Primarul Bacaului a fost obligat de o instanta de judecata sa plateasca peste 950 de miliarde de lei vechi pentru ca a pierdut o serie de procese declansate de decanul Baroului (constitutional), Vasile Botomei.

Acesta s-a adresat justitiei pentru ca Primaria Bacau refuza sa-i elibereze o autorizatie de functionare si profil de activitate pentru firma sa. Botomei a obtinut o prima sentinta in 1998 si de atunci se tot judeca pentru a obtine autorizatia.

La finele anului trecut el a obtinut o ultima sentinta si s-a adresat unui executor care a pus poprire saptamana trecuta pe veniturile primarului Bacaului pana la completarea sumei de 950 de milioane de lei vechi, la cat se ridica cheltuielile de judecata cerute de Botomei.

Primarul Romeo Stavarache sustine, insa, ca hotararea judecatoreasca la care face referire Botomei dateaza din 1998 si aceasta s-ar fi prescris intre timp. “Nu eu eram primar in 1998. Cheltuielile de judecata sa le plateasca primarul de atunci” - ne-a declarat Stavarache.

Si secretarul municipiului Bacau, Ovidiu Popovici, sustine ca hotarea nu mai poate fi pusa \n executare: “Conform Codului de Procedura Penala, o executare poate fi solutionata an cel mult trei ani. Dupa matematica noastra, din 1998 au trecut vreo opt ani” - sutine Popovici.

Vasile Botomei spune, insa, ca din 1998, intre firma sa si municipalitate au avut loc mai multe litigii care au intrerupt termenul de prescriptie.

El spune ca Primaria a facut contestatie, insa aceasta nu suspenda executarea. Mai mult, el a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie suspendarea din functie a primarului Stavarache pe perioada judecarii contestatiei si, in plus, a formulat plangere penala impotriva edilului Bac\ului pentru neexecutarea de hotarari judecatoresti.

“Primarul, prin hotarare irevocabila dispusa prin sentinta civila 243/10.12.2004, pronuntata in dosarul 8155/2004 al Tribunalului Bacau, a fost sanctionat cu amenda de 500 de lei pe fiecare zi intarziere in executarea hotararii judecatoresti, datorata statului. Pana astazi, primarul are 750 de amenzi pentru 750 de zile intarziere, in total, 405.000 RON” - spune Botomei.

Interesant este ca primarul Stavarache, care s-a ales de la cetateni cu diminutivul "minciunica" nu este la primul proces pierdut. Astfel, Romica Stavarache "minciunica" numara la activ procese celebre in urbea lui Bacovia.

Unul dintre ele este cel pierdut in fata unui om de afaceri, pe care personaje din gasca lui romica au incercat sa-l santajeze pentru a ceda un teren ultracentral la un pret derizoriu. Este vorba de cazul "corso".