“O provocare in ajunul sosirii presedintelui Ungariei la Cluj”.Consulul general maghiar la Cluj, Cseh, si consulul Szenpetery considera ca multiculturalismul UBB nu e cel dorit de Ungaria.

Un grup de profesori din cadrul Universitatii “Babes Bolyai” a formulat un protest impotriva consulului Ungariei la Cluj, Szenpetery Istvan, acuzandu-l ca a amenintat conducerea Universitatii, solicitand rezolvarea problemei placutelor bilingve.

Intr-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Cluj, consulul general al Ungariei la Cluj, Cseh Aron, si consulul Szenpetery Istvan dezvaluie cum problema multiculturalismului UBB a depasit granitele tarii.

D-le consul general, d-le consul, a existat o intalnire a dvs cu conducerea academica a UBB in legatura cu Comitetul de Initiativa “Bolyai” si cu cererile acestora?

Cseh Aron: Eu, in calitate de consul general, l-am rugat pe domnul Szenpetery Istvan, adjunctul meu, sa ceara o intalnire cu dl Bocsan, rectorul Universitatii, si sa se intereseze in legatura cu situatia care s-a prezentat in vremea respectiva despre placutele bilingve si despre concedierea celor doi membri ai Comitetului de

Initiativa “Bolyai”, cadre didactice la UBB. Am recurs la aceasta trimitere (intalnirea cu rectorul Bocsan - n. red.), pentru ca rolul nostru diplomatic este ca in orice situatie sa informam statul nostru despre evenimentele din statul primitor.

Acest lucru s-a datorat si faptului ca in Ungaria a fost un consens al tuturor celor cinci partide parlamentare, iar situatia avea deja ecouri si la Bruxelles.

In scrisoarea unor cadre didactice de la UBB se face referire la anumite presiuni in sensul in care daca nu sunt acceptate revendicarile Comitetului de Initiativa “Bolyai” veti face demersuri pentru interpelarea comisarului european Leonard Orban.

Cseh Aron: As dori sa concretizez. La cererea mea, Szenpetery Istvan a initiat o intalnire cu domnul rector Nicolae Bocsan si doar cu dansul ar fi vrut sa se intalneasca. Fata de aceasta cerere, dl Bocsan l-a primit pe adjunctul consului general intr-o companie de peste zece persoane.

Practic, toata conducerea Universitatii a fost prezenta la aceasta discutie. Conform uzantelor diplomatice, dl Szentpetery a dorit sa ceara o informare, pentru ca nu intra in atributiunile noastre sa ne dam cu parerea.

Pe de o parte, a fost surprinzator ca dl consul a fost primit de parca ar fi fost o comisie de ancheta. Fireste, dl consul a spus ca a venit pentru a cere o informare, pe care a si primit-o din partea d-lui Bocsan.

A fost surprinzator si faptul ca la sfarsitul intalnirii, dl rector l-a intrebat pe consul care ar fi parerea personala a dansului.

Consulul Szentpetery a precizat ca nu a fost trimis de nimeni pentru a-si da cu parerea si ca aceasta nu este, in nici un caz, atributia unui diplomat, dar daca sunt interesati de parerea personala, atunci ar putea spune cateva vorbe. Dl.

Szentpetery le-a spus ca in municipiul Cluj, la ora aceasta, in unele magazine mari sunt inscriptii si in limba maghiara, pe langa limba oficiala, de genul “Bine ati venit”, ori “condica de reclamatii”, ori orarul s.a.m.d. si pentru el este surprinzator ca, intr-o universitate care se declara multiculturala, este o problema atat de mare sa fie puse placute informative si in limba acelora care sunt de alta etnie si invata acolo.

Din aceasta cauza noi nu prea intelegem acesta mare revolta a acestui domn Voinescu (unul dintre semnatarii scrisorii de protest - n. red.), pe care nu-l cunoastem. Nu am vrut sa purtam discutii cu dansul, noi am vrut sa purtam discutii cu domnul rector pentru a avea o opinie oficiala a rectorului Universitatii.

“Problema va ajunge pe masa lui Orban”

Si atunci va intreb, de unde apare referirea la comisarul european Leonard Orban?

