Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a dat de inteles ca ar putea demisiona in urma scandalului provocat de dezvaluirile din dosarul Gazeta. El a emis un comunicat oficial prin care anunta ca este dispus sa se autosuspende din functia publica daca si ceilalti politicieni clujeni citati in acest dosar i-ar urma gestul.

In dosar mai apar nume precum cele ale presedintelui PD, primarul Clujului, Emil Boc, consilierului premierului, liberalul Mircea Chertes, deputatului Daniel Buda, presedinte al organizatiei judetene a PD, precum si cele ale unor politicieni din alte judete din Transilvania.

Intrebat de un reporter al “Romaniei libere” daca nu se gandeste sa demisioneze in urma acestui scandal, Emil Boc a replicat, in urma cu cateva zile, ca nu are de ce, pentru ca nu se considera vinovat.

Justificari

Contactat ieri de “Romania libera”, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a declarat ca ia in considerare posibilitatea de a-si da demisia, considerand ca acesta ar fi un gest de moralitate. “Ma gandesc daca nu ar fi moral sa-mi dau demisia. Sunt acum in drum spre Bucuresti, sper sa obtin niste fonduri de la Guvern pentru mai multe obiective ale CJ.

Pana ma intorc ma voi decide in privinta demisiei”, a afirmat Nicoara. El mai spune, intr-un comunicat de presa, ca este dispus sa se autosuspende din functia publica pana la finalizarea procesului Gazeta daca toti oamenii politici implicati in dosar i-ar urma exemplul.

Nicoara a explicat ca in cazul Gazeta Iulian Dascalu, patronul “Iulius Group”, a fost cel care i-a cerut sa fie prezentat lui Liviu Man. “M-a intrebat daca il cunosc si i-am spus ca sigur ca da, cunosc majoritatea ziaristilor clujeni. Atunci mi-a cerut sa i-l prezint, pentru a face cumva sa inceteze odata tot circul din publicatiile lui”, a explicat ieri Nicoara.

Liderul liberal a mai spus ca s-a gandit si la varianta de a declara public santajul.

Nicoara a precizat ca a decis sa se constituie parte vatamata in procesul Gazeta dupa ce a vazut toate probele de la procuratura. “La inceput am considerat ca nu e frumos sa ataci un om deja cazut la pamant. Apoi mi-am dat seama ca acest scandal va avea repercusiuni asupra imaginii mele si, implicit, a CJ Cluj”, si-a motivat Nicoara decizia.

El a negat ca ar fi adoptat aceasta varianta de teama sa nu fie acuzat de favorizare a unui infractor.

Relatia Nicoara-Dascalu, prin ochii lui Paszkany si Man

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca el nu a intermediat nici o afacere intre Liviu Man si omul de afaceri Iulian Dascalu. Cu toate acestea, o alta stenograma a unei convorbiri telefonice purtate intre presedintele trustului “Gazeta”, Liviu Man, si patronul holdingului Polus si al echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, arata contrariul.

Liviu Man ii descrie prietenului sau Arpad Paszkany modul in care a decurs intalnirea mijlocita de Marius Nicoara. Discutia arata mai mult decat atat. Ea sugereaza si relatiile privilegiate dintre politicienii clujeni si oamenii de afaceri.

In timp ce CJ Cluj, condus de Marius Nicoara, i-a oferit contractul pentru construirea unui mall in Cluj societatii “Iulius Group”, condusa de Iulian Dascalu, Consiliul Local, controlat de oamenii primarului Emil Boc, i-a oferit contractul pentru construirea unui cartier de locuinte holdingului “Polus”, condus de Arpad Paszkany.

Atat Consiliul Local, cat si cel Judetean au organizat licitatii pentru acordarea acestor afaceri. Ambele licitatii au fost insa contestate de cei care au pierdut. Omul de afaceri Arpad Paszkany a recunoscut existenta acestei conversatii, desi a declarat ca nu isi mai aminteste punctual cele discutate cu Liviu Man.

Arpad Paszkany a tinut sa dezminta speculatiile potrivit carora el s-ar fi aflat in spatele campaniei mediatice dezlantuite de publicatiile trustului Gazeta impotriva lui Iulian Dascalu, la putin timp dupa ce acesta a castigat licitatia pentru mall, in fata societatii conduse de Arpad Paszkany.

Omul de afaceri clujean a spus ca nu are nimic cu Iulian Dascalu, chiar daca s-a suparat pentru pierderea licitatiei pe Marius Nicoara si pe cei de la CJ, care au facut parte din comisia de licitatie. Directorul holdingului “Polus” a declarat ca este amic cu Liviu Man, dar a spus ca nu are nici o actiune la firmele din trustul “Gazeta”.

