Lovitura de teatru in episodul tentativei de omor asupra unui politist maramuresean. Cel acuzat ca ar fi incercat sa ucida un angajat al IPJ din Borsa, strivindu-l cu masina de un zid de beton, oprit din tentativa de un politist de frontiera care l-a impuscat, a fost eliberat si va fi cercetat in libertate.

Joi, 8 februarie, Tribunalul judetean a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva pentru 29 de zile a inculpatului Daniel Dumitru Timis (35 ani).

Rechizitoriul si apararea

Potrivit anchetatorilor, in noaptea de 2 spre 3 ianuarie, barbatul, domiciliat in Poienile de sub Munte, care lucra in Italia si se afla in concediu, a incercat sa-l omoare pe agentul de politie Gheorghe Sorin Coman din Borsa, lovindu-l cu Jeep-ul, iar apoi, coborand de la volan, a continuat sa-l loveasca violent.

In urma violentelor, viata angajatului IPJ a fost un timp pusa sub semnul incetitudinii.

Dupa ce l-au acuzat pe Timis de omor deosebit de grav, procurorii au solicitat arestarea preventiva a acestuia pentru 29 de zile. Barbatul s-a declarat, insa, nevinovat, sustinand ca in drum spre o ruda din Borsa, unde urma sa innopteze inainte de a pleca spre Italia, a observat o masina de politie cu farurile stinse.

In momentul in care a virat spre strada pe care locuia ruda respectiva, la vreo 20 de metri in spatele masinii, a observat o persoana care ii facea semn cu mainile ridicate. Pentru ca in apropiere exista un bar, nu a dat importanta gestului si si-a continuat drumul. In apropierea unui zid de langa o casa parasita i-au sarit in fata doua persoane care i-au aruncat un bolovan in parbriz.

Timis sustine ca a franat pentru a evita coliziunea cu cei doi, iar masina a continuat sa alunece, din cauza poleiului, si a intrat in zid. Invinuitul sustine ca, din instinct, a bagat Jeep-ul in marsarier, cu intentia sa fuga, fiind convins ca persoanele vroiau sa-l talhareasca. In urma manevrei a auzit un “urlet de durere” si si-a dat seama ca lovise o persoana.

Cand a coborat “sa vada ce s-a intamplat”, a auzit cealalta persoana armand un pistol.

Mai mult, inculpatul a declarat ca doar atunci si-a dat seama ca persoanele erau politisti si ca au veste re-flectorizante. Politistul de frontiera, aflat in patrula cu politistul de la serviciul rutier, care fusese strivit de zid, l-a somat sa se se culce la pamant.

Timis sustine ca in timp ce se apleca pentru a i se pune catusele, omul legii l-a impuscat din spate, iar el, de durere, a cazut, moment in care a auzit al doilea foc de arma.

Cu toate acestea, barbatul a recunoscut ca in ziua respectiva bause doua pahare de “sprit”. Tribunalul Maramures a respins solicitarea procurorilor ca Timis sa primeasca mandat de arestare pentru 29 de zile, dispunand fata de inculpat interdictia de a parasi localitatea timp de 30 de zile.

“Suntem stupefiati!”

Politistul Coman a fost transportat de la spitalul din Borsa la cel judetean din Baia Mare, iar apoi la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, starea sa ameliorandu-se treptat. Seful Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, comisarul-sef Ioan Isac, a declarat: “Sunt stupefiat de decizia luata de judecatori”.

“Am vorbit si cu procurorul Popescu si acesta mi-a spus ca, dupa ce va intra in posesia motivatiei, va face recurs impotriva deciziei, la Curtea de Apel. Nu pot sa comentez mai multe, pentru a nu se acredita ideea ca incercam influentarea justitiei, insa pot sa va spun ca vom ataca pe toate caile legale aceasta decizie. Sper ca la Apel se va da dovada de mai multa maturitate”, a mai spus Isac.