Dotata cu aceeasi logistica ca si orice Judecatorie din tara, institutia din Turda nu a mai fost renovata din 1698, cand a fost construita. Chiar daca a fost dotata cu internet, calculatoare si aparatura audio-video, cladirea Judecatoriei turdene se zguduie la fiecare masina care trece pe artera principala din centrul orasului.

Fosta Casa de Cultura (in constructie inca) ar fi trebuit sa ajunga Palat de Justitie, dar nu sunt fonduri pentru continuarea lucrarilor si finalizarea cladirii. In aceste conditii, 13 judecatori au solutionat peste 5.900 de cauze in anul 2006.

Judecatoria Turda a solutionat anul trecut de doua ori mai multe cauze decat in 2004, si asta tot cu 13 judecatori. In acest an, peste 7.300 de persoane au ales sa isi rezolve neintelegerile in judecata, astfel ca judecatorii ajung sa aiba uneori si cate 60 de cauze pe sedinta.

Cea mai mare pondere in cazuistica turdeana o au dosarele civile (7.883), apoi cele penale (1.704) si mai putin cele privind minorii si familia (751) si cele pe probleme de fond funciar (197). Distribuirea dosarelor intre cei 13 judecatori se face in sistem computerizat printr-un program special, astfel incat fiecare judecator sa primeasca acelasi numar de dosare ca si colegii lui.

Furturile si divorturile aduc in salile de judecata minorii

De anul trecut s-a facut un pas inainte cu specializarea completelor de judecata. Exista 3 complete penale si 7 civile. Momentan, la Turda mai exista doua complete specializate pe probleme de minori si familie. Din pacate s-a observat ca cele mai multe cauze de care s-au ocupat pana acum au fost cele penale si divorturile.

Infractionalitatea juvenila este destul de mare in Turda si are drept cauza saracia si viata de familie dezordonata. In cauzele cu minori, au fost condamnate definitiv anul trecut 479 de persoane, marea majoritate (90%) fiind de sex masculin, iar ponderea minorilor condamnati a fost de 13%.

Transparenta Judecatoriei cu ajutorul internetului

Pe langa dotarile cu calculatoare si imprimante in birourile judecatorilor si sala de judecata, vor mai sosi si materialele de natura audio-vizuala. Legislatia in vigoare cere inregistrarea sedintelor de judecata atat audio cat si video. Presedinta Judecatoriei Turda, Calina Maria Crisan, afirma ca si salile de judecata vor fi modernizate.

„Cineva de la noi se afla la Bucuresti pentru a obtine materialele necesare pentru dotarea instantelor cu calculatoare mai performante si sisteme de inregistrare audio si video, pentru ca sunt prevazute in Codul de Procedura Penala”, a precizat presedinta instantei turdene.

De altfel, accesul la internet permite nu numai judecatorilor, dar si celor care au dosare pe rol, de a vedea la cine a fost repartizat dosarul propriu si cand se va judeca. Acest lucru este posibil accesand www.just.ro.

Sediul Judecatoriei, cladire cu risc

Datand de mai bine de 300 de ani, sediul Judecatoriei prezinta multe riscuri, de altfel chiar demonstrate in 1994, cand s-a prabusit sala de judecata. Judecatorul Calina Maria Crisan ne spune ca exista un mare risc ca imobilul sa se darame intr-o buna zi pentru ca se sprijina pe niste busteni. ”Acestia pot fi putrezi si au fost dimensionati la o anumita incarcatura.

Acum aceasta difera, mobilierul este mai mult, dotarile sunt altele, si atunci exista pericolul ca acesta sa se prabuseasca”, avertizeaza Calina Crisan. Exista fonduri alocate de la Banca Mondiala pentru realizarea noului sediu al Judecatoriei, dar problema este de initiativa. Vechea Casa de Cultura a fost data Ministerului Justitiei si este pe jumatate construita.