Clujul este singurul judet din Transilvania in care PNL si PD inca nu au intrat in razboi. Politicienii de aici sunt preocupati sa se certe intre ei sau sa isi caute justificari dupa izbucnirea scandalului “Gazeta”, asa ca evenimentele de la Bucuresti au trecut pe planul al doilea.

Mai mult, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, care este liderul PD, si presedintele PNL al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, si-au jurat credinta unul altuia. Cei doi politicieni au spus ca, indiferent de soarta Aliantei, ei vor incerca sa promoveze proiectele care sunt in interesul Clujului.

Alte posibile explicatii pentru relatiile bune din interiorul Aliantei PNL-PD din acest judet pot fi si faptul ca acum Clujul este singurul, in afara Bucurestiului, unde cele doua formatiuni au depus liste comune de candidati la alegerile locale din 2004, ori faptul ca liberalii si democratii sunt uniti prin afaceri reciproc avantajoase.

Cazul parcarii Marasti, construita de firma liberalului Mircea Chertes pe un teren concesionat de Primaria condusa de democratul Emil Boc nu este decat un exemplu in acest sens.

In afara Clujului, relatiile dintre cele doua partide exista, dar lipsesc cu desavarsire. Bihorul este primul judet in care tensiunile dintre liderii locali ai PNL si ai PD au dus la ruperea protocolului de colaborare. Acest fapt a avut loc in luna mai a anului trecut.

Primarul PD din Oradea, Petru Filip, cel care conduce organizatia judeteana a Partidului Democrat, si deputatul liberal Cornel Popa, cel care a devenit la ultimul Congres al PNL vicepresedintele care reprezinta Regiunea de Nord-Vest in cadrul conducerii centrale a partidului, sunt in relatii proaste de mai multi ani.

Chiar si in timpul campaniei electorale din 2004 cei doi au evitat sa pozeze in postura de amici.

Situatia este asemanatoare la Alba. Liderul PD, primarul Mircea Hava, are relatii nu tocmai bune cu conducatorul faptic al liberalilor, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Centru, Simion Cretu. Nici presedintele executiv al filialei PD, seful Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, nu se afla in relatii mai bune cu liderii liberalilor. Acestia sunt implicati si in razboiul de la Bucuresti dintre cele doua partide.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, care este liderul PNL Alba, a fost protagonistul unui conflict la scena deschisa cu presedintele Romaniei, fostul lider al PD, Traian Basescu. Conflictul s-a soldat cu demisia lui Atanasiu din functia de ministru al Apararii.

Nici noul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu (PNL), care provine tot din acest judet, nu a stat deoparte de conflictul cu PD, chiar daca disputele in care a fost implicat au fost de mai mica intensitate.

In Bistrita-Nasaud, relatiile bune dintre PNL si PD au devenit de domeniul trecutului in momentul in care fostul presedinte al organizatiei judetene a PNL, Sabin Iliesi, a demisionat si s-a inscris in Partidul Liberal Democrat. In prezent, cel care asigura conducerea interimara a filialei liberalilor este tocmai Teodor Atanasiu.

Seful organizatiei judetene a PD, deputatul Ioan Oltean, a fost unul dintre cei care au sustinut ideea participarii partidului pe lista proprie la alegerile pentru