Pentru un credit de 50 de milioane lei vechi, un localnic din Moisei si-a pierdut casa (cu tot cu anexe) si terenul aferent acesteia. Banca Populara Fortuna l-a lasat pe Stefan Tomoiaga in strada, dupa ce acesta a achitat de cateva ori contravaloarea creditului.

Recent, un raport de expertiza, intocmit de lucratorii Inspectoratului Judetean de Politie, a aratat faptul ca actele care au stat la baza executarii sale silite (in urma careia Tomoiaga a fost nevoit sa paraseasca propria locuinta) contin semnaturi false, ele fiind lovite de nulitate. Pana acum, toate plangerile sale penale au fost solutionate de procurorul Vasile Pop cu NUP.

La inceputul anului 2000, AF Tomoiaga Stefan din Moisei a solicitat Bancii Populare „Fortuna” un credit de 150 milioane lei, aprobandu-i-se, initial, doar 50 milioane lei din totalul solicitat, urmand ca restul sa se dea ulterior.

Sotii Tomoiaga, cei care detineau AF-ul respectiv, au incheiat un contract de imprumut pentru cele 50 de milioane (cu banii intentionand a achizitiona material lemnos), cu o dobanda imensa, de 80% pe an (si dobanzi penalizatoare de 120% pe an, interzise de lege) si au garantat imprumutul cu casa de locuit, printr-un contract de garantie imobiliara.

Tomoiaga a restituit bancii 41 de milioane lei, in mai multe transe. Spre sfarsitul anului, Banca Populara “Fortuna” Baia Mare s-a divizat in mai multe cooperative de credit, filiala de la Viseu devenind Cooperativa de Credit “Creditul Viseuan” si schimbandu-si sediul.

Tomoiaga nu a fost anuntat de aceste schimbari si nu a stiut unde sa plateasca, iar dupa cateva luni de neplata, au inceput problemele. La scurt timp, executorul judecatoresc Ioan Bucur i-a expediat lui Tomoiaga o instiintare prin care il anunta de scoaterea imobilului la licitatie publica, pentru neplata creditului.

Insa debitorul nu a primit nimic, factorul postal omitand (!?) sa ii dea scrisoarea. Ulterior, s-a dovedit ca acesta s-a facut vinovat de faptul ca acea instiintare nu a ajuns la Tomoiaga, el alegandu-se cu un dosar penal (dosar solutionat de procurorul Vasile Pop, zis Lesca, in modul sau aparte, respectiv cu NUP - neinceperea urmaririi penale).

Primul fals

Apoi, acelasi executor a apelat la un inscris fals pentru a-l executa silit pe Tomoiaga.

Cu de la sine putere, a intocmit un proces - verbal in care se precizeaza ca atat debitorul, Tomoiaga, cat si creditorul, Cooperativa de Credit, sunt de acord cu faptul ca in contul lui Tomoiaga exista o datorie de 164 milioane lei si ca in schimbul acesteia banca va prelua bunurile imobile (casa, anexe si teren).

Actul este fals, pentru ca in dreptul semnaturii presedintelui Cooperativei de Credit apare o alta, care nu-i apartine acestuia. Cu ajutorul acestui act, semnat doar de executorul Bucur, Tomoiaga a fost evacuat din propria-i casa, iar Cooperativa a devenit proprietar pe bunurile imobile.

Tomoiaga a depus un denunt penal pe numele lui Ioan Bucur, acuzandu-l de fals, insa executorul a primit din partea ingaduitorului Lesca un NUP clasic.

Abuzurile Cooperativei

Ulterior, Tomoiaga a achitat Cooperativei cele 164 milioane datorate, insa banca nu a fost de acord sa-i dea casa, invocand dobanzile penalizatoare (ilegale, dupa cum spune o lege veche de peste 100 de ani) si pretinzandu-i lui Tomoiaga peste 600 milioane lei. Evident, intentia bancii era de a pune mana pe imobilele lui Tomoiaga si nu de a-si recupera prejudiciul.

Abuzul este cu atat mai mare, cu cat banca s-a intabulat si pe teren, desi doar casa facea obiectul contractului de garantie. In ultimii ani, Tomoiaga s-a aflat mai mult prin instante si la usile parchetelor. A depus nenumarate memorii la ministrul justitiei, la CSM, Ministerul de Interne, DGA, insa nu s-a luat nicio masura.

