Consiliul Judetean Alba a vandut 20 de cabinete medicale, situate in centrul municipiului de resedinta, la un pret de cateva ori sub pretul de inventar. Institutia a fost obligata sa vanda spatiile respective de o lege care permite medicilor sa isi cumpere spatiile in care functioneaza la preturi foarte mici si in rate.

Pretul la care Consiliul Judetean a vandut 20 de cabinete, situate pe o strada din centrul orasului Alba Iulia, la cateva minute de principalele institutii publice, este de 740 de milioane de lei vechi. Este vorba despre 20 de spatii situate intr-o cladire a carei valoare de inventar depaseste, potrivit reprezentantilor CJ, suma de 4,6 miliarde lei vechi.

Cabinetele au fost instrainate in baza unei legi care obliga institutiile publice (primarii, consilii judetene) care detin astfel de spatii sa le vanda medicilor care le folosesc. Legea prevede anumite bareme in care se incadreaza preturile, mult mai mici decat cele practicate pe piata imobiliara din zonele respective si chiar decat valoarea de inventar.

Mai mult decat atat, medicii pot plati in rate spatiile pe parcursul a pana la 15 ani. Astfel s-a ajuns ca cel mai “scump” cabinet medical din cladirea respectiva, in suprafata de 48 de metri patrati, sa coste 65 de milioane de lei vechi, iar cel mai ieftin - doar 11 milioane de lei vechi.

Conducerea CJ s-a opus initial vanzarii cabinetelor, acuzand Guvernul ca “nationalizeaza” proprietatea administratiei locale. “Legea ne obliga sa le vindem, dar ne si pedepseste daca nu o facem”, a spus presedintele institutiei, Ion Dumitrel.

Pana la urma, insa, s-a ajuns la o solutie de compromis: medicii isi cumpara cabinetele “cu banii jos” si nu in rate, asa cum le dadea dreptul legea. De asemenea, acestia nu au dreptul sa schimbe destinatia spatiilor respective.

In viitorul apropiat, CJ va trebui sa instraineze alte 24 de cabinete situate in doua locatii, tot la preturi simbolice. In cazul a sapte dintre aceste spatii, vanzarea este deocamdata incetinita de situatia juridica neclara a lor.