Primaria Sibiu se pregateste sa lanseze, odata ce conditiile meteo o vor permite, cel mai mare program de investitii in infrastructura urbana din perioada postbelica incoace. Este vorba de modernizarea a peste 90 de strazi si piete publice din municipiu, iar costurile exacte ale investitiei urmeaza sa fie stabilite in perioada urmatoare.

"Fiecare a sasea strada din oras va intra in modernizare, incepand din acest an, ceea ce va aduce Sibiului, dupa incheierea lucrarilor strazi mai bune, un trafic imbunatatit si un nivel de trai mai bun. Am impresia ca toata lumea crede ca programul de investitii in infrastructura locala s-a incheiat in decembrie 2006.

Nu e asa, avem bani foarte multi si, practic, abia din acest an vom transforma intreg orasul intr-un santier", a declarat primarul municipiului, Klaus Johannis.

Potrivit edilului, santierele vor fi finantate din imprumuturile contractate de municipalitate anul trecut la BERD (15+10 milioane de euro), iar pentru o parte dintre santierele noi ce vor fi deschise au fost realizate si licitatiile pentru atribuirea lucrarilor.

Un alt pachet important de lucrari in cartiere va fi finantat din bugetul local, dupa avizul Consiliului Local, asteptat la finalul lunii ianuarie.

Concernul "Strabag", din nou in carti pe santierele orasului

Modernizarea a 17 strazi a fost facuta in 2006, in antrepriza concernului austriac "JV Strabag", in parteneriat cu "Search Corporation", iar alte 36 de strazi din trei zone de locuit ale municipiului vor intra in lucru dupa ce ofertele depuse pe adresa Primariei vor fi analizate de comisia de licitatie.

Astfel, va incepe modernizarea strazilor din cartierele Calea Dumbravii, Milea, Stefan cel Mare, Calea Poplacii si Valea Aurie, acest pachet urmand sa fie finantat dintr-un al doilea imprumut de 10 de milioane de euro, obtinut de la BERD la sfarsitul anului trecut.

Asfalt si retele urbane in cartierele marginase

Investitiile Primariei vor ajunge in acest an si in cartierele marginase pe strazi a caror modernizare locatarii o asteapta de mult timp. 34 de strazi din cartierele Gusterita, Tiglari, Lazaret, Vasile Aaron, Piata Cluj, Gara Mica si Turnisor vor intra in lucrari finantate de la bugetul local.

Saptamana viitoare, echipele "Strabag"/"Search Corporation" vor relua lucrul si pe santierele din Piata Garii si pe strazile din apropiere, suspendate la finalul lui decembrie 2006 din cauza frigului.

Primaria sta pe sacul cu bani

Edilii sibieni estimeaza pentru acest an un buget local de 330 de milioane RON, mai mare cu 60 de milioane de RON decat cel de anul trecut. In 2006, investitiile Primariei in lucrari de infrastructura in centrul istoric si principalele strazi au ajuns la 100 de milioane de euro si au fost concentrate pe modernizarea principalelor sosele din oras, a zonei centrale si a centrului istoric.

In 2007, pe lista de investitii ce asteapta avizul Consiliului Local sunt cuprinse atat noile santiere, cu sursele de finantare enumerate, cat si alte participari precum aceea de 7 milioane RON pentru continuarea lucrarilor de modernizare a Aeroportului International din Sibiu. De asemenea, 6 milioane RON sunt rezervate unor masuri de protectie sociala.