La limita subzistentei

Membrii Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii declanseaza astazi o serie de actiune de protest, fiind nemultumiti de conditiile de munca si salarizare pe care trebuie sa le suporte din cauza monitorizarii. „Prin protestele noastre dorim sa determinam Guvernul sa scoata Compania Nationala Posta Romana de pe lista societatilor monitorizate.

Includerea companiei pe aceasta lista a fost o decizie abuziva a Guvernului Nastase. Nici pina acum nu cunoastem motivele pentru care compania a fost inclusa pe aceasta lista", a declarat Carol Sinka, presedintele Sindicatului Posta Romana Cluj. Acesta a precizat ca din cauza monitorizarii, impusa in urma unui acord cu FMI, este interzisa negocierea salariilor si angajarea de personal.

Carol Sinka spune ca, din cei 930 de angajati ai Postei Romane Cluj, 246 sint platiti cu salariul minim pe economie. Mai mult, salariul mediu in Posta Romana este de 350 de lei, mai mic decit salariul mediu pe economie.

Deficit de personal

Posta Romana lucreaza la aceasta ora cu 3.000 de salariati mai putin, situatie care determina acumularea de ore suplimentare care nu pot fi recuperate si nici platite, transport si distribuire peste normele de protectia muncii a 2.000 pina la 4.000 de kilograme de corespondenta anual de catre postasi si desfasurarea activitatii in conditii primitive la serviciile de tranzit postal.

"Cursele postale auto, cel putin cele intre Cluj si Bucuresti si Cluj si Brasov, se fac in adevarate sicrie pe roti. Masinile nu au mai fost schimbate din anul 1993", spune Carol Sinka. Acesta precizeaza ca la Cluj deficitul de personal este de 64 de salariati.

Pichetare la Prefectura

Avind in vedere ca nu s-a finalizat negocierea contractului colectiv de munca pe acest an, angajatii Postei nu pot intra in greva. Ei vor protesta, totusi, actiunile sindicale urmind sa inceapa astazi cu pichetarea Prefecturii Cluj.

Incepind cu data de 9 februarie 2007, factorii postali nu vor mai duce nici 100 de grame in plus fata de greutatea admisa in norme si nu vor mai ramine peste program. Mai mult, nici factorii postali si nici oficiantele de la ghiseele postale nu vor mai face vreun demers pentru ajutorul clientilor in afara celor prevazute strict in instructiunile de serviciu.