Caldura costa dublu!

Caldura din apartamente ii costa dublu pe clujenii care se incalzesc prin sistemul centralizat.

In conditiile in care in luna decembrie s-a inregistrat o temperatura medie de 0 grade in Cluj-Napoca, pentru un apartament de doua camere, valoarea facturii la energie termica s-a ridicat la 146 de lei, mai mult cu 62 de lei decit in luna noiembrie, potrivit datelor furnizate de Regia Autonoma de Termoficare (RAT).

Pentru plata acestor sume, clujenii nemultumiti dau vina pe RAT, care a facturat la 37 de zile consumul pe luna decembrie, fara sa anunte in prealabil, dupa ce pe luna noiembrie acesta a fost cuantificat la 27 de zile, diferenta resimtindu-se si in valoarea facturilor.

"Pentru a ne putea incadra in grafic, la acordarea ajutoarelor la incalzire, am facut citirea contoarelor mai devreme, in noiembrie. In luna decembrie s-a facturat pentru 37 de zile, din cauza sarbatorilor de iarna“, a spus purtatorul de cuvint al RAT Cluj-Napoca, Dorin Racoti.

Consumul va creste!

Clujenii se tem ca, in acest ritm, valoarea facturilor la incalzire se va tripla, depasind salariul minim pe economie! Racoti e de parere ca situatia clujenilor care au platit dublu incalzirea s-a datorat asociatiilor de locatari, care nu impart in mod egal cheltuielile.

"In mod sigur au fost pierderi si asociatiile de locatari au impartit inegal factura la incalzire“, a comentat acesta. „Consumul va creste cu aproximativ 20%, in functie de vreme, dar ma indoiesc ca se va tripla. Clujenii nu au motive de ingrijorare. Vor plati atita cit consuma, nimic mai mult“, a spus oficialul regiei.

Din luna noiembrie a anului trecut, facturile se calculeaza in functie de pretul local de referinta, de 114,18 lei/Gcal. La ora actuala, 55.000 de clujeni se incalzesc prin sistemul centralizat.

Cheltuieli mari au avut nu numai clujenii racordati la sistemul centralizat de termoficare, ci si cei care au centrale termice, din cauza pretului mare la gaz. (Andra-Daria SZASZ)

De unde sa platim?

L. T., din cartierul Grigorescu, se plinge ca are 3,5 milioane de lei cheltuieli de bloc, la o pensie de 3 milioane. „Stau cu nevasta in doua camere si ni se duce o pensie pe cheltuielile de bloc, care sint absolut exagerate. Mai platim lumina si telefonul, si ce mai mincam?“, se intreaba disperat pensionarul.