Szentpetery Istvan: La sfarsitul intalnirii, eram deja ridicat cand m-a intrebat dl rector care este parerea mea, m-am asezat si am spus parerea mea despre multiculturalism si bilingvism in general, dar nu am facut nimic intr-un ton suparacios, am spus parerea mea de maghiar care traieste in Cluj.

Trebuie sa stiti ca aceasta intalnire a avut loc in noiembrie, iar dl Orban a fost desemnat ca viitorul comisar al minoritatilor nationale atunci. Ulterior a devenit dansul, incepand cu 1 ianuarie, comisar al limbilor minoritare. La iesire (de la intalnire - n.red.), eram aproape la usa, am spus ca sunt convins ca aceasta problema, dupa 1 ianuarie, va ajunge sigur pe masa d-lui Orban. Atat am spus atunci.

Opozitia de la Budapesta, in special FIDESZ si liderul formatiunii, Orban Viktor, este foarte activa in ceea ce priveste comunitatea maghiara din afara Ungariei.

Interesul actualei puteri pentru problematica UBB poate fi vazut ca o contrapondere a actiunilor opozitiei de la Budapesta, care este mult mai mediatizata in aceste probleme? Sa nu uitam nici de manifestarile de strada.

Cseh Aron: Toata aceasta problema care a izbucnit in interiorul UBB, in legatura cu placutele bilingve, sa fie puse sau nu, si apoi in legatura cu concedierea celor doua cadre didactice, a avut un efect de soc in intreaga sfera politica din Ungaria.

In Ungaria exista cinci partide parlamentare, doua la putere si trei in opozitie. Presedintii tuturor celor cinci partide au avut o declaratie comuna in legatura cu aceasta problema.

Dansii au contestat aceasta pozitie a conducerii Universitatii si nu inteleg ca intr-o universitate care se declara multiculturala, cum poate sa se intample asemenea lucru.

Stiti ca inca din luna decembrie, doamna ministru de Externe, Goncz Kinga, a cerut, la randul sau, o informare politicoasa din partea d-lui ministru Ungureanu. Stiti si intrebarea, si raspunsul, iar apoi UBB a spus ca nu are dreptate dl ministru si ca nu este asa cum spune dansul, lucru care ne-a socat si pe noi.

Szentpetery Istvan: Noi consideram o provocare acest articol, pentru ca eu am fost acolo in noiembrie si a doua zi nimeni nu a fugit la ziar si nu a spus nimic. Cand doamna ministrul Goncz Kinga a cerut informarea din partea d-lui ministru (Ungureanu - n. red.) urgent a aparut un e-mail trimis la Ministerul de Externe (de la Budapesta - n.red.) in care, in limba engleza, descrie acele lucruri defaimatoare despre mine, care nu sunt adevarate. Trebuie sa va spun, foarte consternat, ca eu am crezut ca domnii de la UBB au un nume, ca sunt crestini si botezati.

Nu stiam ca m-am intalnit cu “un grup de cadre didactice” (cum era semnat e-mail-ul respectiv - n. red.). Eu, la intalnire, am dat mana cu toata lumea, am facut cunostinta si am schimbat cartile de vizita.

Eu nu am vrut sa ma intalnesc cu dansii, iar apoi acest “grup de cadre didactice” care nici Dumnezeu nu stie de unde au aparut, face un protest despre ceva unde, dupa parerea mea, nu aveau ce sa caute.

Cseh Aron: Noi consideram treaba aceasta provocare, pentru ca a aparut acest articol chiar in ajunul sosirii presedintelui Ungariei la Cluj.

Dansul va efectua, lunea viitoare, o vizita oficiala la Bucuresti, unde se va intalni cu tot esicherul politic, cu presedintele, cu premierul, inclusiv cu conducerea opozitiei, dl Geoana, dupa care va veni la Cluj.

Aici se va intalni cu primarul Emil Boc, care este si presedintele partidului mai mare al coalitiei de guvernamant si in ajunul acestui eveniment apare un articol otravitor.

Presedintele va avea o intalnire si cu conducerea UBB?

