Daca pana de curand, un elicopter pentru serviciile de urgenta turdene era doar o simpla fantezie, din acest an, turdenii se pot astepta ca serviciile de urgenta sa fie mai prompte dupa infiintarea SMURD la Turda. Inca de anul trecut, s-a preconiozat deschiderea serviciului de interventie rapida, dar Consiliul Judetean Cluj nu a mai gasit fonduri pentru dotarea acestuia.

Viitorii angajati sunt deja pregatiti la cursuri speciale si mai ramane doar ca din bugetul local din acest an sa fie alocti bani pentru logistica SMURD Turda.

Anul trecut n-au fost bani de SMURD

Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, spune ca SMURD nu exista inca in municipiul nostru pentru ca anul trecut Consiliul Judetean Cluj nu a mai gasit resurse sa porneasca acest serviciu si la Turda. Pentru SMURD Cluj-Napoca au fost alocate in 2006 7,5 miliarde ROL, avand in vedere ca intreg judetul dispunea de doar doua masini vechi de circa 17 ani.

Urmand exemplul celor din judetul Mures, care au strans in 2005, 2,8 miliarde ROL prin redirectionarea a 2% din impozitul catre stat, si cetatenii din judetul Cluj au organizat acum un an, campania «2% pentru SMURD». Banii stransi urmau sa fie folositi pentru achizitionarea a trei masini de interventie care sa deserveasca Turda, Huedin si Dej.

Protocolul incheiat intre SMURD si Consiliul Judetean Cluj prevede ca autoritatile locale sa se implice cu sume de la buget in sustinerea dotarii serviciului. La Turda se intentioneaza achizitionarea a doua autoutilitare si aducerea unui elicopter, dar de procurarea acestuia se vor ocupa autoritatile judetene.

Un elicopter la Turda

Dotarea SMURD la Turda se va face exclusiv cu fonduri din bugetul local. Intrebat daca va apela la cetateni pentru o „cheta”, avand in vedere ca cei din Tg. Mures asa au inceput, primarul turdean, Tudor Stefanie, a spus: „De ce sa colectam de la populatie, cand nu este o suma foarte mare.

Vom vedea cat ne revine si prin hotarare de Consiliu Local, din bugetul local, pot fi destinate aceste fonduri”. Primarul a mai mentionat ca fiecare municipiu si localitate arondata Turzii vor avea o cota parte de contributie la dotarea serviciului de interventii urgente. Cine nu contribuie nu va putea beneficia de serviciile acestuia.

Cat despre elicopterul cu care vom fi dotati, acesta va fi localizat la unitatea militara de pompieri din Turda, unde isi va desfasura activitatea SMURD. Turda va mai trebui sa prevada si o zona destinata aterizarilor prevazuta astfel incat sa poata deservi toate comunitatile locale arondate.