Daniel Buda, deputat PD

Tinta parlamentarului clujean este sa termine un proiect legislativ privitor la reglementarea statutului micilor mestesugari. Acest act va cuprinde o clasificare a meseriilor, va stabili un stadiu minim de pregatire al meseriasilor si va elimina inegalitatile care, in viziunea lui Buda, exista la Camera Mestesugarilor.

In agricultura, deputatul clujean s-a gindit la dotarea localitatilor din mediul rural cu abatoare si a mentionat ca are in vedere pentru aceasta sesiune parlamentara un proiect legislativ privitor la consilierea primarilor in vederea accesarii fondurilor PHARE. Deputatul democrat a precizat ca a pregatit un proiect legislativ prin care elevii ar beneficia de decontarea cheltuielilor de transport.

Vasile Puscas, deputat PSD

Deputatul clujean este interesat de introducerea unor proiecte legislative in consonanta cu Strategia Lisabona, care prevede dezvoltarea Uniunii Europene pentru urmatorii 20 de ani. Puscas are pregatit un proiect de incurajare a cercetarii stiintifice romanesti prin acordarea unor sume de la buget in acest sens si prin realizarea unei fiscalitati mai favorabile.

Tot pentru sustinerea invatamintului superior, deputatul clujean s-a gindit la sprijinirea programelor de mobilitati, precum si la dezvoltarea unor retele specializate de comunicare europeana.

Horia Uioreanu, deputat PNL

In nume propriu, deputatul clujean are pregatite trei proiecte mai importante. Unul se refera la schimbarea actualului sistem de votare a consilierilor locali, prin vot uninominal. Proiectul se numeste „Consilierul de pe strada ta“ si, in viziunea parlamentarului liberal, este cel mai important proiect pe care l-a pregatit.

O a doua initiativa legislativa importanta se refera la improprietarirea directa a cultelor recunoscute de stat cu terenurile care le-au apartinut, eliminind titlurile de inchiriere sau posibilitatea concesionarii acestora. Deputatul clujean a mentionat si ca va sustine legea sigurantei nationale, impreuna cu grupul de parlamentari liberali.

Gratiela Iordache, deputat PD

Deputatul PD a spus ca cea mai importanta initiativa legislativa pe care a pregatit-o se refera la modificarea Legii 31, legea societatilor comerciale.

Petru Calian, deputat PC

Proiectele legislative mai importante pe care le-a pregatit deputatul conservator se refera la reducerea TVA-ului la alimentele de baza (piine, carne si lactate) la 9% sau la eliminarea totala a TVA-ului pentru unele alimente.

De asemenea, deputatul clujean a redactat proiecte privitoare la noul cod electoral si a specificat ca este coinitiator la legea pentru constituirea fondului de solidaritate, prin care firmele sa contribuie la fondul de pensii cu 1% din profitul brut realizat.

Mate Andras, deputat UDMR

Parlamentarul clujean a pregatit mai multe proiecte legislative privind schimbarea regimului matrimonial din Romania si doreste modificarea unei ordonante de urgenta a Guvernului privitoare la regimul refugiatilor, aplicata gresit in acest moment.

Alte proiecte legislative importante presupun modificarea Legii 31 si restituirea unor bunuri imobile nationalizate asupra carora se putea exercita doar dreptul de folosinta.

Mircia Giurgiu, deputat independent

Proiectele legislative pe care le-a pregatit parlamentarul clujean ating mai multe categorii sociale. Pentru pensionari, Giurgiu doreste transformarea tichetelor de calatorie neutilizate in bonuri valorice si stabilirea pensiei in functie de contributia la bugetul de stat, eliminind inechitatile si legile speciale care acorda pensii mai mari anumitor categorii socio-profesionale.

Pentru elevii de la sate, Giurgiu doreste decontarea integrala a navetei si are conturat deja proiectul legislativ privind comercializarea mincarii nesanatoase in scoli. In plus, Giurgiu ar dori ca primii 25 de elevi din clasele V-XII din mediul rural cu rezultate foarte bune la invatatura din fiecare judet sa primeasca burse speciale.

Deputatul doreste schimbarea taxei de inmatriculare dupa modelul austriac, care prevede ca aceasta sa fie de 16% din valoarea de achizitie a autoturismului.

Mircea Pusca, deputat PNL

Pe agenda personala a alesului clujean figureaza sustinerea pachetului de legi referitoare la siguranta nationala si la organizarea serviciilor secrete. De asemenea, are in proiect modificarea legii arhivelor.

Vasile Soporan, deputat PSD

Parlamentarul clujean a pregatit mai multe proiecte legislative. Unul se refera la despagubirea in echivalent a celor care au predat in perioada colectivizarii utilajele agricole. Un alt proiect de lege vizeaza taxa de intabulare a terenurilor pentru care s-a eliberat titlu de proprietate conform legilor 18/1991 si 1/2001.

Alt proiect vizeaza introducerea in regim civil a terenurilor care au facut obiectul exproprierilor in perioada cooperativizarii.

O alta initiativa legislativa pe care a pregatit-o parlamentarul clujean se refera la constituirea unor comisii consultative din unitatile administrativ-teritoriale din care ar face parte fostii primari, viceprimari si fostii consilieri locali, pentru eficientizarea rezolvarii problemelor comunitatii.

Un alt proiect vizeaza obligativitatea realizarii unor cai de circulatie speciale pentru atelajele care nu mai au voie sa circule pe drumurile nationale. De asemenea, Soporan ar dori eliminarea taxei pentru paza pe care o plateste fiecare satean si are in plan o initiativa legislativa prin care structurarea bugetului de stat s-ar face mai eficient.

Ekstein Kovacs Peter, senator UDMR

Proiectele pe care le are parlamentarul clujean se refera la interzicerea procedeului de cianurare in minerit si la modificarea legii privind raspunderea ministeriala. Concret, senatorului nu i se pare normal ca, in momentul de fata, un intreg cabinet sa poata fi suspendat si apoi demis si a spus ca are pregatit un proiect legislativ in acest sens.

Norica Nicolai, senator PNL

Senatorul clujean are pregatite modificari privitoare la legea cetateniei si sustine pachetul de legi privind siguranta nationala. Senatorul a spus ca lucreaza si la Legea 42, privind pregatirea populatiei pentru aparare. Mai exact, Nicolai doreste ca Parlamentul sa decida trimiterea trupelor militare romanesti in strainatate.

Gheorghe Funar, senator PRM

Funar doreste sa modifice Legea 430 privind institutia prefectului. Astfel, desemnarea sefilor institutiilor deconcentrate sa se faca prin concurs, si nu pe criterii politice. Senatorul PRM are in vedere printr-un proiect de lege dotarea fiecarei primarii comunale cu un autoturism de productie interna si a initiat un proiect referitor la echilibrarea pensiilor.

Europarlamentarii

Vasile Dincu si Konya Hamar Sandor au devenit, din 1 ianuarie, europarlamentari. Konya a pregatit mai multe rapoarte privitoare la statutul social si financiar al artistului european. Vasile Dincu a declarat ca sustine toate initiativele euro-colegilor sai. (Andra-Daria SZASZ)