Societatea de termoficare din orasul hunedorean Petrila, SC "Termoprest" SA, din subordinea Consiliul Local, a fost amendata cu 10.000 de lei noi (100.000.000 de lei vechi) de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca. Si asta, din cauza conditiilor improprii in care sunt nevoiti sa munceasca angajatii.

Conform actului constatator, oamenii care lucreaza la punctele termice din localitate nu au alimentatie de protectie, bai sau vestiare si folosesc latrine improvizate.

De asemenea, nu exista sisteme de ventilatie, instalatiile electrice sunt improvizate, iar in fata tablourilor electrice nu exista gratare din lemn sau covoare electroizolante. Inspectorii de munca au fost sesizati de catre un consilier local, care a spus ca s-a ingrozit cand a vazut in ce conditii lucreaza oamenii, iar reprezentantii ITM au demarat imediat un control la societate.

"Am cerut inspectorilor sa verifice cum acesti oameni sunt tratati ca animalele. Nu au primit deloc in anul trecut alimentatia de protectie, asa cum specifica legea, nu au echipamente de protectie si materiale igienico-sanitare, nu au lumina suficienta, WC-uri sau vestiare.

Isi pun viata si sanatatea in pericol din cauza improvizatiilor la instalatiile din centralele termice", a declarat consilierul Gheorghita Iorga.

Aspectele sesizate au fost confirmate ulterior de ITM, iar echipa de control a aplicat pe loc o sanctiune contraventionala de 10.000 de lei noi. De asemenea, au fost impuse termene de remediere a deficientelor, dupa care va urma o noua verificare la punctele termice.

Primarul orasului, Ilie Paducel, crede, insa, ca intreaga vina este a celor care conduc societatea de termoficare si inclusiv a viceprimarului Dumitru Rascolean, care are in atributii verificarea acestei firme de interes local. "Toata echipa tehnica de la "Termoprest" este vinovata, dar mai ales viceprimarul, care ar fi trebuit sa se ocupe de aceste aspecte.

Oamenii aceia lucreaza in conditii foarte grele. Candva aveau bai, vestiare si acum nici cu var nu s-a mai dat pe pereti. Cei vinovati vor fi obligati sa plateasca pentru ceea ce este acolo", a spus Paducel.

Nu este pentru prima data cand SC "Termoprest" are probleme cu respectarea legilor. Anul trecut, firma a fost prinsa de angajatii "Electrica" furand curent electric, atat pentru una dintre centralele termice, cat si pentru un atelier mecanic.