Facand un intro la ce se va petrece in aceasta pagina in urmatoarele numere, in care ne vom apleca serios asupra unor subiecti precum Georgeta Buliga, Alexandru Codescu, Viorel Stefanescu (oops, am scapat si niste nume) si multi altii, ajunsi, in sfarsit, invinuiti in niste dosare frumusele foc, ne-am gandit ca ar fi interesant de aflat cum au frecat-o in 2006 cateva dintre institutiile statului care in Prahova sunt un fel de lupi paznici la stana.

Desigur, nimic din toate astea nu ar fi posibil fara niste politicieni de mare anvergura, cum ar fi prefectul Corneliu Popescu, reprezentantul Guvernului in teritoriu, un tip care nu stie nici cate localitati are judetul, cum sa-si bata capul cu ce afaceri mai invarte Serviciul Roman de Informatii? In fapt, in Prahova, cam tot timpul de la evenimentul din '89 pe care am convenit sa-l numim revolutie, politicienii au fost la mana serviciilor. Cel mai bun exemplu este, din pacate, legatura puternica de prietenie dintre Mircea Ionescu Quintus si Corneliu Paltanea, o chestiune pe cat de greu de crezut pe atat de adevarata. Ar mai fi exemplul lui Danescu, dar despre morti numai de bine.

Nu ne-am propus sa insistam asupra calitatii oamenilor politici din Prahova, in mare parte o sleahta de incompetenti pusi pe capatuiala, deci ne intoarcem la serviciile noastre cele de toate zilele si la activitatea lor pe anul 2006.

DNA prezinta probabil ce n-a facut

DNA prezinta probabil ce n-a facut si promite sa faca in 2007, pentru ca altfel nu ne explicam ce-ar putea seful Mihai Gheorghe sa-l minta pe seful de la Bucuresti, Daniel Morar, chemat pe sest la bilantul DNA Ploiesti.

Daca le reprosam oamenilor ca au stat degeaba, vor spune ca au lucrat, daca le spunem ca nu se vede, vor motiva ca sunt prea putini, daca le spunem ca nu se baga la dosare mari, vor zice ca nu sunt probe clare care sa-i faca sa se apuce serios de treaba. Si uite-asa, la orice repros facut, vorba proastei aleia de Leana, exista o explicatie.

Dar ce ati auzit despre DNA Ploiesti in anul 2006, ultimul petrecut de noi in afara Europei? Mai nimic. O ancheta pe cazul Luxten, una pe niste tranzactii cu terenuri, ceva pe Consiliul Judetean, unde mai multi consilieri au mers sa dea cu subsemnatul pe la sediul DNA. Cazuri solutionate? Probabil unele atat de mici incat le-a fost oamenilor rusine sa le dea presei.

A, ba nu! Vor iesi cu niste cazuri din Dambovita si Buzau, pentru ca Directia asta teritoriala mai cuprinde, in afara de Prahova, si aceste doua judete. Desigur, la Dambovita s-a lucrat mai bine pentru ca seful DNA Ploiesti este din Dambovita. Aducerea sa este o treaba cu dus-intors.

S-a mers probabil pe ideea ca la Ploiesti mafia e atat de prietena cu cei care ar trebui sa lupte impotriva ei, incat numai cineva din afara ar putea fi imun la diferitele propuneri. Dar ce te faci cand acest cineva nici nu stie sa ajunga la gara? Asta ar explica deci numarul destul de mic de dosare instrumentate pe Prahova.

Iar acest numar rusinos ar explica obtuzitatea si opacitatea DNA Ploiesti, care se ascunde cand vine vorba de comunicarea cu presa in spatele directiilor trasate, chipurile, de la Bucuresti. Poate normele europene sa schimbe ceva in comportamentul asta militienesc al directiei, lipsit de transparenta si comunicare.

Cine sa aiba incredere sa denunte o fapta de coruptie, daca aceasta institutie nu e in stare sa solutioneze un dosar ca lumea intr-un an? Desigur, nu asa se pune problema la DNA, unde, din cate se pare, se lucreaza dupa principiul "no money, no problem", deci nu sunt denunturi, nu avem batai de cap.

SRI s-a ocupat mai mult de noi,

SRI s-a ocupat mai mult de noi in loc sa incerce, macar, sa scape de imaginea dezastruoasa pe care au dat-o institutiei arestarile lui Paltanea, Bucur si Dumitrache. Nu am mai primit in 2006 nici mesajele de incurajare ale celor din sistem care doreau sa se faca odata curatenie la sectia Prahova.

Asta si pentru ca, asa cum ati aflat de prin presa centrala (ziarul Gandul), jurnalistii de la publicatia altPHel au fost supusi unui tratament preferential de catre SRI, care, pentru ca a rezolvat toate problemele din judet, ne-a interceptat telefoanele in aceeasi perioada in care, subit, ne-au disparut niste computere de prin redactie, am avut cateva cozi dupa noi prin oras, un procuror ciudatel a venit de la Bucuresti sa ne ameninte sa o lasam mai moale si ni s-au reziliat din motive ciudate mai multe contracte de publicitate.

Oamenii din SRI au sperat ca inchizandu-ne gura, nu mai observa nimeni ca ei nu-si fac decat afacerile lor, cu mari magazine, imobiliare si tranzactii de tot soiul.

