Fostul partid de guvernamint vrea sa-si incheie socotelile cu cei care l-au parasit. PSD Sibiu si-a dat in judecata fostii consilieri locali, care au trecut la alte partide. Cum anul trecut, unul din zece consilieri PSD a "migrat" spre noua putere, social-democratii au "in vizor" 34 de oameni.

Ioan Cindrea, presedintele PSD Sibiu invoca Legea statutului alesilor locali. "Legea este foarte clara. In cazul in care isi parasesc partidul pe ale carui liste au candidat, ei isi pierd calitatea de consilieri si vin urmatorii pe lista", explica deputatul PSD.

Sapte din 34

Migratia politica din rindul alesilor locali nu ramine fara urmari. Sau cel putin asa isi doreste PSD-ul, partidul care a pierdut cei mai multi consilieri locali. Conducerea filialei sibiene i-a actionat in instanta pe consilierii care au plecat la alte partide. Ieri, au avut loc primele doua infatisari la Tribunalul Sibiu, cu sapte din cei 34 de consilieri pe care PSD vrea sa-i inlocuiasca.

"Din 343 de consilieri, 34 au plecat din partidul nostru anul trecut, cind au aparut modificarile la Legea statutului alesilor locali. Legea este foarte clara. In cazul in care isi parasesc partidul pe ale carui liste au candidat, ei isi pierd calitatea de consilieri si vin urmatorii pe lista", explica deputatul Ioan Cindrea, presedintele PSD Sibiu.

Precedente

Cindrea spera intr-o solutie favorabila, mai ales ca exista precedente judiciare in tara. „Ne-am angajat un cabinet de avocatura si azi (ieri - n.r.) deja au inceput sa se judece sapte dintre cauze. Sper sa-si faca datoria instanta si sa judece corect aceste cazuri. In alte judete s-au cistigat procesele si au dat cistig de cauza partidului nostru si au ramas definitive aceste hotariri", sustine deputatul PSD.

Insa nu vede cu ochi prea buni factorul politic. "Poate ca pe cale administrativa s-ar fi rezolvat mai repede", spune Cindrea, intrebat daca situatia ar fi fost alta pentru un partid aflat la guvernare. Urmatorul termen pentru procesul PSD-ului cu „migratorii" a fost stabilit de instanta sibiana pe 22 februarie.

Instanta, ultima speranta

Inca de anul trecut, social-democratii sibieni au incercat sa-si recapete pozitiile din administratia locala. Dar nu au avut succes. "Am facut demersurile administrative catre Prefectura judetului Sibiu si consiliile locale unde s-au inregistrat aceste demisii.

Din pacate, aceste demersuri administrative au fost refuzate de autoritatile numite si alese si i-am actionat in instanta", povesteste Cindrea, sustinind ca nu urmareste ca "migratorii" sa fie sanctionati, ci doar ca partidul sau sa poata numi in functiile ramase libere pe urmatorii supleanti de pe listele electorale.

Astfel, PSD si-ar restabili reprezentarea in orasele Avrig si Ocna Sibiului (unde au pierdut cite un consilier) si in 14 comune din judet.

Victime colaterale

Pe "lista neagra" a PSD-ului se afla si Ion Vanga, consilier local independent in orasul Agnita. „N-am fost citat inca, dar am auzit ca mi-au facut si mie smecheria asta. Nu ma cramponez de functie, dar nu mi se pare corect din partea lor. Sa se pronunte justitia!", spune Vanga.

Insa nu-si face prea mari probleme, fiindca a demisionat din PSD in 2005, cu opt luni inainte de intrarea in vigoare a legii pe care se bazeaza PSD ca sa-si recupereze locurile in administratia publica.