Noul proprietar al sediului Bibliotecii Judetene din municipiul Bistrita vrea sa il vanda Consiliului Judetean cu un milion de euro.

Chiar daca aceasta institutie va refuza "generoasa" oferta din lipsa de fonduri, tot va fi "atinsa" la buzunar deoarece este pusa in situatia de a plati proprietarei o chirie de 17.000 de euro lunar, pana cand autoritatile vor identifica un nou sediu pentru bibliotec

Imobilul a fost restituit prin instanta clujencei Laura Mocanescu.

Avand in vedere ca CJ, in subordinea caruia se afla institutia de cultura, are drept de preemtiune la cumpararea imobilului, reprezentantii noii proprietare au depus la sediul administratiei judetene o oferta solicitand un milion de euro pentru imobil, in urma unei evaluari pe care, potrivit presedintelui Gheorghe Marinescu "CJ nu o poate contesta, dar o poate verifica".

Daca pentru vinderea imobilului, proprietarii au solicitat un milion de euro, acestia au precizat prin oferta depusa ca s-ar multumi cu o chirie anuala de 200.000 de euro.

Asadar, desi in urma cu cateva zile vicepresedintele CJ, Ionel Tompa, declara ca institutia ar fi dispusa sa rascumpere sediul in care functioneaza Biblioteca Judeteana, sumele avansate de proprietari depasesc posibilitatile financiare ale institutiei. "Vom discuta in comisii oferta, insa cred ca o sa incercam sa identificam alt sediu in care sa mutam biblioteca.

Apelam si la ajutorul Primariei Bistrita pentru gasirea unui sediu pentru carti, cu atat mai mult cu cat majoritatea cititorilor care beneficiaza de serviciile acestei biblioteci sunt din municipiu. Oricum o sa deschidem o actiune ca sa ne recuperam investitiile facute in ultimii ani, de cateva miliarde, in imobilul respectiv", a afirmat presedintele CJ, Gheorghe Marinescu.

Pana cand va fi gasit, insa, un sediu nou pentru carti - demers ce nu va dura, potrivit conducerii CJ, mai mult de sase luni - Consiliul Judetean va plati proprietarilor o chirie de aproape 17.000 de euro lunar.

Biblioteca Judeteana gazduieste in prezent circa 200.000 de volume si un fond documentar valoros, dar imobilul pentru care este ceruta o suma de un milion de euro nu corespunde ne-cesitatilor de depozitare a cartilor, are igrasie si subsoluri improprii.