Copii jefuiti in plina strada

La lasarea intunericului, in preajma unitatilor de invatamant de la periferia Ploiestiului, isi fac aparitia tot felul de personaje dubioase, care buzunaresc elevii in plina strada, folosind violenta fizica si verbala pentru intimidarea minorilor.

In aceasta situatie se regaseste Liceul ”1 Mai”, ai carui elevi au devenit victime sigure, mai ales cei care invata in schimbul de dupa-amiaza. "Saptamana trecuta, cand am iesit de la ore, au aparut in fata mea trei baieti, care mi-au cerut mobilul ca sa dea un telefon. Pentru ca i-am refuzat, au inceput sa ma injure, iar unul dintre ei mi-a dat un pumn in stomac.

Abia am reusit sa fug”, povesteste Andrei D., elev in clasa a IX-a a liceului ploiestean. Pentru a-si proteja odraslele de gastile de cartier, care-si fac veacul in zona, multi parinti vin sa-si ia de la scoala copiii.

"Dupa ce fiul meu mi-a povestit ca un tigan l-a amenintat cu bataia, ca sa-i dea banii de buzunar, m-am hotarat sa-l astept zilnic la iesirea de la ore, ca sa-l conduc acasa”, spune Dumitru Onea, unul dintre parintii care se tem pentru siguranta copiilor lor.

Profesori agresati

Profesorii cunosc acest fenomen pentru ca unii dintre ei au fost chiar agresati verbal de tinerii certati cu legea. "Ce se intampla seara la terminarea cursurilor este greu de imaginat. Elevii sunt abordati de tot felul de pusti, care, sub amenintarea pumnului, ii deposedeaza de telefoane mobile sau de bani.

Personal am scos din mainile acestor talhari la drumul mare o fata si era sa iau chiar bataie pentru ca am indraznit sa-i iau apararea”, sustine Mircea Baganagiu, cadru didactic al liceului. Acelasi lucru se intampla si la liceul vecin, Lazar Edeleanu, unde numerosi elevi sunt victimele romilor care locuiesc in Mimiu, un cartier rau famat din apropierea acestor unitati de invatamant.

Desi paza este asigurata de cativa angajati, acestia nu mai raspund pentru talhariile petrecute dincolo de gardul liceelor.

Promisiuni oficiale

De partea cealalta, fortele de ordine promit masuri pentru eliminarea acestui fenomen. "Pentru ca am avut mai multe semnale privind activitatea unor gasti de cartier in zona, vom avea in permanenta un echipaj de interventie la iesirea de la cursuri a elevilor.

De asemenea, lucram la o baza de date in care vor figura cei ce comit acte antisociale, pentru a fi identificati mai usor”, sustine Emil Draganescu, seful serviciului Ordine Publica din cadrul Politiei Comunitare din Ploiesti.

Politistii Sectiei 4 Sud, care raspund de zona in care sunt amplasate cele doua licee, spun ca supravegheaza in permanenta zona din apropierea liceelor, inclusiv Grupul Scolar Industrial "1 Mai”. In urma cu trei saptamani, politisti in civil au stopat in flagrant o talharie chiar in fata acestui liceu.

"Pe langa jandarmi si agenti comunitari si politistii de la ordine publica au inclus in itinerarul de patrulare zona institutiilor de invatamant”, a declarat Daniel Radu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Prahova.