Doi fotografi baimareni, Dorin Maciovan si Eugen Stoica, si-au pus “la bataie” imaginile surprinse in catunul Craica, un amalgam de insalubru, colibe de tabla si chirpici, pentru a-i sensibiliza pe vizitatorii expozitiei ce poarta numele coloniei de la marginea orasului.

Vernisata la sfarsitul saptamanii trecute, evenimentul a propus vizitatorilor un substituent al biletului de intrare: o donatie in haine sau obiecte pentru comunitatea napastuita care isi duce zilele in improvizatul cartier tiganesc.

Pe cateva dintre cocioabele acoperite cu tabla troneaza antene parabolice. Intr-o vreme, in zona exista chiar si un “laborator” de tatuaje, gestionat de un rrom cu initiativa. Cele peste 30 de imagini prezentate de Maciovan si Stoica in cadrul expozitiei sunt, de fapt, un fotoreportaj al vietii din colonia improvizata.

Cafeneaua din cocioaba

“Ne-a impresionat modul in care vorbesc oamenii aceia despre viata grea pe care o traiesc intr-un loc lipsit de cele mai minime conditii de civilizatie.

“Fara apa, canalizare, cu curent tras cine stie de unde... Dorinta noastra a fost ca imaginile sa spuna un story al modului in care unii semeni de-ai nostri traiesc in mileniul III, in Uniunea Europeana. Am baut chiar o cafea cu ei, ne-au invitat intr-un fel de cafenea-cocioaba. Atunci le-am promis ca o sa incercam sa-i ajutam.

Din pacate, mai mult nu sta in putinta noastra, dar niste haine sau obiecte casnice poate vom putea aduna cu ajutorul donatorilor”, a spus Eugen Stoica.

Craica - povestea

“Cartierul” a fost improvizat pe malul stang al paraului Craica, in apropierea caii ferate din Baia Mare, de catre rromii evacuati de catre autoritati din apartamente de stat, actiune determinata de datoriile enorme generate de neplata utilitatilor. In timp, colonia a luat proportiile unui mic cartier, “evacuatilor” alaturandu-li-se oricine nu avea o locuinta.

Pentru ca reactia autoritatilor la edificarea “cartierului” ilegal a intarziat sa apara, treptat, la Craica au fost construite aproximativ 130 de cocioabe din tabla si chirpici. Acum, in acest loc stau peste 700 de persoane, majoritatea de etnie rroma, iar 90 la suta dintre acestea nu au acte de identitate.

Organizatia “Caritas” a infiintat in apropiere Centrul Comunitar “Sfantul Francisc de Assisi”, unde doritorii beneficiaza saptamanal de igienizare personala (dusuri sau spalarea hainelor). De asemenea, in incinta spatiului se tin cursuri de alfabetizare si servicii de consiliere pentru problemele comunitatii.

Solutia autoritatilor

Anul trecut, in 27 septembrie, prefectul judetului Maramures, Bondi Gyongyike, a dispus rezolvarea problemelor din Craica prin demolarea cocioabelor (toate fiind ridicate ilegal, fara autorizatii de constructie), igienizarea si salubrizarea malurilor paraului, trimiterea si preluarea de catre autoritatile locale a persoanelor care nu au avut domiciliu in Baia Mare si urgentarea ridicarii unui cartier civilizat pe strada Postfundus. Este vorba de un proiect care va contine 250 de case, o scoala, o gradinita si magazine alimentare, pe o suprafata de 4,2 hectare, achizitionata de Primaria Baia Mare.