Abia in vara anului trecut, judecatorii Tribunalului Maramures au hotarat sa aprobe desigilarea casei de locuit, pentru ca Tomoiaga sa aiba acces la bunurile personale, el locuind in tot acest timp intr-o magazie, alaturi de sotie, copii si nepoti.

Alte falsuri

Apoi, a cerut in instanta anularea contractului de credit incheiat cu Cooperativa. Insa a pierdut, dupa ce intr-un caz asemanator, o asociatie familiala din Sighet castigase un proces cu Cooperativa de Credit Sigheteana, pentru aceleasi motive invocate de Tomoiaga.

Pe de alta parte, el a solicitat efectuarea unei expertize in ceea ce priveste semnaturile presedintelui Cooperativei, Simion Pop, care apar pe actele emise de banca din Viseu. Actele au fost expertizate in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Maramures.

Concluzia expertizei a fost aceea ca mai multe acte pe care apare semnatura presedintelui Simion Pop nu sunt semnate de acesta. Inclusiv procesul - verbal incheiat de executorul Ioan Bucur. Printre actele pe care apar semnaturi false se numara intampinari depuse in instanta, cereri adresate executorului Bucur, cereri adresate unui alt executor, imputerniciri avocatiale, delegatii etc.

Care din aceste acte sunt valabile si care sunt lovite de nulitate, ramane ca organele abilitate sa decida. Cert este ca la nivelul conducerii Cooperativei Viseu s-a lucrat murdar, cu acte semnate aiurea.

Ar fi cazul ca procurorul Pop sau “litera de evanghelie” (cum ii place sa se prezinte) sa redeschida cazul, acum, cand expertiza arata falsul de pe inscrisul semnat de executorul Bucur. Mai trebuie mentionat ca ulterior lui Bucur, un alt executor judecatoresc, Dorel Anitas, cu ajutorul politiei, a sigilat casa, dupa ce a distrus marea parte a bunurilor mobile din interior.

Anitas s-a ales si el cu plangeri penale, insa Lesca si-a facut din nou datoria. In aceste conditii, in care judecatorul, executorul, politistul si procurorul conlucreaza la acoperirea ilegalitatilor si protejarea infractorilor, este greu de crezut ca Tomoiaga isi poate gasi dreptatea.

Parerea lor

Am incercat sa luam legatura cu personajele acestui caz. Executorul Bucur este pensionat, fiind imposibil de contactat - nu raspunde nici la telefonul fix si nici la mobil. In a doua parte a saptamanii trecute l-am cautat insistent pe procurorul Vasile Pop. De la Parchet ni s-a spus ca e plecat din localitate, iar mobilul ii era inchis.

In schimb, a raspuns avocatul celor de la Creditul Sighetean, Calin Herta, din Baia Mare, care a spus ca el nu a stiut de semnaturile false ale presedintelui Pop (una din semnaturi aparand pe un act semnat si de Herta. “Nu am vazut raportul de expertiza. Dar pot spune ca am mai multe imputerniciri avocatiale.

Desi, in conditiile in care am un contract de asistenta juridica, nu mai sunt necesare imputernicirile. Ele se pot face si telefonic. Nu am stiut ca nu a semnat el, ele fiindu-mi remise prin fax”, a declarat Calin Herta.

Bataie de joc

Pe procesul - verbal incheiat cu ocazia descinderii in forta a executorului Anitas, apare o semnatura falsa. Respectiv a lui Grigore Mihali, politist din Borsa, care nu a asistat la actiunea executorului. Insa, ce mai conteaza un fals in plus, Lesca le rezolva pe toate.

Cu ocazia desigilarii casei, executorul Catalin Amisculesei a constatat ca aproape toate bunurile din interior erau distruse: „bateria si boilerul din baie sunt crapate; instalatia de apa este improprie folosirii; in camere si pe hol, tencuielile sunt afectate de umezeala si mucegai; mobila este roasa de soareci; usa frigiderului este rupta; usa cuptorului electric este rupta; masina de spalat este defecta”.