Inchiderea si ecologizarea perimetrelor miniere ramane o controversa si in 2007! Desi se vehiculau sume de peste un miliard de euro, acum inchiderile de mine sunt in stand-by din cauza... lipsei de fonduri. Mai mult, autoritatile au cazut de acord ca procedura aplicata pana acum nu a dat rezultate.

Epopeea inchiderilor de mine din Maramures continua!

Pana acum, GAZETA de Maramures a prezentat pe larg aceasta mega-afacere care se cifreaza la sute sau chiar mii de miliarde de lei vechi! Neregulile semnalate de noi, au fost confirmate si de o serie de rapoarte ale unor institutii publice. Una dintre acestea a fost Garda Nationala de Mediu.

Va reamintim ca, spre finele anului trecut, Silvian Ionescu, comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu, declarase in exclusivitate pentru GAZETA de Maramures ca: "este inacceptabil ca, sub vechea guvernare, sa existe un Conversmin care are sarcina pe inchiderile de mina si, in paralel, sub semnatura ministrului de atunci al industriilor, sa se atribuie direct lucrarile de inchideri de mina.

Este inacceptabil sa vezi cu ochii tai un sant betonat de scurgere pe vreo doi kilometri in jurul unei halde de steril, care ar trebui sa fie colector si care a inghitit ceva bani, dar care se termina in baza de beton a unui stalp de inalta tensiune. E de Stan si Bran, e de cosmar sa vezi asa ceva si sa-ti spui cata prostie omeneasca exista, ca-n Pacala.

E inacceptabil ca-n Mileniul III sa stabilizezi halde de steril cu impletituri de nuieluse!”.

Potrivit lui Ionescu, una dintre cauzele esecului a fost lipsa unor norme care sa reglementeze astfel de lucrari: "domnii care conduc MEC-ul trebuie sa-si asume foarte serios atributiile pe care le au si mai ales modul in care vor cheltui cele 1441 milioane de euro care ne vin de afara pentru inchiderea ultimelor 52 de mine. Nu vom putea continua asa”.

“Sa fim responsabili!”

Cu "teoria” mai marilor Garzii Nationale de Mediu au fost de acord si reprezentantii altor institutii publice. Numai ca, pana acum nu s-a schimbat mare lucru in materie de inchideri si ecologizari de mine. Ba mai grav, situatia e in "ceata”. Miliardele de euro vehiculate par ca s-au evaporat.

Ba mai mult, felia inchiderilor de mine e "disputata” de mai multi „pretendenti”. Prefectul de Maramures, Bondi Gyongyike, a spus: "Conversmin se va ocupa de inchiderile de mine, dar nu au bani sa se apuce de lucrari, ba mai mult, totul este acoperit de zapada.

Eu am solicitat in scris Garzii de Mediu ca sa verifice firmele care au executat anumite lucrari, daca sunt abilitate si daca sunt de meserie. Acum astept rezultatul verificarilor. Pana in primavara nu se va putea face mare lucru. Acum se lucreaza la avarie si au curent cat sa poata pompa apa din mina.

Astea sunt, oricum, lucrari de intretinere de nivel scazut, chiar numai sa nu se intample ceva neprevazut. Inchiderile vechi care s-au facut, s-a vazut ca nu au fost chiar in regula. De exemplu, s-a tras un zid de beton, iar pe dedesubtul acestuia curg apele de mina. Mai mult, centrele de epurare nu sunt destul de performante.

Cantitatea de apa de mina este mult mai mare decat pot face fata statiile de epurare, ceea ce duce la situatii sa se amestece apele cu cele din parauri. Existand aceste precedente, absolut ca se vor face monitorizari mult mai atente. Pana la urma, tot vor fi bani. Cel putin, eu n-am sa las sa se faca lucrarile de mantuiala.

In primul rand pentru ca e vorba de soarta noastra, plus ca aceste mine trebuie inchise in ideea ca peste 20 sau 50 de ani poate iar vor fi redeschise. Acum nu sunt rentabile, dar n-avem de unde sa stim cum va evolua tehnica. N-avem voie sa gresim a doua oara cu ce s-a gresit prima data. Trebuie sa fim responsabili”.

In doua cete: inchideri si ecologizari!

Vasile Pintea, directorul Remin Maramures, a explicat procedura prin care se vor derula inchiderile si ecologizarile de mine: "pentru fiecare perimetru noi facem licitatie cu un institut de cercetari sau cu o firma pentru intocmirea proiectului de incetare a activitatii. Il avizam si il dam la Conversmin. Noi am facut pentru toate unitatile si acestea sunt la Conversmin.

Sunt avizate de minister si toate sunt acolo. Conversminul este o societate in cadrul ministerului care se ocupa cu inchiderea, conservarea si ecologizarea minelor din toata tara. Pe urma, ei fac licitatie si se intocmeste proiectul tehnic pentru aceste activitati. Toate lucrarile care privesc inchiderea, conservarea, ecologizarea se executa de Conversmin. Adica, ei le gestioneaza.

Lucrarile de inchidere a minelor ni le-au dat prin incredintare directa la noi, adica le-a facut Reminul. Lucrarile de ecologizare care presupun o activitate mai mare au fost scoase la licitatie si au fost facute de anumite firme. Corversmin-ul organizeaza licitatiile, gestioneaza fondurile, absolut tot.

Econord nu-i firma privata, noi am facut o filiala a Remin-ului care se ocupa cu inchiderea si conservarea minelor, partea de subteran”.

Si Pintea recunoaste ca ecologizarile perimetrelor miniere au generat suspiciuni si s-au lasat cu controale: "valorile mari au fost la acele ecologizari, unde au fost multi bani si au fost facute de anumite firme private.

Pentru ca aici erau multe suspiciuni (bineinteles nu fata de noi), eu chiar am propus ca, in acea comisie de receptie, pe langa reprezentantii ministerului, ai mediului, ai nostri, sa fie si un ofiter din cadrul Ministerului de Interne. Tinand cont de precedente, am cerut ca acele controale sa se faca mult mai riguros.

Problema aceasta am discutat-o cu seful Corpului de control al domnului Blaga”. Oricum, deocamdata situatia inchiderilor si ecologizarilor de mine e incerta. Pintea spune ca nu s-a stabilit inca nici valoarea lucrarilor, nici nu s-au adjudecat contractele pentru executia lor. Iar ecologizarile de perimetre miniere se vor derula pana in 2012. Asa ca, vom reveni.

Licitatii de fata cu presa!

Gheorghe Pasca, presedintele Uniunii Sindicale Miniere Maramures, a declarat ca la 1 februarie a intrat in vigoare un act normativ prin care „oamenii sa poata fi disponibilizati pe luna ianuarie. Pe primul trimestru s-au alocat banii, care sa asigure salariile angajatilor si desfasurarea conservarii, securizarii etc. Ajung pe 2, 3 sau 4 luni.

Acum a mai ramas o singura problema care ne intereseaza pe noi: reinceperea activitatii. Despre lucrarile de inchideri si ecologizari care s-au facut de mantuiala, am spus-o si o spun in continuare ca cei abilitati trebuie sa se sesizeze. Sa se vada cum s-au facut, cati bani au incasat, daca au respectat legea etc. Este foarte important, pentru ca s-au luat tare multe miliarde.

Tocmai de aceea, am tot spus-o ca organele abilitate trebuie sa fie foarte atente, si acum cand vor veni banii sa se faca licitatii (propunerea mea) chiar de fata cu presa. Trebuie sa fie totul foarte transparent, sa se vada cine le castiga. Am tot spus despre transparenta, s-a scris, dar n-a fost nicio reactie”.