Retailerul olandez Spar a anuntat ca va deschide un magazin la Medias, cel mai probabil in cursul acestui an. Spar a anuntat investitii de 20 de milioane de euro pentru acest an, in extinderea retelei din Romania, cu 20 de locatii. Prima unitate va fi deschisa la inceputul lunii martie, la Hateg.

"Orasele vizate pentru acest an sunt Hateg, Ramnicu Valcea, Medias, Constanta, Orsova, Arad, Lugoj, Simeria, Turda, Targu Jiu, Drobeta Turnu-Severin, Oradea si Bucuresti, calendarul deschiderilor fiind conditionat si de ritmul de solutionare a dosarelor", se arata intr-un comunicat al companiei, preluat de Mediafax.

Spar a definitivat deja 11 dintre proiecte, dintre care cinci hypermarketuri si supermarketuri in Bucuresti. Pe termen mediu, Spar si-a propus sa ajunga la un numar de 55 de magazine, tinta finala fiind un total de 250 de locatii.

Anul trecut, directorul general al Spar Romania, Rino Tizzanini, a declarat ca planurile de investitii din Romania au o valoare de 350 de milioane de euro, pentru dezvoltarea retelei compania colaborand cu un fond de investitii din America.

Spar a intrat pe piata romaneasca in 2005, primele magazine fiind deschise in acest an. Reteaua are sapte supermarketuri la Arad, Resita, Deva, Odorhei si Alba-Iulia si un hypermarket la Targu Mures. Potrivit estimarilor conducerii companiei, primele magazine Spar deschise in Romania au incheiat anul 2006 cu o cifra de afaceri totala cu cel putin 30 la suta peste estimarile initiale.

Pe plan international, Spar detine peste 15.000 de magazine, cu o cifra de afaceri de 27,9 miliarde de euro in 2005. (L.P.)

Firmele dau 1% pentru pensionari

Cele mai mari firme din Romania ar putea fi obligate sa cotizeze cu o taxa de solidaritate.

Senatorii din comisia economica au avizat favorabil, ieri, proiectul de lege al Partidului Conservator, potrivit caruia companiile care inregistreaza profit anual de peste 100.000 de euro vor plati o taxa de solidaritate de 1 la suta catre pensionarii al caror venit este mai mic decat salariul minim pe economie.

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat in fata comisiei ca initiativa legislativa se adreseaza numai companiilor care inregistreaza un profit anual mai mare de 100.000 de euro, sumele rezultate din aceasta taxa urmand a fi utilizate pentru cresterea cuantumului tuturor pensiilor mai mici decat salariul minim pe economie. (L.P.)