Cseh Aron: Nu. Are un program de trei ore. La Primarie se va intalni cu toata conducerea locala si judeteana, cu primarul, presedintele Consiliului Judetean, cu prefectul si cu adjunctii lor.

Apoi se va intalni cu intelectualitatea maghiara din Cluj, pentru ca in acest oras sunt peste 60.000 de unguri dintre care foarte multi universitari, oameni de stiinta si cultura si dupa aceea, presedintele ungar se va intalni cu revolutionari eroi ai evenimentelor din 1956, editia romana. Adica ce s-a intamplat dupa.

Cu cei care au fost condamnati la ani grei de puscarie de regimul comunist si inca mai traiesc.

Va intreb si eu, personal. Considerati ca la UBB caracterul multicultural exista de facto sau este proclamat?

Cseh Aron: Tocmai acest lucru este interesant si din aceasta cauza se intereseaza publicul foarte larg, ca nu intelegem ce se intampla in interiorul UBB.

Intr-o universitate care se proclama si se caracterizeaza pe sine ca multiculturala si totdeauna, si la Bruxelles este evidentiat ca este cea mai multiculturala universitate din Europa, ar fi o asa de mare problema expunerea unor placute in alte limbi? Aceste probleme nu sunt numai pe tapetul cultural roman, sunt pe tapetul cultural european. Si la Bruxelles se intereseaza europarlamentarii.

Va intreb pentru ca la UBB sunt linii de predare in limba maghiara si germana, sunt foarte multe masterate si doctorate in limba maghiara, sunt facultati la care nu este master in limba romana, dar este in limba maghiara.

Szentpetery Istvan: Daca consideram multiculturalismul din Romania ca un sistem de relatii dintre un popor majoritar si un popor minoritar si societatea majoritara se considera multiculturala si cei carora li s-a oferit multiculturalismul spun, in continuare, ca nu simt multiculturalismul, ca nu asa il considera, atunci eu incep sa am dubii daca este multiculturalism sau nu este multiculturalism. Si despre acest lucru ar trebui intrebata si cealalta parte. Dl Bocsan a spus parerea dansului, dar cealalta parte, nu prea. Acesta nu este multiculturalismul pe care-l dorim noi.

Nicolae Bocsan: “Ceea ce relateaza domnul consul si viceconsul nu corespunde adevarului”

ZIUA de Cluj a solicitat punctul de vedere al rectorului UBB, Nicolae Bocsan (foto), in legatura cu afirmatiile celor doi diplomati maghiari.

“Am aflat de opiniile formulate de Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca: Sunt nevoit sa fac trei precizari:

1. Ceea ce relateaza domnul consul si vice-consul nu corespunde adevarului. Se amesteca fapte si evenimente, iar relatarea nu este in nici un caz de nivelul unui discurs diplomatic.

2. Multiculturalismul a fost asumat cu buna credinta de Universitatea «Babes-Bolyai», tinand seama de istoria Transilvaniei si de abordarile Uniunii Europene. Am asumat organizarea multiculturala in 1995, cand nu doar in Romania, ci si in alte tari europene prevalau alte organizari.

Multiculturalismul din universitate este efectiv mai dezvoltat decat in alte tari si se situeaza la nivelul exigentelor din Uniunea Europeana.

La Universitatea «Babes-Bolyai» exista multiculturalism pentru ca se pot invata 22 de limbi si, cu deosebire, pentru ca se realizeaza studii complete in limbile romana, maghiara, germana, engleza si in alte limbi, conform alegerii studentilor.

Limbile atrag culturi si nu exista vreo limitare la folosirea limbilor si la exprimarea respectivei culturi. Organizarea interna a Universitatii «Babes-Bolyai» este de asa natura, incat orice program cu baza linguala are autonomie de decizie.

Comparand reglementarile tarilor si universitatilor europene multilinguale cu cele ale Universitatii «Babes-Bolyai», se poate observa ca Universitatea «Babes-Bolyai» dispune de o organizare de nivel european. Trecutul Transilvaniei este asumat intr-o simbolistica corespunzatoare.

3. Trebuie sa se inteleaga ca Universitatea «Babes-Bolyai» este o universitate a unei tari care are legi ce trebuie respectate.”