Tribunalul Comercial a desfiintat contractul de vanzare-cumparare dintre compania de investitii “Polus Transilvania”, administrata de omul de afaceri Arpad Paszkany, si SC “Agroindustriala” Cluj, si a respins, la sfarsitul saptamanii trecute, cererea de suspendare temporara a executarii minutei.

Conform acestui document, contractul ar fi ilegal din cauza faptului ca vanzarea s-a facut prin incredintare directa si nu prin licitatie.

Inainte de suspendare, Paszkany a vandut complexul comercial “Polus”, care este construit in prezent pe terenul de la “Sapca verde”, companiei austriece “Immoeast” pentru nu mai putin de 210 milioane de euro. In prezent, procesul se afla in faza de apel la Curtea de Apel Cluj.

Contract anulat

“Este adevarat, contractul a fost declarat nul, dar hotararea Tribunalului Comercial nu a fost redactata inca. Asteptam aceasta hotarare scrisa, dupa care vom vedea ce se intampla mai departe”, a declarat, ieri, avocatul Claudia Dragan, reprezentanta Asociatiei “Fii vechiului Manastur”, care revendica proprietatea de la “Sapca Verde”.

Pe de alta parte, avocatul care reprezinta compania “Polus”, Eugen Iordachescu, a spus ca procesul este doar la inceput. “Am facut apel, vom merge probabil si in recurs. Eu cred ca va fi un proces lung, nu as putea sa evaluez cat ar putea sa dureze”, a explicat acesta.

O sapca, multi proprietari

In prezent, terenul se afla in proprietatea “Immoeast”, dupa ce a fost achizitionat de la “Polus Transilvania”. Pentru aceasta proprietate se lupta si fiica fostului proprietar dinainte de 1945, Katalyn Roy-Chowdhury, dar si Asociatia “Fii vechiului Manastur”, care sustin ca ar fi fost improprietariti cu terenul de acolo.

“Sapca verde”, are o suprafata de peste 30 de hectare si s-a aflat in posesia Statului Roman si administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), de unde a trecut, in anul 1998, in proprietatea SC “Agroindustriala” si apoi rapid in proprietatea companiei “Polus”.

Intr-un raport intocmit la vremea respectiva de fostul sef al Corpului de Control al Guvernului, Ovidiu Grecea, se arata ca problema esentiala a trecerii terenului “Sapca Verde” din proprietatea “Agroindustriala” in cea a companiei “Polus” era faptul ca vanzatorul nu detinea proprietatea suprafetei respective, si deci nu putea sa o vanda mai departe.

In raportul lui Grecea se mai arata ca terenul a fost vandut catre firma administrata de Arpad Paszkany la un pret de aproape 90 de ori mai mic decat valoarea reala a parcelei. Pentru a scapa de procesul cu USAMV, care revendica si ea proprietatea terenului, “Polus Transilvania” le-a platit acestora, anul trecut, 8 milioane de euro.