Bun, deci nimic interesant in programul de azi. Nici macar un interviu-reportaj cu fata de la pagina cinci. Sau ce pagina vreti dumneavoastra. Nu e prea importanta pagina. Esential e ca fata sa fie dezbracata.

Urmeaza un reportaj banal. Deci nu e incendiar, nu e exclusiv. Nici macar in direct nu e. (Recunoasteti ca v-au cam lipsit aceste glume cu care incepea aproape fiecare text). Dar de unde altele? Asadar, schimbam foaia si vorbim de lucruri banale. Aproape ca as face un reportaj despre mine.

Nu vi s-ar parea interesant sa va povestesc cum ma trezesc eu, cum ma spal pe dinti, cum mananc de dimineata? Audienta maxima, nu alta. Pentru ca v-ati saturat de lucruri incendiare, o sa fac un text, in curand, si despre femeia de serviciu de la mine de pe scara. Cred ca ar fi foarte tare sa aflati cum se da cu matura, care sunt cele mai bune farase de pe piata.

Observati ca evitam subiectele de scandal. Adica nu vorbim despre concurenta in domeniu, despre infiltrari de spioni pe diferite scari pentru a afla secrete de serviciu. Nici macar nu vom prezenta biletul femeii de serviciu, mai interesant prin continut decat cel scris de Tariceanu catre Basescu. Biletul de autobuz, pentru ca despre el este vorba.

Doar nu credeati ca femeile de la curatenie vin la scara de munca cu masina de serviciu. Poate o sa vi-l prezentam intr-o zi, sa dam scena politica peste cap.

Incurcate sunt cararile Domnului. Si n-am baut nimic

Destul de banal, pentru ca asa v-am promis, o sa inceapa reportajul. Satul Valea Plopului. Comuna Posesti. 10 kilometri de Valenii de Munte. Peisaj superb. Dealuri. Padure. 27 decembrie, 2006. 15 grade, desi teoretic iarna nu-i ca vara. Dimineata. Dovada clara ca am stat anul acesta la serviciu peste program. Aparent, eram chiar in concediu si eram pregatit pentru ce e mai rau.

Adica tuica, friptura, vin, piftie. Deci nici urma de dorinta clara de munca. Satul Valea Plopului incepe destul de brusc. Nici n-am intrat bine si am vazut o biserica. Neterminata. Pana acum, nimic suspect. Reportajul era departe de a se naste. Toata lumea astepta, la vremea respectiva, sa se nasca aia mica a familiei Columbeanu. Nu reportajul meu.

Dupa alti cativa metri (foarte putini), a doua biserica. Neterminata. De fapt, abia inceputa. Cand ma gandeam ca ar fi fost bine s-o termine pe prima si dupa aia s-o inceapa pe a doua, am dat de a treia biserica. Neterminata. Mai am o ultima incercare de a fi logic. Mai bine le terminau pe primele doua si abia apoi treceau la a treia. Ghinion. Pe o ulita, tocmai am vazut a patra biserica.

Ati ghicit. Neterminata. Deci pana acum avem patru biserici neterminate. Ce ma ingrozea era ca abia intrasem in sat. Probabil ca fiecare locuitor si-a facut si o biserica pe langa casa. E mai simplu asa. Angajezi un popa, ii dai salariu’ minim, carte de munca, bonuri de masa sau de pomana, dupa cum prefera, si il pui la treaba.

Va dati seama ca parintele e obligat sa se roage doar pentru cel care il plateste. Tot aici se pot blestema si dusmanii. Adica vecinii cu care esti certat. Cei care si-au mutat gardul cu doi centimetri in curtea ta pot fi pusi la punct. Asta daca n-au si ei biserica lor si nu baga o slujba de anulare a blestemelor. E destul de complicat. Sa continuam numaratoarea.

A cincea biserica aproape ca nu ma mai surprinde. Clar e neterminata. Aici insa e cineva in fata ei. O femeie face o cruce si merge mai departe. N-o intreb nimic, pentru ca nu vreau sa-mi rapeasca bucuria de a numara mai departe bisericile din satul Valea Plopului. Adica nu din orasul Valea Plopului. Nici macar din tara Valea Plopului.

Va dati seama ce nasol ar fi daca doamna ar sta mai pe la intrarea in sat? Pai, am numarat pana acum cinci biserici. Mai are de facut o gramada de cruci. Salvarea ar fi faptul ca bisericile sunt neterminate si probabil ca regula o fi ca are voie sa faca doar o parte din cruce. Adica, inceputul sa zicem. Desi poti sa incepi si cu sfarsitul. E mai putin de munca.

Dupa cinci minute

In acest moment si in acel loc al satului eram si mai uimit. Ajunsesem la 14 biserici. Dintre aceste lacasuri de cult (ca sa vedeti ce limbaj de specialitate am) doar una mai avea putin si era gata. Adica vreo cateva luni de munca. Celelalte erau abia incepute. 14 biserici pana acum. Probabil, erau privatizate. Mai incerc o varianta fata de cea de mai sus.

Adica, in loc sa-si deschida magazine, carciumi, discoteci, oamenii din zona au facut un credit si cu ajutorul lui Dumnezeu isi fac biserici private. Vor fi cu intrare, insa cred ca oferta o sa fie bogata. Deci, pe langa o coliva (light sau strong, in functie de gust) pe care o servesti, poti intra in legatura directa cu diversi Dumnezei. In functie de ce preferinte ai.

Si Dumnezeii iti pot indeplini o gama larga de dorinte. Daca ar fi sa stau in satul asta, sincer, mi-as trage si eu una. Adica o biserica. Ma gandeam la una unde se iarta pacate. En gros si en detail. Iertam orice: crime, violuri. Orice. Pai, nu sparg piata? Sper sa nu-mi fure vreun satean ideea.

Dupa alte zece minute

Am ajuns la cifra record de 20 de biserici. Si nu e o cifra aproximativa. Chiar mi-am notat. Toate au nume si sunt ortodoxe. Dintre toate aceste biserici, doar una e terminata. Adica doar intr-una se pot tine slujbe. Celelalte se construiesc de zor. Dupa alte zece minute ajung la capatul satului. Bilant: 24 de biserici. Marja de eroare e plus minus o biserica. Doamna Ana. Sateanca. Amabila.

„Avem biserici, slava Domnului! Cred ca sunt vreo 23, dar si mie, care stau in satul asta de o viata intreaga, mi-e foarte greu sa le numar.” De ce sunt atatea? Va rog sa notati ca aceasta intrebare geniala imi apartine. Adica ce, eu vroiam sa fie discoteci unde sa se drogheze taranii? Nu e mai bine ca s-au facut biserici? Cam asta spunea privirea femeii.

„Le-a facut parintele Tanase, care vine cu fel de fel de straini pe aici. Spune ca sunt sponsorizari de la diversi oameni, dar mai bine il intrebati pe parinte. Are si niste fete la singura biserica unde se tin slujbe, care va pot da mai multe informatii.” Sincer, am vrut sa-l intreb pe parinte, dar nu l-am gasit la locul de munca. Probabil, mai cauta vreo sponsorizare. S-o faca pe a 25-a sau a 26-a. Ce mai conteaza o biserica in plus?