Desi toti sefii institutiilor statului care au tangenta cu SRI-ul se grabesc sa laude colaborarea cu aceasta institutie pana mai ieri (oare?) condusa de infractori, aflati ca aceiasi oameni se vaita, neoficial, de cum merge colaborarea cu SRI Prahova. Cu totii acuza lipsa de comunicare a celor care ar trebui sa puna la dispozitie toate datele necesare cercetarilor.

In cazul SRI nu putem sti exact ce s-a facut in 2006. La baietii astia se afla ce s-a intamplat dupa zece ani, cand se fac arestarile, de aceea trebuie sa mai asteptam pentru a va prezenta bilantul SRI pe 2006.

Ce stim insa cu siguranta, iar pentru asta SRI va fi tinta noastra predilecta in anul 2007, este ca la sefia serviciului se afla, in Prahova, un bandit pe care l-am dovedit ca a facut politie politica inainte de 1989. Constantin Marin este, doamnelor si domnilor, lepra care ne citea scrisorile la Gara de Sud, iar acum, intr-o Romanie intrata in UE, ne arata degetul din mijloc de la sefia SRI.

Rusine! si un mare huo!, asta ca sa stie domnii de la Bucuresti de ce tot scrie altPHel despre mizeria care conduce sectia Prahova.

Militistii, pardon, politienii,

Militistii, pardon, politienii, ptiu, nu-mi iese deloc, au fost la datorie anul asta. Parca domnul Fatuloiu a trecut o fuga intr-o dupa-amiaza pe la Ploiesti si a spus ca e cam dezastru pe aici, nu? Ca nu mai tinem bine minte. Oricum, ne-am cam lamurit in anul 2006 ca muzica pe care a compus-o domnul Bach pentru Politia prahoveana e de fapt un cantec de adormit copiii.

Prin tot ce a facut si anul trecut domnul Bach a alimentat zvonurile potrivit carora ar fi fost pus sef prin interventia lui Liviu Luca, pe care-l lasam in pace acum, ca are probleme mai mari cu spioni straini si codruti seresi, pe la Bucuresti.

Aici, nu ne vom referi la numarul amenzilor date de agentii de circulatie, ci la modul in care politistii de la Economic sau de la Investigarea Fraudelor si-au facut treaba. Iar cand spunem Economic spunem, logic, Ion Popescu.

Spunem Cainele Rosu, un caine caruia nici un hingher nu i-a putut veni de hac, desi ar face si desface multe in judet, cel putin asa sustin unii dintre cei care au fost in subordinea omului. Ca Serviciul Economic al IJP este de o incompetenta crasa, nu mai incape indoiala.

Nu se poate ca timp de zece ani SRI sa fure ca-n codru de la rafinaria Astra, de pilda, iar politistii de la Economic sa nu stie nimic. Cat despre dosarele care s-au ingalbenit prin fisete si despre circuitul acestora in natura toxica a sistemului judiciar, atat de bine pus la punct de politisti si procurori, v-am povestit de ni s-a acrit in 2006.

Parchetul e pe jos,

Parchetul e pe jos, probabil pentru ca asa suna instructiunile de utilizare. Nu vorbim despre oamenii cinstiti (sunt destui) care si-au vazut de treaba si care chiar merita felicitari, ci despre cei aflati in cardasie cu politistii. Procurori care dau solutii aiurea, care se ocupa cu trafic de influenta si alte asemenea chestiuni care sunt atat de normale, incat ar trebui trecute in fisa postului.

In loc de rechini, justitia prahoveana se ocupa de gainari si de gainarii. Aici, un loc aparte vor ocupa in 2007, in paginile publicatiei noastre, fostii sefi ai Parchetelor, oameni care trebuie sa si plateasca pentru ce au facut. Iar aici, legat de procurori si judecatori, trebuie sa mergem si un pic mai sus, pe la CSM, pe la Inalta Curte, unde te apuca ameteala daca te uiti mai atent. Circuitele sunt betonate in timp, dar nu imposibil de demontat.

Asadar, cu ce intram in Europa la nivel de Justitie in Prahova? Cu chilotii in vine! Pai, ce sa mai zicem, deja am trasat coordonatele activitatii Departamentului de Investigatii pentru urmatoarele luni. Va vom povesti despre dosare care stau aiurea de ani de zile prin sertare, despre dosare care au disparut pur si simplu sau, asta e si mai buna, le-au ramas numai copertile.

Vom mai da in gat cateva legaturi dintre mafioti si oameni din justitie, dar toate la timpul lor.

In 2007, odata cu integrarea, atentia acestor institutii ar trebui sa se indrepte si asupra supravegherii cheltuirii fondurilor europene, unde se prefigureaza hotii serioase.

Problema e ca unii dintre conducatorii acestor institutii, impreuna cu oamenii politici ai zilei, lucreaza deja, spun unii, la reteta prin care vor putea smenui fondurile structurale, o noua provocare pentru inginerii ingineriilor financiare din Prahova. Aici vom avea si noi ochii deschisi, fiind direct interesati de subiect, va vom povesti in ce fel intr-o editie viitoare. Hai, s-aveti o saptamana buna! Scapa cine poate!