Conducerea UBB respinge, insa, amestecul politicului in programul universitatii.

Nu Senatul UBB are ultimul cuvint

Marko a acuzat Senatul UBB ca „se compromite“ prin aceasta atitudine. „Se compromite ideea de universitate si tot ce tine de spiritul universitatii. Trebuie sa vedem caile legale prin care putem interveni in continuare, dar eu as fi sperat sa nu ajungem la o astfel de contradictie. Ma refer la un bilingvism firesc.

Care e problema? Daca se preda in limba maghiara, acea limba trebuie sa fie prezenta in incinta universitatii“, a spus Mark?.

In opinia acestuia, constitutionalitatea si legalitatea nu trebuie sa depinda de un Senat universitar. „Daca soliciti constitutional si legal sa ai facultati si catedre de sine statatoare, nu cred ca Senatul ar trebui sa aiba dreptul de a ingradi solicitarea.

Pe termen lung, comportamentul majoritatii sau al Senatului universitatii ne sugereaza sa militam pentru institutii de sine statatoare, fiindca in institutiile comune, mixte, nu sintem lasati sa actionam asa cum ar trebui, conform Constitutiei si conform legilor“, a aratat Mark? Bela.

Potrivit presedintelui UDMR, daca Senatul Universitatii „Babes-Bolyai“ ar avea intelepciunea necesara, atunci tocmai membrii acestui for ar trebui sa militeze pentru aceste solutii.

Marko nu a facut nimic pentru multiculturalismul UBB

Conducerea Universitatii "Babes-Boyai“ (UBB) respinge amestecul oamenilor politici, indiferent din ce partid fac parte, in orientarea si programul universitatii. Intr-un comunicat de presa al UBB, semnat de rectorul Nicolae Bocsan si dat ieri publicitatii, se arata ca nicaieri in Europa universitatile nu sint dirijate de partide politice, cum se incearca in acest caz.

"Pentru o minte lucida si competenta nu exista nici o ratiune pentru a destabiliza Universitatea care a facut cel mai mult in Romania pentru invatamintul in limba minoritatilor. Domnul Mark? Bela, in schimb, nu a facut nimic pentru sistemul multilingual si multicultural de la Universitatea «Babes-Bolyai», dar a cautat mereu sa-l distruga.

Este inutil sa intrebam ce reforme a realizat domnul Marko in calitatea de viceprim-ministru, pe care o are in Guvernul Romaniei.

Este de prisos sa mai amintim ca a contribuit la anularea Ordonantei de Guvern din 2000 care a stipulat caracterul multicultural si multilingual al Universitatii «Babes-Bolyai», pentru ca acum sa pretinda respectarea Ordonantei“, se precizeaza in documentul citat.

Rectorul Bocsan sustine ca organizarea UBB - sub aspectul existentei studiilor in limba materna, sub aspectul utilizarii limbilor in administratie, sub aspectul organizarii catedrelor si al profilarii facultatilor etc. - „este conforma reglementarilor europene si practicilor din Uniunea Europeana in materie de multilingvism si multiculturalism“.

"In acest sens il invitam pe domnul Marko Bela sa se informeze cu precizie si sa faca comparatie cu situatia din celelalte tari europene. Universitatea «Babes-Bolyai» promoveaza cu responsabilitate pluralismul lingvistic, cultural si confesional, in conformitate cu reglementarile din Uniunea Europeana, si nu doar «bilingvismul» pe care-l invoca domnul Marko Bela.

Spus cit se poate de simplu: ceea ce pretinde domnul Marko Bela nu exista nicaieri in Europa. Il invitam sa se informeze asupra situatiei europene, inainte de a vorbi“, a mai afirmat Nicolae Bocsan.

Rectorul UBB atrage atentia opiniei publice ca se incearca si de aceasta data „destabilizarea unei universitati performante, compatibila cu organizarile si practicile din Uniunea Europeana“.