Asa reiese din dosarul „Santaj in presa“, pus ieri la dispozitia opiniei publice.

"Prietenii“ lui Man

Procurorii au interceptat sute de convorbiri telefonice, presarate cu injuraturi si cuvinte obscene, purtate de Liviu Man si subordonatii sai din Trustul „Gazeta“ cu politicieni clujeni, oameni de afaceri, functionari si politisti.

Toti au acceptat sa ii intermedieze afacerile, i-au pus pile lui Man, „l-au ajutat“, numai sa nu apara in paginile publicatiilor patronate de catre acesta.

Din convorbiri reiese o increngatura incredibila de „prietenii“ intre presedintele Trustului „Gazeta“ si mai marii Clujului, care nu i-au refuzat acestuia aproape nimic: de la masini luate in barter si date „locotenentilor“ din trust, pina la autorizatii sau contracte banoase de publicitate.

Buda: "Tembelul Tise“

Mai multe transcrieri ale convorbirilor telefonice arata relatia foarte apropiata dintre Liviu Man si deputatul PD de Cluj, Daniel Buda. Intr-una dintre convorbiri, Buda ii spune lui Man ca i-a luat apararea in fata ziaristului Cornel Nistorescu. In alta, Buda intervine pentru prefectul Clujului, Alin Tise, care era suparat din cauza unui material aparut intr-una din publicatiile trustului.

La un moment dat, Buda spune despre Tise ca este „tembel“. „Si ma freaca si pe la Bucuresti. Is acuzat pe aicea ca sint prieten cu voi, ca ii f... pe astia (...) si acuma imi umbla si mie in coarne, ca sa vezi cit de cretini is astia“ (n.r., se refera la sefii de partid).

Din aceeasi convorbire telefonica reiese faptul ca deputatul PD a dat cu pumnul in masa la Primaria Cluj-Napoca sa se dea publicitate in publicatiile trustului.

Acesta neaga, insa, acest lucru in declaratia data la Parchet: „Nici pe durata colaborarii cu trustul (n.r., Buda fusese avocatul trustului) si nici anterior nu am negociat incheierea unor contracte de publicitate (...) si nici nu imi amintesc sa fi recomandat vreunei persoane incheierea unor asemenea contracte“.

O "mica favoare“ de la Bontidean

In 6 aprilie, Liviu Man il suna pe comisarul Marcel Bontidean, adjunctul comandantului Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, pentru a-l ruga sa rezolve o rovigneta de-a unui sofer trimis de Liviu Neag (directorul RATUC Cluj). Potrivit convorbirii, camionul era „imprumutat“ de la Neag pentru a-i aduce niste lemne lui Man.

Comisarul Bontidean ii spune lui Man ca asteapta telefonul soferului, pentru a rezolva problema. La sfirsitul convorbirii reiese faptul ca Man folosea lemnele respective la terminarea casei pe care si-o construia. Din urmatoarele doua convorbiri cu soferul, reiese faptul ca problema rovignetei s-a rezolvat dupa interventia comisarului Bontidean.

Prietenie cu seful IPJ Cluj

In 13 februarie 2006, Ioan Pacurar, seful IPJ Cluj, il suna pe Liviu Man la ora 19. Convorbirea dintre cei doi este cit se poate de lejera si amicala. Astfel, Man il intreaba pe seful Politiei clujene cind il invita sa se dea cu Jeep-ul. „Cind ne invitati sa ne dam cu Jeep-ul ala Grand Cheeroke negru? Acuma tot ne gindeam.

Zic: oare domnul comandant, care nici n-o facut chef in particular, nici Jeep-ul Grand Cheeroke...“, ii spune patronul Trustului „Gazeta“ lui Ioan Pacurar. Acesta ii promite ca „urmeaza“ si ca, in ciuda faptului ca este „acum comandant“, isi face timp de-o intilnire cu el.

Si adjunctul acestuia, Ioan Pop-Teodor, recunoaste in declaratia data ca i-a facut unele servicii lui Ioan Otel in legatura cu unele permise de conducere.

