Daniel Meze: Partidul Conservator sustine sau va sustine in plan legislativ, in Parlament, guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu?

Codrut Seres: Daca premierul va veni cu o solutie monocolora, cu o solutie liberala in fata Parlamentului, il vom sustine. Daca nu o va face, si i-au dat termen doua saptamani, Partidul Conservator nu il va sustine.

Daniel Meze: Care este pozitia Partidului Conservator fata de suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu?

Codrut Seres: Am anuntat ca nu vom semna documentul PSD. Practic PSD si PRM au suficiente voturi pentru a initia procedura. In egala masura am anuntat si vom vota in Parlament pentru suspendarea presedintelui. Atunci vom prezenta si argumentele pe care le avem, care difera de cele ale PSD.

Daniel Meze: O gupare a PC, PSD si PRM este suficienta pentru a obtine o majoritate de voturi necesara suspendarii presedintelui?

Codrut Seres: Mai trebuie sapte voturi, dar nu cred ca vor exista probleme, la cati “prieteni” si-a facut Traian Basescu in acesti doi ani...

Daniel Meze: Credeti ca veti avea probleme in atingerea pragului electoral de 5%? Veti cauta un vehicol care sa va tracteze si in Parlamentul European?

Codrut Seres: Nu cautam vehicole. Vom candida pe liste separate din cateva motive. In primul rand avem nevoie de o campanie puternica de promovare a insemnelor si a doctrinei conservatoare la nivel national, cred ca in acest moment este mai cunoscut Partidul Umanist Roman decat Partidul Conservator. In al doilea rand ne-am saturat sa se spuna ca nu aveti electorat.

Nu puteti, nu faceti 5%! Vrem sa dovedim, asa cum am facut-o si in 2004, ca putem si ca avem un electorat. Avem un prag de incredere in Partidul Conservator de 9% care reprezinta un foarte bun bazin electoral. Pe acest fond se pot aduna cele 7% din voturi pe care ni le-am propus pentru alegerile europarlamentare, respectiv trei europarlamentari.

Exista un plan pregatit, prezenta mea in Bihor alaturi de colegul meu Edi Hellvig si prezenta colegilor mei in celelalte judete, este menita sa puna in aplicare acest plan.

Daniel Meze: Apropo de Bihor, cum vedeti activitatea partidului in judet. Partidul Conservator sta destul de prost, nu are reprezentanti in Consiliul Local Oradea, nu are consilieri judeteni, de fapt are unul care a venit de la PSD, candidatul la Primaria Oradea la alegerile din 2004 a luat 1,27%, noroc ca are un parlamentar care poate sa fie un vector de imagine.

Codrut Seres: Pentru mine lucrurile sunt foarte clare pentru ca la momentul in care parte buna din filiala Bihor trecea la PSD, in 2004, era secretar general al partidului... Era domnul Retegan, presedinte si subprefect, care a decis ca e mai comod sa-ti pastrezi functia din administratia publica decat sa te apuci de construirea unui partid.

Ca atare ne-am apucat sa construim o noua filiala judeteana in Bihor. Fata de cum era organizatia judeteana in 2004 astazi cred ca aratam mai bine din punct de vedere organizatoric. Parerea mea este ca si la Bihor se va depasi acest procent de 5%.

Daniel Meze: Vedeti in domnul Octavian Bara un lider care ar putea sa traga in sus filiala Partidului Conservator?

Codrut Seres: Nu cred ca domnul Bara va reprezenta un lider de imagine, dar reprezinta un lider din punct de vedere moral si reprezinta un lider din punct de vedere organizatoric, iar pragmatismul din afaceri se vede si in activitatea filialei. Nu cred ca un lider de filiala trebuie sa fie un vector de imagine, cred ca trebuie sa se identifice cu echipa din care face parte.

Daniel Meze: Va spune ceva numele de Calin Raita, apropo de echipa?

Codrut Seres: Am auzit de acest domn sti care erau si ambitiile domniei sale, stiu ca s-a remarcat in lumea politica oradeana doar atunci cand a plecat de la Partidul Conservator...

Daniel Meze: Explicatia dansului a fost ca nu a avut un mediu prielnic in Partidul Conservator...

Codrut Seres: De ce, in Partidul Conservator nu erau valutisti sau de ce nu era mediu prielnic?

Georgeta Gavris: S-a finalizat lista pentru alegerile parlamentare? Pe cine va promova Partidul Conservator?

Codrut Seres: Sunt aproape de finalizare propunerile filialelor judetene. La Consiliul National din 25 februarie se va stabili si ordinea pe lista. Propunerea care a facut-o filiala Bihor a fost pentru domnul profesor Maghiar si ramane sa vedem daca aceasta propunere este sau nu definitiva.

Daniel Meze: Domul Maghiar ar avea un capital de imagine mai bun ca domnul Hellvig?

