Dosarul „Gazeta - santaj in presa“ - 23 de volume!

Pinza de paianjen

Presedintele Trustului „Gazeta“ Liviu Man, directorul de investigatii Ioan Otel (fost sef al Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate din Politia clujeana), directorul administrativ Aurel Muresan, administratorul „Gazetei de Bistrita“, Dorel Vidican, directorul „Gazetei de Mures“, Aurelian Grama, si directorul „Gazetei de Maramures“,

Dan Parcalab, au fost trimisi in judecata in stare de arest pentru constituire sau aderare la un grup infractional, spalare de bani si santaj. Si Memoranda Onac, Adrian Avarvarei si Elena Cocut sint trimisi in judecata pentru aceleasi infractiuni, insa in stare de libertate. Rechizitoriul intocmit de procurorii DIICOT pare o poveste desprinsa din „Nasul“.

Peste 40 de parti vatamate, peste 100 de martori, cele mai vehiculate nume din viata publica a mai multor judete.

Potrivit rechizitoriului, activitatea grupului infractional organizat s-a desfasurat neintrerupt din anul 2004 si pina in prezent, pe raza judetelor Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Bihor si Mures, prin intermediul a zece publicatii care au aparut sub sigla „Trustul Gazeta“.

Potrivit aceluiasi rechizitoriu, in dosar sint 42 de parti vatamate, din toate aceste judete, oameni de afaceri ori politicieni.

Contract de 100.000 de euro cu Iulius Group

Procurorii sustin in rechizitoriul intocmit faptul ca articolele porneau, in general, de la imprejurari reale, dar care erau distorsionate in mod voit si prezentate tendentios. Uneori, partile vatamate erau contactate de membrii grupului infractional, alteori prin intermediari.

Daca persoana ceda santajului, Cocut, Grama, Muresan sau Parcalab erau insarcinati sa parafeze contractele de publicitate. Un exemplu este contractul cu societatea Iulius Group, administrata de persoana vatamata Iulian Dascalu. Acesta a incheiat un contract de publicitate pe 2 ani de zile in valoare de 99.960 de euro cu reprezentantii trustului de presa.

Contractul a fost trimis de inculpata Anca Cocut, care a emis facturi in contul acestui contract, iar SC Token Media SRL a incasat sumele facturate prin ordin de plata.

Iulian Dascalu arata ca unul dintre motivele care l-au determinat sa incheie contractul de publicitate cu firma ce edita publicatii ale trustului a fost aceea de a stopa atacurile indreptate impotriva lui si a firmei pe care o administreaza si care construieste la Cluj Iulius Mall.

Campanie de presa „mortala“

Un caz interesant prezentat in rechizitoriu este cel al partii vatamate Liviu Turdean, director general al SC Farmec SA Cluj, care, la inceputul anului 2000, a fost contactat de un angajat al publicatiei „Ziua de Ardeal“, care i-a prezentat un contract de publicitate gata completat pentru suma de 15.000 sau 20.000 de dolari americani.

Contractul fiind refuzat, au urmat o serie de articole „defaimatoare si nereale“ cu privire la societate. Potrivit aceluiasi rechizitoriu, campania indreptata impotriva societatii a continuat si dupa infiintarea Trustului „Gazeta“.

Conform actului intocmit de procurori, ca urmare a campaniei de presa indreptata impotriva societatii, sotia lui Liviu Turdean s-a imbolnavit si a decedat, iar cifra de afaceri a scazut considerabil. O alta persoana care a depus plingere penala impotriva managerilor de la „Gazeta“ este Ioan Goia, director la Administratia Pietelor si Oboarelor.

Dupa ce a fost publicat un articol denigrator la adresa acestuia, Goia a fost contactat de o angajata a „BZA!“, care-i propunea un contract publicitar de 1.500 de euro, pentru 6 luni.

Daune morale de miliarde

Unele dintre partile vatamate cer managerilor de presa sume exorbitante ca daune morale. Mircea Chertes, consilierul primului-ministru pe probleme sanitar-veterinare, cere 300 de milioane de lei vechi daune morale. Sotii Marius si Steluta Cataniciu - el director RADP, ea avocata, consilier judetean, cer, la rindul lor, fiecare cite 200 de milioane de lei vechi daune morale.

Altii sint si mai lacomi, cum ar fi directorul Casei de Asigurari de Sanatate Bihor, Vasile-Valentin Moldovan, care solicita 2 miliarde de lei vechi pentru aceleasi daune. Si primarul din Tirgu Mures, Dorin Florea, cere 1 miliard de lei vechi grupului infractional. (Ioana OROS)

Lista „victimelor“ si a martorilor

Printre cei care au depus marturie impotriva angajatilor Trustui „Gazeta“ se numara oameni politici, persoane publice, directori de institutii sau prosperi oameni de afaceri: Costica Pocol - om de afaceri, Iulian Dascalu - director Iulius Group, Marius Cataniciu - director RADP Cluj, Stefan Vuza (foto) - om de afaceri, patron SC Somes SA Dej, Teofil Pop

- director Interservisan Cluj, Vasile Bondrea - director AJOFM Mures etc.

Pe linga cele 42 de parti vatamate, au dat declaratii ca martori nu mai putin de 114 persoane! Printre acestea se numara mai multi primari, in frunte cu Emil Boc, multi oameni politici, cum ar fi prefectul Alin Tise, deputatii Petru Calian, Daniel Buda ori Horea Uioreanu, capii Politiei clujene, incepind cu seful IPJ Cluj Ioan Pacurar, dar si angajati ori fosti angajati ai trustului.

Masina de la Nicoara pentru Otel

Printre persoanele care au depus marturie se numara si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara (foto). In declaratiile date, acesta a recunoscut ca a facilitat cumpararea unui autoturism prin intermediul societatii la care este actionar, Compexit.

Contractul de leasing a fost incheiat pe numele lui Dorel Vidican, iar autoturismul a fost predat lui Ioan Otel, care spunea ca masina este a sa. Masina era platita in barter.

Se verifica legalitatea masurii de arest

Instanta clujeana va verifica astazi legalitatea mentinerii masurii arestarii preventive pentru cei sase inculpati cercetati in stare de arest. Ei vor fi adusi azi la Curtea de Apel Cluj, insa sedinta se va desfasura cu usile inchise, urmind ca solutia sa se pronunte in sedinta pubilica. Dosarul „Gazeta“ i-a fost repartizat presedintei Tribunalului Cluj, judecatoarea Sorina Siserman.