Caricaturistul timisorean Stefan Popa Popa’S se confrunta, in ultima perioada, cu o situatie cel putin ciudata. Desi se bucura de o larga recunoastere internationala, mai cu seama dupa ce a intrat in Cartea Recordurilor cu 133 de portrete realizate in doar 60 de minute, cu patru secunde mai rapid decat calculatorul, artistul nu are voie sa-si expuna lucrarile in orasul natal.

Si asta, nu pentru ca nu si-ar dori, ci pentru ca Filiala Timisoara a Uniunii Artistilor Plastici (UAP) il considera amator.

“Am expus pe toate continentele, am facut portrete tuturor presedintilor din aceasta lume, am expozitie permanenta la sediul NATO din Bruxelles. Ei bine, la mine in oras nu am voie sa expun intrucat nu mi se recunoaste calitatea de membru al UAP”, a spus, cu amaraciune, caricaturistul.

Cel supranumit de presa americana “Regele caricaturii” a mai primit, zilele trecute, o scrisoare cu care se mandreste. Casa Regala din Norvegia a tinut sa-l gratuleze pentru portretele pe care le-a facut membrilor sai si i-a trimis o scrisoarea de multumire.

“Ma bucur de mai multa atentie din partea celor din strainatate decat a romanilor mei. Sunt presedintele caricaturistilor de elita din intreaga lume, iar timisorenii mei spun ca sunt neprofesionist”, a adaugat Stefan Popa Popa’S, aratandu-ne si legitimatia de membru al Uniunii Mondiale a Artistilor Plastici.

“Cred ca e vorba despre o gelozie profesionala, altfel nu inteleg de ce sunt tinut la “poarta” asociatiei”.

“Fara studii de specialitate nu se poate”

In ciuda faptului ca Popa’S este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania inca din aprilie 2005, fapt confirmat de un document semnat de presedintele Dumitru Zamfir, in care se precizeaza ca “sunteti, de drept, membru al UAP, fara a mai face demersuri de titularizare”, conducerea filialei din Timis neaga faptul ca artistul s-ar afla pe lista membrilor.

“Avem o evidenta foarte stricta a membrilor, iar domnul Popa’S nu figureaza pe lista. Ne pare rau pentru aceasta situatie, insa, conform statutului UAP, nimeni nu poate deveni membru al Uniunii, indiferent cat de mare ar fi, daca nu are studii de specialitate.

Aceasta masura a fost introdusa ca un filtru, tocmai pentru a se evita invadarea UAP de catre amatori”, a declarat presedintele filialei UAP, Ianos Szekerneyes.

In viziunea sa, nu se pot face nici un fel de derogari de la statutul UAP. “Paradoxal, nici Van Gogh sau Tuculencu nu ar putea fi primiti in UAP datorita prevederii cu studiile de specialitate. Nu discut acuma daca e bine sau rau, ci doar ca acesta este statutul.

Pentru a trece de aceasta bariera, mai multi artisti timisoreni, unii chiar in varsta, s-au inscris la Facultatea de Arte Plastice. Peste trei ani isi vor putea depune candidaturile”, a mai precizat Szekerneyes.

Seful artistilor plastici timisoreni i-a reprosat, voalat, lui Popa’S ca niciodata, de cand detine presedentia filialei, nu a venit sa-si depuna o cerere pentru intrarea in UAP. “Domnul Popa’S este revoltat ca nu este primit in Uniune, insa de cinci ani de cand sunt presedinte nu a venit niciodata, personal, sa ceara acest lucru. A facut-o doar prin intermediari”, a adaugat acesta.

Scandalul a impartit, oarecum, lumea artistilor locali in doua tabere. In timp ce unii sustin ca Popa’S ar fi trebuit sa ramana doar la caricatura, fara a incerca sa se remarce si in pictura, iar UAP sa fie obligata sa-si dea girul pentru lucrarile sale, altii ii iau apararea maestrului, afirmand ca orice organizatie din lume ar fi mandra cu o personalitate de asemenea calibru.

“Performantele artistice ale caricaturistului sunt incontestabile. Fac cinste Romaniei. In aceste conditii, mi se pare cel putin hilar sa spui ca nu poate intra in UAP pentru ca nu are studii de specialitate.

Pana la urma, si daca ar fi asa, pentru Stefan Popa Popa’S, singurul artist plastic din tara premiat de doua ori de Academia Romana, ar trebui sa existe o derogare speciala”, a apreciat tanarul critic de arta Robert Serban.

Mai mult, cunoscutul artist si-a facut deja un “plan de bataie”. “Prietenii mei din Franta mi-au promis ca vor face lobby pentru obtinerea a doua milioane de euro necesare realizarii la Timisoara a Muzeului Caricaturii Romane”, s-a intrebat cunoscutul caricaturist.