Reticenti fata de stabilitatea economiei romanesti, cetatenii straini au inceput abia in urma cu doi ani sa investeasca mai serios in piata imobiliara clujeana. Fixarea datei de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana le-a dat incredere chiar si celor mai precauti si calculati dintre europeni, care au inceput sa vada investitiile in Romania drept afaceri cu risc redus si randament ridicat.

Data intrarii Romaniei in UE a fost un moment asteptat deopotriva de romanii care vad in plecarea in strainatate o solutie pentru rezolvarea problemelor financiare, respectiv de cei care raman in tara si sunt decisi sa ii intampine pe straini cu bratele deschise si super oferte imobiliare.

Titulatura este mai mult o chestiune de perspectiva, avand in vedere ca proprietarii romani se asteapta sa realizeze afacerea vietii in 2007.

Saptamana Clujeana a discutat cu reprezentantii catorva agentii imobiliare pentru a afla care a fost interesul strainilor in perioada noiembrie 2006 - ianuarie 2007 pentru segmentul imobiliar.

Cererea in crestere

Cererea strainilor in sectorul imobiliar a crescut in ultimii cinci ani pe fondul imbunatatirii imaginii Romaniei in raport cu riscurile investitionale. Totusi, inca din anii 90, segmentul imobiliar clujean a fost atractiv pentru strainii, insa numarul lor a devenit cu adevarat semnificativ abia incepand din 2005. Primii straini interesati de piata imobiliara clujeana au fost italienii.

Acum, nationalitatea investitorilor straini e extrem de diversificata. ”Exista un numar semnificativ de investitori din Olanda, Austria, Israel. In ultima perioada, am incheiat parteneriate cu reprezentanti imobiliari din Franta si Irlanda, ca urmare a cresterii interesului cetatenilor din aceste tari pentru Romania”, afirma Doru Lupeanu, director de marketing Grup de Lux.

Pe de alta parte, Adela Aldea, reprezentant Edil, spune ca un numar mare de clienti ai firmei provin din Italia, Franta, Ungaria, Grecia si Tunisia, subliniind ca cele mai multe cereri ale acestora vizeaza inchirierea apartamentelor ca locuinte de protocol.

Ambele agentii vorbesc despre un procent de 20% a solicitarilor strainilor din totalul cererilor inregistrate in noiembrie 2006 - ianuarie 2007. Desi interesul investitorilor pentru proprietatile romanesti este inca moderat, cererea venita din partea cetatenilor din tarile UE este in crestere.

Terenuri pentru strainii rezidenti

La 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare Legea nr. 314/2005, privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi. Astfel, cetatenii unui stat membru UE, persoanele juridice constituite intr-un stat membru si apatrizii cu domiciliul in Romania pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in Romania.

Singura conditie impusa este ca cetatenii straini sa fie rezidenti in tara noastra. In caz contrar, mai au de asteptat 5 ani pentru a putea primi titlul de proprietate al unui teren. Persoanele juridice constituite in statele membre UE pot dobandi dreptul de proprietate asupra unui teren doar daca au constituit pe teritoriul Romaniei un sediu secundar.

Terenurile agricole si cele forestiere sunt tratate separat de legislatie.

Astfel, cetatenii statelor membre UE, nerezidenti in Romania, vor putea obtine dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere dupa 7 ani de la data intrarii Romaniei in Uniune. Aceeasi prevedere se aplica si in cazul persoanelor juridice constituite intr-o tara UE.

Interdictia nu se va aplica insa fermierilor din Uniune, care au resedinta in Romania si care pot dobandi dreptul de proprietate incepand din 1 ianuarie 2007. Totusi, pe perioada tranzitiei, destinatia terenurilor agricole, a padurilor si a terenurilor forestiere nu poate fi schimbata.

In aceste conditii, achizitionarea de teren in Romania - cea mai putin solicitanta si profitabila achizitie imobiliara - nu este deschisa tuturor strainilor. Oricum, pentru a cumpara terenuri, acestia prefera sa-si deschida o firma in Romania decat sa-si stabileasca aici resedinta.

Uniunea Nationala Imobiliara Cluj arata ca pretul terenurilor, in special al celor agricole, a crescut de la sfarsitul anului trecut cu pana la 50%, in unele cazuri. Cererea din partea investitorilor straini se lasa deocamdata asteptata.

Potrivit UNIM, explozia pretului este generata de lipsa de informare a populatiei cu privire la conditiile de achizitionare a terenurilor de catre cetatenii straini si de perceptia gresita ca aderarea va aduce valuri de investitori in cautare de proprietati romanesti. In opinia reprezentantilor Grup de Lux, legislatia intrata in vigoare in 2007 nu este foarte permisiva.

Potrivit acestora, inca nu au fost inregistrate solicitari de achizitii de terenuri din partea cetatenilor straini, rezidenti in Romania.

Ce prefera strainii?

Reprezentantii agentiilor clujene apreciaza ca majoritatea investitorilor straini, persoane fizice, isi indreapta atentia spre segmentul rezidential cu scopuri investitionale. Achizitionarea de imobile la Cluj cu scopul inchirierii ulterioare sau a revanzarii la marje de profit de 20-30% este una dintre practicile preferate ale strainilor.

Cei cu putere investitionala mai ridicata tranzactioneaza terenuri, activitate cu rentabilitate sporita. Exista insa si clienti care au inchiriat sau cumparat imobile pentru a locui in ele. “Constructiile noi, in special apartamentele, reprezinta segmentul imobiliar de interes maxim pentru investitorii straini.

Acestia sunt interesati sa investeasca sume incepand de la 60.000 de euro, valoare sub care nu poate cobori un apartament care sa se incadreze asteptarilor acestora. De remarcat este ca la fel ca si in cazul achizitiei unui apartament, clientii prefera inchirierea unui imobil cat mai spatios, cu suprafata cat mai generoasa, si convenabil ca pret.

Preferintele in materie de apartamente vizeaza ofertele superfinisate, chiar daca aceasta pretentie impune o crestere a pretului de 15%-30% peste nivelul pietei”, observa Adela Aldea.

La randul sau, Doru Lupeanu spune ca sumele investite de straini oscileaza, insa suma minima nu scade sub 75.000 de euro. Acesta arata ca nivelul maxim al sumei investite in segmentul imobiliar clujean apartine dezvoltatorilor imobiliari straini si ajunge la cateva milioane de euro.

Pana acum, strainii s-au implicat atat in dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale de dimensiuni reduse (10-40 unitati locative), cat si a celor medii (50- 100 unitati).