Arpad Paszkany a declarat ca nu a fost niciodata santajat de trustul de presa si ca toata publicitatea a fost platita ziarelor si revistelor din trustul Gazeta datorita prieteniei cu Liviu Man ori pentru ca managerii ce administrau bugetele de publicitate au considerat ca aceste reviste sunt interesante pentru publicul lor.

“Eu am dat publicitate si in ziarele care imi sunt dusmane, pentru ca amicitia-i una, publicitatea alta”, a declarat Arpad Paszkany. “Nu am fost santajat, pentru ca nu sunt santajabil. Daca cineva incearca sa faca presiuni, eu fac o conferinta de presa, asa cum am mai facut.

Dar retineti: nici nu am fost santajat, nici nu am comandat campanii de presa”, a adaugat omul de afaceri. Iata stenograma convorbirii:

“Liviu Man - Da!

Arpas Paszkany - Servus!

LM - Servus!

AP - Era telefonu’ la incarcat si n-am auzit...

LM - Nu-i problema!

AP - Stii?

LM - Ei, ma, o stat omu’ (n.r. - presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara) la masa aproape tot timpu’.

AP - ...

LM - Vai, daca-ti spun, nici nu mi-o trecut prin cap, fostu’ restaurant Maestro, care acum ii a lui un amic de-al meu.

AP - A lu’ Tase, nu?

LM - Exact, exact, fostu’ Maestro!

AP - Da, Tase ceferistu’!

LM - åaa, si omu’ (Marius Nicoara) un dragut, ca el te admira, aia mi-o placut cel mai tare, ca numa’ vine sa faca bine, da’ Dascalu isi apara punctul de vedere, ce m-o mirat pe mine ca Marius nu c-o stat la inceput, o stat 30% din timp, 20% s-o asta, inca 50% s-o intors indarat.

AP - Ah!

LM - El avea niste liberali la masa, stii.

AP - Aha!

LM - Si l-am lasat acolo in final, nu mai am ce sa vorbesc, no!

AP - Si ma gandesc ca o venit, ca el (n.r. - Iulian Dascalu) vrea sa faca publicitate, ca are bani.

LM - No bine, da, da, ca o sa faca, ca o sa faca, ca o sa dreaga si o sa dea si bine, asta nu mai vorbesc, de la sine inteles.

AP - Da, da.

LM - Dar el nu pare prost, pe de alta parte, asta-i de retinut! Nu, ala nu-i prost, banditu’!

AP - O fi invatat ceva, anii care or...

LM - Da, da, da, da.

AP - N-o venit in costum, n-o venit cu cravata, o venit sport, in blugi imbracat.

LM - Si io m-am gandit, p... ma-sii, ma duc la intalnire si io, ma, zic sa-mi iau un costum, nu ma duc in jeansi, cum ma duc de obicei, si asa m-am dus.

AP - Aha...

LM - åla era mai prost imbracat ca mine, ha, ha, ha. In orice caz, mai ales in vremurile in care suntem acuma iti sta mintea in loc ca Marius se erijeaza in, cum sa spun, in intermediarul, sau nu intermediarul, adica managerul sau nu stiu cum sa spun.

AP - Intermediarul e cel mai bun termen. Si, concret, ce ti-o cerut, sa nu-l f..., nu?

LM - N-o zis chiar cuvintele alea, da’ ideea principala asta-i, cum ai sesizat tu... Ha, ha... El mi-o zis ca vor sa-mi... si ca, sigur, nu-i nimic gratis pe lumea asta.

AP - C...

LM - No bine, am auzit textele astea de mii de ori in ultimii ani.

AP - Aha, si deci nu ti-o explicat cum era cu licitatia aia, ca era supercorecta si ca...

LM - Aia Nicoara o explicat.

AP - Da, noi suntem frustratii care f... ca am pierdut sa... ca nu stim sa pierdem, cam asta-i, nu?

LM - Nu, nu, nu, o zis ca o sa se intalneasca cu tine si ca o sa rezolve el problema cum trebe rezolvata, ai lui n-au nimica, n-au nimica cu fotbalu’ si ca...

AP - Io n-am vorbit de nimeni.

LM - Nici de fotbal, nici de... Paszkany, ca... treaba lui ca asta, si ca treaba voastra.

AP - Aha.

LM - Io numa’ am stat si am ascultat, io n-am vorbit, nu stiu daca am vorbit in doua ore zece minute.

AP - Aha, deci asa.

LM - Da, bine...

AP - In alta ordine de idei, el o incercat sa-l, deci practic l-o mintit pe Emil (n.r. - Emil Boc), Marius.

LM - Hm...

AP - Deci, hai sa-ti spun o chestie, nu stiu daca mai stii, deci maine Marius face o conferinta de presa cu asta (n.r. - Iulian Dascalu).

LM - Asta mi-o zis, asta mi-o zis...

