Prefectul Ion Ariton a atras atentia, ieri, in prima sedinta a Colegiului Prefectural pe anul 2007, asupra neregulilor din debutul programului Capitalei Culturale Europene.

S-a referit la pana de curent de la Biblioteca Astra, la "tepele" inregistrate de mai multi cetateni straini la casele de schimb valutar, dar si la deficientele din sistemul de sanatate publica, iesite la iveala odata cu nefericita intimplare careia i-a cazut victima actorul Ovidiu Mot.

Semnale negative

Ariton spune ca deja au aparut semnale negative. "Toate aceste evenimente trebuie sa ne dea de gindit, pentru ca nu dorim ca, in anul Capitalei Culturale Europene, sa ajungem o pata pe harta Europei. Deja sint semnale, in mass-media, care descurajeaza turistii sa vina la Sibiu.

Avem relatii foarte bune cu Consiliul Judetean, cu Primaria Sibiu si dorim sa ne semnalati probleme pe care sa le rezolvam noi sau impreuna cu aceste institutii", le-a spus Ion Ariton celor prezenti.

Ghetou in gara

Un punct important pe agenda Colegiului Prefectural a fost situatia muncii si a somajului. Mircea Dorin Cretu, directorul AJOFM, a subliniat din nou ca judetul Sibiu se afla sub rata nationala a somajului. Iar Francisc Szombatfalvi-Torok, inspectorul sef al ITM, a atras atentia asupra folosirii muncitorilor fara acte legale, sau pentru o durata limitata.

"Am gasit in Gara CFR un adevarat ghetou, cu conditii inumane de cazare. Cind lucreaza pe timp limitat, oamenii nu mai au bani sa se intoarca acasa", a aratat Torok. Situatia a stirnit interesul prefectului Ariton, care a solicitat controale severe pentru a depista cazurile de ilegalitati, dar si propuneri de imbunatatire a legislatiei muncii, pe care sa le transmita Executivului.

Banii scolilor

Colegiul Prefectural a inclus si o analiza a modului in care Inspectoratul Scolar Judetean a administrat fondurile alocate de Guvern. Prof. Christine Manta-Klemens, inspectorul general scolar, a prezentat citeva date despre investitiile derulate anul trecut in scolile judetului.

"Mai sint probleme in ce priveste constructiile si folosirea fondurilor alocate de guvern", a recunoscut Klemens. In replica, prefectul Ariton i-a cerut sa intocmeasca o situatie a parcului de masini care se afla in dotarea scolilor si a promis ca va solicita sprijin din partea MEC pentru a acoperi intregul necesar la nivel judetean.