Activele fostei fabrici de textile “Maratex” din Baia Mare au fost cumparate de o societate membra a grupului de investitii imobiliare “Immoeast”, mai precis “Red Project 2”. La negocierea directa, care a avut loc luni, au participat trei companii.

Una dintre ele ii apartine unui puternic om de afaceri pe plan local, Mircea Coza, nominalizat in “Top 300” al celor mai bogati romani, cea de-a doua a fost o societate cu sediul social in Iasi, iar cea de-a treia, care a si castigat in cele din urma negocierea, este “Red Project 2”.

Licitatie cu suspans

Fabrica a fost scoasa la vanzare in urma incheierii date de Tribunalul Maramures in 18 mai 2006, prin care instanta a dispus deschiderea procedurii de faliment pentru “Maratex” SA si i-a numit lichidatori pe SC “Pro Insolv” SRL, SC “Pareto Grup” SRL si SC “Evex MRM” SRL.

Firma de textile avea, la momentul lichidarii, 72 de creditori, care, conform reglementarilor legale, vor fi primii care vor beneficia de banii obtinuti din vanzarea activelor, in contul datoriilor pe care fabrica le-a acumulat inainte de faliment.

La licitatie au fost scoase doua terenuri de 99.759 de metri patrati, cel pe care este asezata fabrica, si un teren de 1.450 mp, situat intr-o statiune foarte populara din apropierea orasului Baia Mare, la Izvoarele.

In dosarul de licitatie au figurat si cladirile speciale in care a functionat fabrica, o cabana la Izvoarele, precum si bunuri mobile de tipul mobilierului, mijloacelor de transport, biroticii, aparaturii de masura si tehnica de calcul, dar si diverse stocuri de marfuri.

Evaluatorul desemnat pentru stabilirea pretului bunurilor scoase la vanzare in bloc a stabilit valoarea totala de 12,9 milioane de euro, la un curs de 3,56 de lei noi pentru 1 euro.

Interesul brusc pentru “Maratex”

La prima incercare de vanzare lichidatorii au facut o cerere de oferte de cumparare, la care s-au inscris 14 ofertanti, dintre care primele trei oferte ca pret au fost de 10,6 milioane de euro, 9,5 milioane de euro si 9,1 milioane.

Cum primul ofertant nu a depus garantia de 10 la suta, necesara continuarii demersurilor, a ramas in joc cea de-a doua oferta, care a fost facuta de SC “Cozmircom” SA, firma omului de afaceri local Mircea Coza.

Lichidatorii au decis sa astepte o perioada pentru supraoferte, care trebuiau sa fie cu cel putin peste 500.000 de euro mai mari. In termenul de asteptare au depus oferte inca trei participanti: “Alti Jupiter” din Iasi, “Red Project 2” din Bucuresti si societatea care administreaza in Romania hipermarket-urile “Carrefour”.

Cea din urma s-a retras de la negocierea finala, iar “Cozmircom” s-a oprit la 12 milioane de euro cu supralicitarea.

Astfel, batalia s-a dat intre firma din Bucuresti si cea din Iasi. Castigatoare a fost desemnata “Red Projet 2”.

Miza importanta

Miza acestei licitatii a constituit-o terenul de aproape 10 hectare situat in imediata apropiere a celui mai populat cartier din Baia Mare, cu acces la drumul national 60 si un front de peste 300 de metri la strada. Potrivit specialistilor in domeniul dezvoltarii imobilelor comerciale, terenul fostei fabrici “Maratex” este ideal pentru un complex comercial.