Cladirile in care au functionat in trecut unitati militare au ajuns acum sa fie spatii pentru diferite activitati civile in judetul Caras-Severin. Cu toate acestea, nu toate cazarmile si-au gasit utilitate, astfel ca ele au ajuns in pragul degradarii.

Pana prin 1994, in Caras-Severin existau mai multe unitati militare. Cele mai vechi erau amplasate la Caransebes: regimentele de transmisiuni si de motorizate, unitatea de elicoptere, un depozit de munitie.

La inceputul anilor 80, si Resita a intrat in circuitul militar, prin Regimentul de Rachete Antiaeriene sol-aer, de pe Dealul Lupacului, in timp ce alte trei unitati de rachete si de transmisiuni fusesera ascunse in padurile de la Valea Denii, Doclin si Garnic.

Cu timpul, exceptie facand unitatile Politiei de Frontiera, ele au fost desfiintate rand pe rand, militarii de cariera au fost lasati la vatra, fie prin pensionare, fie prin celebrelele ordonante, cu plati compensatorii.

In urma lor au ramas cazarmile, ajunse intre timp in administrarea Consiliului Judetean si a consiliilor locale. Cu toata straduinta de a le da o utilitate civila, cele mai multe imobile au ajuns in pragul degradarii.

Mult timp, la Caransebes s-a vehiculat ideea transformarii fostelor unitati militare intr-un parc industrial. A existat chiar si un proiect, deosebit de atractiv pentru investitori, in conditiile in care locatia, amplasata la doi pasi de Drumul European 70, beneficiaza de toate utilitatile cerute de o astfel de activitate.

Dupa ce proiectul a fost abandonat, Consiliul Local a avansat ideea amenajarii unui padoc pentru cainii comunitari, insa, din motive financiare, si acest proiect a cazut. In pre-zent, in orasul situat la confluenta Sebesului cu Timisul, isi desfasoara activitatea, una culturala, insa, doar Cercul Militar, datorita caruia mai rezista fanfara militara.

Fosta popota, transformata in clinica

La fel stau lucrurile si la Resita. De curand, Asociatia “Pro Vitam” din municipiul a castigat un proiect, de 900.000 de lei noi, lansat de Programul de Interes National, ce vizeaza infiintarea unui centru de recuperare neuromotorie. Locatia aleasa este fosta popta a Regimentului de Rachete Antiaeriene sol-aer.

Parteneri in acest proiect sunt Consiliul Local, cu 600.000 de lei noi, Consiliul Judetean, care pune la dispozitie spatiul, si Asociatia Nationala a Persoanelor cu Handicap, a carei contributie se ridica la 90.000 lei noi.