AP - Da, la care deci, fara sa-i fi spus lui Emil ca va fi si asta, l-o invitat pe Emil ca sa faca impreuna o conferinta de presa pe investitii... La punctu’ 1, fara sa-i fi spus ca va fi si asta acolo.

Punctu’ 2, dupa ce Emil o aflat din alta parte si i-o intrebat, atuncea i-o spus ca da, ca asa i-o gandit, ca cea mai mare investitie, ca oricum asta vine si ca oricum nu strica daca nu-l ascundem, deci acum citez pe Marius, daca nu-l ascundem de media, si chiar il prezentam, nu stiu ce ca nu stiu cum, si Marius continua, ca sa-l citez, Dascalu s-o inteles cu mine si ca nu mai este nici o problema legat de proiect.

LM - Cu tine?

AP - Da.

LM - Ha, ha, ha! (rasete puternice)

AP - La care o sunat Emil, intelegi? La care o sunat Emil si m-o intrebat: «Ma, cum e cu asta, mai e proces, nu e proces, cum e treaba cu judetu’?»

LM - Ha, ha.

AP - Cum sa nu fie, noi am intentat proces, mai mult decat atata, in afara faptului ca am intentat proces, i-am atras atentia Consiliului Judetean si presedintelui acestui organism ca este in afara legalitatii, daca, unu, incheie contractu’, doi, continua orice demers cu aceasta societate, pentru ca, prin efectul legii, licitatia, daca este... aaa, cum sa spun, aaaa, proces, ramane asa

cum si pana acum si pana la o hotarare definitiva si irevocabila nu se face nici un demers.

LM - Corect.

AP - Este vorba de domeniul public, intelegi?

LM - Ihi!

AP - Si Emil asta i-o spus, intelegi? Ce zici de chestia asta?

LM - ...

AP - M-o sunat Emil acuma dupa-masa pe la 4 si jumatate, ca io de aicea stiu, ca Emil mi-o povestit chestiia asta, intelegi, no, misto, nu?

LM - Nu stiu ce-i in capul lor, nu inteleg.

AP - Deci, cum sa-ti spun, el este, trebuie sa faca ceea ce i se cere, pentru ca...

LM - Asa-i ordinu’!

AP - Asa-i ordinu’, si pentru ca asta o fost aprobat, stii? Deci asta-i chestia, de nu-ti dai seama ca se merge pana asa departe incat sa faci asemenea minciuna, intelegi, numa’ asa i s-a trasat, iti dai seama, ala i-o zis, ma, il vreau si pe asta la conferinta de presa acuma, sa prinda legitimitate...”.

In urma intalnirii “mediate” de Marius Nicoara, Iulian Dascalu si Liviu Man au incheiat un contract de publicitate in valoare de 99.000 de euro, in conditiile in care majoritatea contractelor incheiate de “Iulius Group” cu media clujeana variau intre 5.000 si 10.000 de euro.

Povestea mall-urilor

La inceputul lunii decembrie 2005 a avut loc licitatia pentru construirea mall-ului clujean din Parcul Est, organizata de catre Consiliul Judetean (CJ) Cluj. Inca inainte de licitatie, in publicatiile trustului Gazeta au aparut mai multe materiale care il prezentau pe Dascalu ca fiind un afacerist nu tocmai onest.

La licitatie s-au prezentat mai multe oferte, printre care si cea a lui Iulian Dascalu, patronul “Iulius Group”, dar si oferta firmei SC Southeast Euromentor, din care omul de afaceri Arpad Paszkany detine un procent. Comisia de lictatie a stabilit ca oferta prezentata de Dascalu era cea mai buna, motiv pentru care licitatia a fost adjudecata de SC Iulius Group.

Materialele denigratoare din publicatiile trustului Gazeta la adresa lui Dascalu s-au intetit dupa ce acesta a castigat licitatia. Pe de alta parte, Southeast Euromentor a atacat in instanta verdictul dat de Comisia de licitatie a CJ Cluj in cazul mall-ului.

Din interceptarile conversatiilor care apar anexate la dosarul Gazeta rezulta ca directorul trustului, Liviu Man, ii raporta omului de afaceri Arpad Paszkany stadiul in care se aflau discutiile sale cu Iulian Dascalu in functie de felul cum Dascalu era tratat in ziar.

Drept la replica

Intr-un drept la replica remis ieri presei, Marius Nicoara precizeaza ca nu a plecat in concediu in Dubai si ca biletele de vacanta in emiratul arab sunt rezervate pentru luna februarie.

Eroarea legata de concediul presedintelui Consiliului Judetean ne apartine, drept urmare, ne cerem scuze in privinta acestui aspect, cu mentiunea ca reporterii “Romaniei libere” nu au reusit sa vorbeasca cu Marius Nicoara, care nu a raspuns la telefon, desi au incercat in repetate randuri sa-l contacteze pentru a verifica aceasta informatie.