Primarul comunei Cleja, Ion Joca, este cunoscut deja pentru implicarile sale in acte mai mult sau mai putin legale. Asa se face ca, in urma cu doar doi ani, directorul Scolii din Cleja a fost demis dupa ce, la insistentele primarului, a trimis toti elevii scolii la cules pe terenurile fratelui primarului.

Un alt incident este legat de amplasarea statiei de gaz pe un teren care apartinea unui satean fara acordul acestuia. Acum, primarul Joca este acuzat de fals in inscrisuri oficiale si abuz in serviciu.

Prin Hotarirea Consiliului Local Cleja din data de 23.01.2006 primarul Ion Joca interpreteaza in mod eronat, dar din pacate legal, prevederile Legii 571/2007 (Codul Fiscal) si instituie, cu de la sine putere si retroactiv, taxe si impozite oneroase pentru locuitorii comunei Cleja.

Adica, prin HCL din 23.01.2006 taxe pentru un metru patrat de discoteca pe zi creste de la 0,24 RON la 2 RON, adica creste cu peste 833%. Ce pot face tinerii dintr-o comuna unde nu exista nicio alta alternativa de relaxare si distractie?

La sesizarea SC Derav Comix SRL din Cleja, singura societate care plateste toate taxele locale pentru spectacol si drepturi de autor, primarul Joca raspunde ca aceasta crestere este pentru sporirea cuantumului taxelor locale ale comunei.

Sesizata, Prefectura Bacau, confirma legalitatea printr-o Hotarire de Guvern a acestor majorari de 833% si sustine punctul de vedere al alesilor locali care pot decide asupra unei cresteri a impozitelor locale.

Se pune intrebarea daca primarul Joca, prin hotarirea Consiliului Local al carui presedinte este, contribuie la educarea noii generatii punind taxe mai mari pe singura modalitate de relaxare? Totodata se naste intrebarea daca nu cumva aceste taxe au fost indreptate impotriva SC Derav care isi are sediul in fata Primariei si tot este singura unitate de acest gen care isi plateste darile?

In comuna Cleja exista inca doua discoteci organizate sub „obladuirea” primarului dar care nu platesc nici taxe conform hotaririlor Consiliului Local si nici redeventa la Uniunea Compozitorilor. Si de aceasta data se ridica intrebari legate de faptul ca primarul poate avea interese pecuniare in aceste afaceri.

Jo(a)ca la doua capete

Ceea ce este mai grav in comuna Cleja este faptul ca, in calitatea de „vechil” de mosie, primarul Ion Joca face legea dupa bunul plac, trecind peste hotariri ale Comisiei Locale de atribuire a fondului funciar, atribuind si distribuind terenuri dupa bunul plac.

Aceste lucruri reies si din plingerile penale si in contencios administrativ depuse inclusiv la Parchetul de pe linga Judecatoria Bacau si Instanta de Contencios Administrativ a Tribunalului Bacau de catre Benchea Ion si Istoc Gheorghe.

In cazul Benchea Ion, care este pe rol in cercetare la Procuratura si Judecatorie, primarul Joca infirma o hotarire a Comisiei Locale de atribuire a fondului funciar din 2004 in fata Curtii de Apel Bacau cind el insusi era presedintele acestei Comisii motivind ca aceasta comisie era ilegal constituita.

Multa lume se intreaba daca in decursul anului 2004 aceasta comisie a atribuit legal sau ilegal terenuri si puneri in posesie pentru cetateni apropiati primarului, consilierilor locali sau altor „parteneri”.

Ca si "vataf rozaliu”, pentru a-si sprijinii prietenii, in cazul de fata numitul Duma Stefan, primarul Joca continua lista de abuzuri si emite in data de 20.09.2006 o autorizatie de constructie incalcind prevederile Legii 50/1991 si a Codului Civil articolele 613 si 615, fapt atestat de catre Compartimentul Disciplina in Constructii a Consiliului Judetean Bacau in adresele 15014/06.02.2006 si 15121/16.07.2006 si constatarile efectuate de catre Inspectoratul de Stat pentru Siguranta in Constructii Bacau in data de 28.09.2006.