Codrut Seres: Domnul profesor Maghiar are un capital la nivelul judetului Bihor si intr-o oarecare masura si in Oradea. La nivelul judetului mai mult ca in Oradea... Am facut niste sondaje proprii in aceste sens... Repet e o decizie a filialei, iar decizia filialei este una suverana ramane de vazut daca este o decizie finala sau este o propunere temporala.

Daniel Meze: Dupa cate stiu la Universitatea Oradea sunt anumite probleme, penale, se desfasoara cercerari, anumite suspiciuni care planeaza si asupra domnului Maghiar...

Codrut Seres: Domnul meu, suspiciuni planeaza si asupra mea, suspiciuni planeaza si asupra presedintelui Partidului Conservator, noi suntem un partid...

Daniel Meze: Sunteti un partid de “suspiciosi”?

Codrut Seres: Suntem un partid de “suspiciosi” pentru ca nu-i suntem pe plac domnului Basescu. O sa ne ducem crucea asta in spate si vom vedea ce crede electoratul, daca suntem “suspiciosi” sau daca nu avem nici un fel de problema.

Daniel Meze: Domnule Seres va simtiti tradator de tara, va simtiti spion sau ati ajutat spioni... acestea sunt acuzatiile care vi se aduc...

Codrut Seres: Hadeti sa fim seriosi, sa nu mai vorbim prostii. Cand vorbesti de tradare si spionaj trebuie sa precizezi in favoarea cui tradezi sau spionezi, care e puterea si care e mobilul. Nu faci spionaj sau tradare din placere.

Nu uitati ca am fost membru in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii timp de doi ani... In mod normal trebuie sa dovedesti niste acuzatii, exista niste fapte...

Daniel Meze: Tot la capitolul imagine asupra dumneavoastra mai planeaza inca o chestiune. In mandatul dumneavoastra s-a incetatenit sintagma de “baieti destepti”. Cei care cumpara energie de la stat si o vand tot la stat cu un profit de miliarde.

Codrut Seres: Creatia “baietilor destepti” nu ii apartine lui Seres si nici mandatului acestuia... Domnul Basescu la atata se pricepe, atata face, sa puna stampile. “Baieti destepti” sunt aceia care si-au facut contracte pe termen lung, din anii 2002, 2003 si 2004, contracte de vanzare a energiei electrice.

Acestia sunt “baietii destepti” care au beneficiat de anumite cunostiinte si de fler, pentru ca, sa fim seriosi, despre piata de energie se vorbeste de doi ani, dar ea exista de prin 1999. Pana la momentul 2005 nimeni nu a avut curajul sa ridice valul de pe piata de energie si sa incerce sa mute toate aceste tranzactii din discutiile si negocierile directe, pe bursa.

Ala sunt eu care au facut acesta surpriza baietilor respectivi. Si daca vedeti nimeni nu m-a acuzat pe mine ca sustin baietii destepti, ba dimpotriva. Ieri auzeam ca DNA-ul a arestat pana la urma pe o parte din cei pe care i-am sesizat pe la jumatatea anului trecut, in cazul complexului Turceni.

Daniel Meze: S-a vehiculat faptul ca acesti “baieti destepti” ar fi si politicieni, care detin astfel de firme sau au interpusi in aceste firme. Se vorbea chiar de firma Grifco, care este a familiei Voiculescu.

Codrut Seres: Am mentionat si eu. Grifco a avut un contract incheiat in anul 2004 care s-a derulat pe timp de doi ani cu complexul energetic Rovinari. Facea import si vindea la o alta companie, Metrorex. Contractul a fost incheiat in 2004 cand nu eram ministru.

Intrebari fulger:

Daniel Meze: Caracterizati cu primul cuvant care va vine in minte urmatorii oameni politici:

Codrut Seres: Traian Basescu - necioplit, C. P. Tariceanu - fariseu, Ion Iliescu - experimentat, Dinu Patriciu - mare smecher, Emil Boc - mic la stat, mic si la sfat, Mircea Geoana - prostanac, C. V. Tudor - rudotel, Marko Bela - palinca, Petru Filip - primar, Gigi Becali - oier, Alexandru Kiss - om de afaceri.

Daniel Meze: Care este ultima carte citita de dumneavoastra, autorul si cand ati citit-o?

Codrut Seres: Orhand Pamuk, Nu sunt rosu, in luna decembrie.

Daniel Meze: Cati regi a avut Romania?

Codrut Seres: Ferdinand, Carol...

Georgeta Gavris: Mihai si inca un Carol...

Codrut Seres: Da.

Daniel Meze: Daca ar fi sa dati o nota de la 1 la 10 urmatorilor oameni politici:

Codrut Seres: Presedintele Traian Basescu - 4,90, Calin Popescu Tariceanu premier - 4,90, Mircea Geoana ca si lider al opozitiei - 3.