Nicoara, conciliator intre Dascalu si Man

In 21 februarie 2006, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, il suna pe Liviu Man pentru a-i spune ca doreste sa-i aranjeze o intilnire cu Iulian Dascalu. „Am zis sa te conciliez cu ala de face Mall-u’ ca il f..i asa oarecum gratuit si o zis omu’ ca ia, as vrea sa ma impac cu ei“, ii spune Nicoara lui Man.

In cele din urma, intilnirea dintre Dascalu, Nicoara si Man se stabileste la un restaurant din Cluj-Napoca.

Intr-o alta convorbire, dintre Ioan Otel si un anume domn „X“, Otel ii povesteste acestuia ca urmeaza sa mearga in ziua respectiva la Consiliul Judetean (CJ), pentru „a lua o masina de la ei“. Este vorba de un autoturism ?koda.

In realitate, Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj, a facilitat cumpararea autoturismului prin intermediul societatii la care acesta este actionar, Compexit. Masina era platita in barter si era pentru Ioan Otel. „Pai asa am hotarit cu Liviu, sa luam o masina pentru mine“, ii spune Otel celui cu care vorbea la telefon.

Interventia procurorului Magyar

Adrian Avarvarei, si el cercetat in acelasi dosar, povesteste in declaratia sa faptul ca in 13 octombrie 2006 (n.r., la doua saptamini inainte de retinerea primului grup „Gazeta“), Liviu Man i-a spus ca are unele informatii conform carora ar exista un dosar penal instrumentat de procurorul Mircea Hrudei.

El mai spune ca Ioan Otel a fost asigurat de procurorul Florin Magyar ca „situatia este sub control“. Florin Magyar este cumnatul lui Daniel Buda si acesta le-ar fi promis managerilor trustului de presa ca va interveni, in cazul in care vor fi cercetati penal, la un nivel mai mare.

Avarvarei a mai declarat ca a fost pus de Man sa se informeze despre unii ofiteri de la Crima Organizata si despre procurorii ce se ocupau de dosarul lor.

"Am aflat faptul ca procuroarea Molnar este domnisoara si ar fi in relatii apropiate cu Toma Rus (n.r., de curind eliberat din functia de sef al Crimei Organizate Cluj), precum si ca procuroarea Deritei ar avea relatii intime cu un politist“. (Ioana OROS)

Parcalab a fost eliberat

Tribunalul Cluj a dispus ieri cercetarea inculpatului Dan Parcalab in stare de libertate, cu interdictia de a parasi tara pe durata procesului. In ceea ce-i priveste pe ceilalti cinci inculpati, ei vor fi cercetati in continuare in stare de arest.

Procurorii au inaintat recurs la hotarirea Tribunalului pentru punerea in libertate a lui Parcalab, iar pina la solutionare acesta va ramine in arestul IPJ Cluj. El a hotarit sa ramina, in continuare, in greva foamei, cel putin pina la solutionarea recursului.

Man ii cere favoruri lui Boc

Emil Boc: Da!

Liviu Man: Servus, Emil, Liviu Man La telefon.

E. B.: Salut, salut maestre

L. M.: Poti vorbi?

E. B.: Da, te ascult.

L. M.: Uite, vreau sa-ti spun ca mi-am depus cererea, stii tu ca mi-a iesit hotarirea aia de consiliu pentru statii.

E. B.: Da, da.

L. M.: Si mi-am depus in sfirsit saptamina trecuta cererea exact pentru locatii si tre’ sa ajunga in Comisia de Urbanism.

E. B.: Sigur, sigur.

L. M.: Pot sa-ti dau un SMS cu numarul cererii.

E. B.: Da-mi te rog. Sigur ca da maestre.

L. M.: Multumesc. Te pup. Pa Pa.

Data convorbirii: 30 ianuarie 2006, ora 15.42.02

In declaratia data procurorilor, Boc spune ca „relatia cu acesta (n.r., Man) a fost strict profesionala, mai exact o relatie normala intre un jurnalist si un om politic la fel ca si cu ceilalti jurnalisti clujeni“.