Dezvaluirile facute in premiera de ziarul OBIECTIV, in numarul 18 din 30 octombrie 2006, in articolul "Teapa de 3 milioane de euro la Mechel”, au declansat ample cercetari penale. Politia Campia Turzii a fost sesizata cu doua plangeri.

Una pe numele patronului de la Iovitec Trans SRL, Mircea Iova, care a luat o cantitate foarte mare de produse metalurgice de la Mechel, pe care apoi nu le-a mai achitat si una privind cercetarile angajatilor care au fost implicati in acest "tun” de proportii.

Conform cercetarilor preliminare, sunt invinuiti directorul comercial de la Mechel, Victor Melihov si adjunctul acestuia, Oleg Colciug. Acuzatia: abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Conform cercetarilor Politiei, acestia ar fi aprobat, in perioada 12-23 octombrie 2006, continuarea furnizarii de produse metalurgice catre societatea Iovitec Trans SRL din Viisoara, desi patronul societatii, Mircea Iova, ar fi solicitat anterior, in scris, amanarea depunerii mai multor file CEC pentru plati, sustinand ca nu mai are bani in cont.

In aceste conditii, este ciudat de ce Melihov si Colciug au crescut livrarile catre Mircea Iova. Dosarul in care sunt cercetati cei doi angajati ai Mechel este al doilea, primul fiind acela in care a inceput cercetarea lui Mircea Iova.

Pana la finalizarea cercetarilor, Melihov si Colciug au fost suspendati din functie, atributiile fiind preluate, conform unor surse, de catre Ghenadyi Somov, directorul general al societatii.

Cum s-a produs prejudiciul?

Mircea Iova era un client vechi al Mechel SA. El cumpara diverse produse metalurgice din combinat, pe care apoi le revindea pe o platforma din apropierea municipiului, langa podul de la Viisoara. Din cate se pare, el vindea produsele sub pretul pietei, reusind sa-si faca relatii de afaceri in Moldova si in sudul tarii. Numai ca, in acest fel, era clar ca va veni ziua in care nu mai poate plati.

Cu cateva zile inainte de a da "marele tun” financiar, el a anuntat ca nu are bani in cont, motiv pentru care a solicitat o amanare a depunerii mai multor file CEC. Ciudat, in perioada respectiva, cei doi angajati ai Mechel au crescut livrarile catre Iovitec Trans SRL. Practic, frauda a fost realizata intr-un interval de 10 zile.

Ulterior, Mircea Iova a disparut din tara cu familia, vecinii din Viisoara spunand ca ar fi plecat in... Mexic. Imediat dupa ce a incasat banii din ultima livrare, in 23 octombrie.

Prejudiciul total cauzat Mechel SA nu a fost recuperat si se ridica la circa 3 milioane de euro! Exista voci care sustin ca Iova ar fi fost un "pion” al unei retele moldovene bine organizate de "tepuire” a combinatului si ca el a disparut in momentul in care raketii moldoveni si-ar fi anuntat vizita, pentru recuperarea unor sume de bani.