care locuiesc in blocurile din jurul viitoarei constructii.

Municipalitatea a aprobat acum un deceniu ridicarea bisericii, dar Parohia Ortodoxa din zona Tipografilor a decis abia recent sa faca aceasta investitie. "Nu suntem impotriva constructiei unei biserici, dar putem gasi un loc adecvat. Nu trebuie sa se faca o catedrala, dar nici o biserica de dimensiuni atat de mici. Constructia ar putea dura si zece ani.

Cum o sa suportam acest santier intre blocuri?", a declarat unul dintre locatari, Ioan Lazaroiu. El i-a acuzat si pe preoti ca nu i-au intrebat pe riverani ce parere au despre acest proiect si au facut totul pe ascuns.

"Imi dau viata aici, pe loc, pentru ca acest parculet sa ramana asa cum este. Suntem sute de batrani care avem nevoie de liniste", a spus, la randul ei, si Gabriela Matei, dar vocile recalcitrante din sala i-au raspuns ca "liniste e si la biserica". Spatiul dintre blocuri este de peste 1.000 mp, pentru constructia bisericii fiind rezervata o suprafata de 236 mp.

Intre peretii lacasului de cult si blocuri, insa distanta nu depaseste 20 de metri, in timp ce inaltimea constructiei va ajunge la aproape 17 metri.

"Vom fi obligati sa traim dupa programul bisericii, sa auzim toate nuntile, sa ne trezim cu clopotele la geam", a reclamat o alta locatara, Valentina Mitrache. Fiecare opozant a fost, insa, primit cu huiduieli de catre enoriasi. "Sunt sigur ca arhitectii vor gasi solutiile potrivite pentru ca zgomotul clopotelor sa nu perturbe locatarii", a spus unul din cei care sunt de acord cu proiectul.

Riveranii au fost revoltati si din cauza ca marea parte a celor care sunt de acord cu biserica nu locuiesc in zona respectiva.

Aprobare de la arhitectul-sef

Aplauzele cele mai fulminante le-a primit chiar arhitectul-sef al orasului, Sorin Ciurariu, care a declarat ca proiectul urbanistic este perfect legal si ca locatia este cea mai buna. Acesta a subliniat chiar ca nu ar avea nimic impotriva unei asemenea constructii daca ar locui in acel perimetru de blocuri.

"Nu vrem sa pornim aceasta lucrare cu dezbinare, vrajba si ura. Sunt convins ca va mai exista o posibilitate si ar trebui sa o cautam impreuna cu Primaria", a precizat, insa, Aurel Popescu, consilierul economic al Mitropoliei Banatului.

Cu toate acestea, reprezentanta Parohiei din zona Tipografilor, Larisa Gavrilescu, a mentionat ca aceasta este unica solutie pentru construirea lacasului de cult.