Impartirea celui mai mare buget din istoria a Timisului, de 70 de milioane de euro, este pe cale de a isca noi dispute intre consilierii din Opozitie si executivul judetean. Comisiile CJ analizeaza, in aceste zile, lista de investitii pe acest an, pentru care se vor aloca bani din bugetul propriu al institutiei.

In document figureaza, insa, si cateva investitii, care, din punctul de vedere al unor alesi, nu se justifica.

Tonul la cumparat masini de lux l-a dat, recent, insusi ministrul Educatiei, Mihail Hardau, care a achizitionat din banii publici o masina de lux, de peste 40.000 de euro. Un asemenea caz apare si in Timis, dupa ce pe lista de investitii a Consiliului Judetean a aparut propunerea de cumparare a doua autoturisme care ar costa 280.000 lei noi, echivalentul a circa 82.000 de euro.

Limuzinele sunt destinate vicepresedintilor CJ, Marius Popovici (PNTCD) si Liviu Borha (PNL).

Trebuie mentionat ca nici unul dintre cei doi nu duce lipsa de autoturisme, Popovici avand contacte stabilite cu parteneri din Germania care au donat deseori autoturisme second-hand pentru primariile judetului si pentru diferite servicii. “Da, masinile sunt pentru vicepresedinti. Eu am un Ford Escort de 8 ani. Dupa normele UE, este depasita cu 3 ani.

Am adus investitii de 150 de miliarde lei vechi pentru acest judet. In plus, am cazut de acord cu presedintele CJ sa imi achizitionez o masina de 15-20.000 euro”, a spus, in replica, Popovici.

Vicepresedintele CJ a subliniat ca nu stie de ce pe lista de investitii este trecuta o suma atat de mare pentru cele doua masini. La pretul pietei, cu cei 40.000 de euro puteau fi achizitionate masini de lux, cum ar fi un BMW de serie.

Calculatoare la preturi diferite pentru fiecare consilier

De asemenea, presedintelui institutiei, democratul Constantin Ostaficiuc, i-a revenit un VW Passat, lasat de la fostul sef, Dan Ioan Sipos. Ostaficiuc foloseste, insa, de ceva vreme, un VW Touareg, care concureaza cu masina pe care a primit-o recent prefectul judetului, Ovidiu Draganescu, de la Ministerul Administratiei si Internelor.

Seria de investitii cuprinde, printre altele, si peste 50 de calculatoare si laptop-uri pentru executivul CJ si pentru directiile aflate in subordinea institutiei. Toate sistemele ar necesita aproape 200.000 lei noi (circa 60.000 euro). “Am analizat lista si fiecare calculator va fi achizitionat la alt pret.

Nu inteleg de ce nu se iau toate de la aceeasi firma si ni se va da un discount”, a declarat consilierul judetean PRM Ionut Nasleu.

Totodata, Constantin Ostaficiuc a mentionat ca din bugetul istoric pe acest an aproape jumatate va fi folosit pentru sanatate si asistenta sociala. Practic, pentru 2007 este propusa si reparatia capitala a birourilor conducerii Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului. De mentionat, insa, ca institutia este condusa de Rodica Negrea, colega de partid cu liderul CJ.

3 milioane de euro pentru un nou corp de cladire

Unul din proiectele de mare anvergura ale administratiei judetene il constituie si extinderea Palatului Administrativ cu inca un corp de cladire. Lucrarea a fost contractata, prin licitatie, de catre firma de constructii a presedintelui Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, Georgica Cornu, singurul care a participat la licitatie. Suma alocata in acest scop este de trei milioane de euro.

Santierul va incepe la 1 februarie si va dura 20 de luni. Cladirea va fi prevazuta si cu o parcare subterana pentru 12 masini, dar va avea si o gradina suspendata, probabil pentru recreerea functionarilor publici.