Aproape 400 de familii din judetul Sibiu sint plecate, legal, in strainatate. Lucreaza, cu contracte de munca. Si-au lasat copiii in urma lor, in grija rudelor. In speranta unui viitor mai bun. Probabil alte citeva sute de parinti muncesc in tari straine, insa nu sint inregistrati nicaieri.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu are documente pentru aproape 900 de copii care cresc departe de parinti. Dintre acestia, 50 sint foarte mici. Au virste cuprinse intre citeva luni si 2 ani. Stiu, probabil, ca mama le trimite jucarii frumoase, insa nu o mai cunosc decit din fotografii. Tristetea care le umple sufletul li se citeste, uneori, pe chip.

Numar dublu

In ciuda faptului ca exista un ordin prin care parintii care pleaca in strainatate sint obligati sa spuna exact autoritatilor cu cine-si lasa copiii, acest lucru se intimpla doar cu cei care muncesc legal. Prin Hotarirea de Guvern nr. 263, aparuta in vara anului trecut, serviciile sociale din cadrul primariilor sint avizate sa elibereze astfel de acte.

Desi, legal, s-au transmis la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sibiu documente pentru 379 de familii plecate in strainatate, la munca, specialistii afirma ca numarul acestora este mult mai mare. Poate chiar dublu.

Copii monitorizati

Anul trecut, s-au infiintat mai bine de 40 de comisii consultative la nivelul intregului judet, care, cu sprijinul DGASPC Sibiu monitorizeaza plecarile si propun masurile ce se impun. De aici si eforturile pe care DGASPC le face, alaturi de primarii, pentru a afla cit mai repede despre cazurile de copii ai caror parinti au plecat in strainatate pentru a-si gasi un loc de munca si nu au raportat aceasta situatie la consiliul local.

"Problema este greu de rezolvat in aceste cazuri pentru ca nu este nici un temei legal pentru ca cel care pleaca in strainatate in cautarea unui loc de munca sa anunte autoritatile. Pe urma, se pune si problema ca dupa ce s-au facut o serie de acte si s-au luat o serie de masuri, cel plecat sa se intoarca in tara pentru ca nu si-a gasit loc de munca si cere copiii monitorizati sau institutionalizati in familie, dupa un interval de timp foarte mic", spune Beatrice Draghici, purtatorul de cuvint al DGASPC Sibiu.

Majoritatea, scolari

In judetul Sibiu, sint monitorizati aproape 900 de copii. 50 dintre ei sint foarte mici: intre 0 si 2 ani. Alte 200 au virste cuprinse intre 2 si 7 ani. Cei mai multi, 420, sint in categoria de virsta 7-14 ani, iar 224 sint mai mari. "Cei mai multi sint copii care nu se bucura de protectia sociala a statului. 567 dintre ei sint lasati in grija unor rude mai apropiate. Doar cinci copii beneficiaza de protectia institutiei noastre, dintre care patru la rude si unul la asistent maternal.

Mentionez ca este vorba de cazurile inregistrate in trimestru IV al anului trecut. Nu exista practica apelarii la servicii specializate in aceste cazuri, confundindu-se protectia copilului cu ... darea la orfelinat", a completat Beatrice Draghici.

Caderi psihice

Sint foarte multi sibieni care pleaca din tara pentru trei luni sau mai putin, pentru a tatona terenul si a-si cauta un loc de munca pentru un sezon apropiat. "In astfel de cazuri, nu ai garantia ca ei nu pleaca pentru a munci, dar nu exista nici obligatia lor de a spune ca si-au lasat copiii in siguranta. Acestea sint cazurile cele mai grele.

Nu sint depistate la timp, copiii se simt abandonati, se petrec, in unele cazuri, anumite caderi psihice. Pina acum nu am avut cazuri in judet si ne straduim, impreuna cu primariile, sa le prevenim", spune Draghici.