Un grup de oameni de afaceri clujeni, care se numara printre cei mai bogati din Romania, si-a maximizat, cu ajutorul administratiei locale, posibilitatea de profit pe una dintre investitiile relativ recente. Este vorba despre fostul sediu al OJT din Cluj-Napoca, situat vizavi de Primarie, pe strada Motilor, nr.1, pe care Sorin Ghite, sotia sa, alaturi de alte doua familii, Nicola si Tira, l-au cumparat, renovat si l-au scos la inchiriere. Pentru a creste suprafata spatiului respectiv, proprietarii au facut un contract de inchiriere cu Primaria, prin care au mai adaugat 140 de metri patrati, crescandu-si, astfel, suprafata de inchiriere.

Pe ordinea de zi a primei sedinte de Consiliul Local a fost pus un proiect de modificare a contractului de concesiune (intocmit pe vremea cand primar al orasului era actualul senator PRM Gheorghe Funar - n.r.), detinut de proprietarii fostului sediu al OJT. Prin acest proiect, actualii proprietari ai spatiului solicita sa fie mentionati in contractul cu Primaria.

Schimbarea se refera la adaugarea pe lista titularilor a mai multor persoane, care au dobandit cote-parti din spatiul respectiv ulterior datei semnarii initiale a documentului.

In urma cu sapte ani, CL a aprobat, prin hotararea nr. 158/2002, concesionarea prin incredintare directa a 140 de metri patrati pe strada Motilor nr. 1A, in favoarea lui Sorin Voicu Ghite si sotia sa, Aurora Huza, Olimpiu Valentin Nicola si sotia, Felicia Nicola, Lucian Tira si sotia, Sorina Dana Tira.

Valoarea stabilita pentru concesionarea terenului, care era, de fapt, trotuarul din fata cladirii, a fost de 2 milioane de lei vechi/mp.

Suma care a intrat, astfel, in vistieria locala s-a ridicat la 280.000.000 lei vechi, adica undeva la 8.000 de euro. Pe baza acestui contract, proprietarii au facut, insa, o extindere a spatiului comercial existent, pe care l-au reamenajat si l-au scos pe piata imobiliara in vederea inchirierii.

Afacere profitabila

In prezent in spatiul respectiv pare sa se fi mutat o banca, “Garant”, desi in afara de siglele exterioare, aceasta institutie nu a realizat inca nici o activitate.

Daca proiectul va fi aprobat de catre consilieri, printre noii titulari ai contractului de concesiune se vor mai numara si Andreea Mirabela Urasi, Baldi Monica Pop, Selma Ridha Ben Hassine Ben si sotia acestuia, Selma Adelinda Ecaterina Ben, precum si Adriana Iancu. Acestia au cumparat cote-parte din proprietate in 2004, respectiv 2005.

Proiectul CL stipuleaza ca titularii contractului pot sa il cedeze conform prevederilor art. 41 din Legea nr. 50/1991, republicata: “Dreptul de concesiune asupra terenului se transmite in caz de succesiune sau de instrainare a constructiei pentru a carei realizare acesta a fost constituit. In aceleasi conditii se transmite si autorizatia de construire”.

Pretul chiriei respectivului spatiu a fost, potrivit agentilor imobiliari care au avut in portofoliu amplasamentul, de circa 35 de euro/mp. Astfel, numai pentru suprafata concesionata proprietarii au perceput 4.900 de euro, deci, si-au recuperat cheltuiala cu concesionare inca de la inceput.

Asta, in conditiile in care ei s-au grabit sa scape de obligatiile financiare catre administratia locala, pentru ca, daca doresc, prevederile legale le ofera posibilitatea de a plati sumele aferente concesionarii si esalonat.