Faptul ca primarul joaca la doua capete este demonstrat atit de faptul ca nu recunoaste legalitatea unei comisii instituita si prezidata de el dar si de faptul ca emite o autorizatie de constructie pe care o semneaza si parafeaza si numai dupa citeva zile la un control al IGSIC semneaza si este „pe deplin de acord” cu faptul ca aceasta autorizatie este ilegala si cere, prin semnatura sa, intrarea in legalitate. Prin aceste acte pe care le face primarul sunt incalcate flagrant prevederile Codului Civil prin faptul ca primarul savirseste fapta prevazuta de art. 613 si 615, si anume fals si uz de fals.

In acest caz raspunsul va fi dat, cel mai probabil, de catre Parchetul de pe linga Judecatoria Bacau ca urmare a sesizarii 36/17.01.2007 formulata de catre petentul Benchea Ion care depune plingere penala pentru abuz in serviciu, fals in inscrisuri oficiale si fals intelectual.

Scolarii - "sclavi pe plantatie"

Timp de doua zile, elevii din clasele gimnaziale de la Scoala nr. 2 din Cleja au lipsit de la ore ca sa faca munca voluntara pe pamintul unui intreprinzator din localitate, nimeni altul decit fratele primarului. „Oficial”, cel care a luat decizia sa suspende cursurile si sa-i exploateze pe scolari a fost chiar directorul unitatii de invatamint, profesorul Alexandru Florea.

Acesta le-a cerut elevilor din clasele V-VIII si profesorilor sa vina imbracati ca pentru munca, ca vor merge la cules de porumb. Subalternii si scolarii au executat directiva, asa ca doua zile scoala a fost inchisa. In cele doua zile, mai mult de jumatate dintre elevi au facut agricultura, iar profesorii i-au supravegheat.

Directorul Alexandru Florea nu neaga faptul ca le-a cerut copiilor sa faca munca voluntara, ba chiar este convins ca a facut un lucru bun. El spune ca nu a vrut decit sa-i multumeasca lui Anton Benchea Joca, fratele primarului din Cleja, pentru ca a ajutat in mai multe rinduri scoala, fara sa ceara nici un leu in schimb.

Adica a vrut sa multumeasca printr-un act de ilegalitate: exploatarea minorilor, un gest facut fara nici o pretentie. In acel moment mai multi parinti s-au revoltat si au anuntat mass-media bacauana care a luat act de cele intimplate.

Serviciile pentru care directorul de scoala a considerat ca e mai bine sa suspende cursurile si sa trimita copiii la munca constau in transportul unor materiale de constructii la scoala, unde se ridica inca doua noi sali de clasa.

Vestea ca un director de scoala a suspendat cursurile cu de la sine putere si i-a trimis pe elevi si profesori la cules porumb, ca in vremurile dinainte de ’90, a ajuns la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau care a decis demiterea acestuia. Mai mult decit atit, Consiliul Local Cleja detine un autoturism care este folosit exclusiv de catre primar.

Deci nici nu ar fi fost nevoie de asa-zisele favoruri facute de fratele primarului.

La toate acestea se mai adauga afacerile desfasurate cu bani publici si „prezidate” de primarul Joca din care amintim doar de balastrarea drumului de la Valea Mica la Somusca, lucrare care a costat, spre surprinderea unora, de patru ori mai mult decit o lucrare similara dintr-o comuna vecina.

De asemenea, dovada a "lacomiei” vatafului rozaliu sta si monumentul eroilor amplasat in poarta proprietatii sale si cladit cu peste 3 miliarde de lei, asta in urma cu ceva ani. Mai mult, deoarece acest monument se degradeaza pe zi ce trece, se pare ca primarul vrea sa mai cladeasca unul...