Pina la finele acestui an, legumele si fructele scoase la vinzare trebuie sortate, ambalate si certificate. Micii producatorii agricoli sibieni se pling tot mai mult de imposibilitatea lor financiara de a se alinia noilor cerinte impuse de UE.

Toate produsele agricole vor trebui sa treaca pe la o fabrica de sortare, ambalare, etichetare, exceptie facind doar producatorii care si-au achizitionat un dispozitiv propriu. Care costa mii de euro. In cazul micilor producatori, ambalajul va fi mai scump decit marfa. Directia Agricola studiaza posibilitatea de a organiza piete pentru micii producatori, in care vinzarea sa se faca la taraba.

Termen scurt

Daca pentru marii producatori care livreaza en-gros sint alte posibilitati materiale, pentru micii producatori situatia este mai dificila. Nu atit pentru lipsa efectiva a spatiului de vinzare, cit de neputinta acestora de a prezenta si vinde marfa putina - indiferent ca este vorba de legume si fructe - conform noilor standarde. In plus, acestora li se pare anormal ca termenul acordat pentru incadrarea in norme sa fie atit de scurt.

"Un dispozitiv de ambalat sau impachetat costa sute de milioane. Este mai mult de citeva ori decit scot pe legumele de sezon cu care vin in piata. Nu cred ca scrie asa ceva la lege", spune Maria Vecerzan, din Bungard, vinzatoare de legume in Piata Cibin.

Analize si certificate

Micii producatorii autohtoni de legume si fructe nu s-au pregatit pina acum de aplicarea deciziei privind ambalarea si etichetarea produselor agricole.

Nici de aplicarea altor conditii birocratice care trebuie respectate. Astfel, este interzisa comercializarea legumelor si fructelor daca in urma analizelor de laborator se va constata ca reziduurile de pesticide depasesc limitele admise de Comunitatea Europeana.

Se presupune, cel putin in judetul Sibiu, ca, din lipsa banilor, ingrasamintele chimice sint mai putin folosite in favoarea celor organice, dar analiza trebuie facuta. O alta prevedere cere ca legumele si fructele sa nu fie transportate de pe cimp fara intocmirea prealabila a unui certificat de conformitate care sa ateste calitatea lor. La acesta se adauga certificatul de producator.

Lege clara

Ne place sau nu, la asta se va ajunge probabil pina la sfirsitul anului in curs.

Nicolae Troanca, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Sibiu, confirma ca „toate produsele agricole vor trebui sa treaca pe la o fabrica de sortare, ambalare, etichetare, exceptie facind doar producatorii care si-au achizitionat un dispozitiv propriu. Produsele vor trebui etichetate, cintarite si ambalate, fara de care nu se vor mai putea scoate la vinzare".

Ambalajul salta pretul

Oricit ar parea de paradoxal, micii producatori de legume si fructe din piete nici nu cred ca se va aplica o astfel de lege. "Am fost la fata in Germnaia si n-am vazut ceapa sau ridichi in punga si cu eticheta. La cartofi, da, dar la ce vindem noi este o prostie. Daca adaug punga, eticheta, ambalatul si actele, la ce pret ajung? Ma costa mai mult ambalajul decit marfa.

Cine imi da mie bani pentru ambalajul pe care apoi il arunca la gunoi", spune Maria Sincu, din Turnisor, precupeata in Piata Cibin. Poate asocierea de care se face, acum, mare tam-tam ar fi o solutie prin accesarea unor fonduri nerambursabile pentru sustinerea micilor producatori agricoli.

Locuri pentru vinzare

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Administratia Pietelor si-au propus sa identifice, in perioada urmatoare, locatiile unde producatorii autohtoni isi vor mai putea vinde marfa in mod traditional.