De Pasti, mieii ar putea lipsi din piete si din galantarele magazinelor. Din cauza ca autoritatile au intirziat sa solicite Comisiei Europene derogarile necesare pentru identificarea ovinelor si pentru ca au stopat, din noiembrie anul trecut, procesul de crotaliere aflat in derulare, mieii nu vor putea fi transportati la abatoare si centre de taiere.

Mult prea tirziu, sustin proprietarii de oi, pentru a se organiza o licitatie in vederea identificarii mieilor care trebuie sacrificati. Si asta pentru ca, dupa standardele UE, oile din Romania trebuie sa aiba doua crotalii, atit pentru exportul animalelor vii, cit si pentru „miscarea" - transportul si sacrificarea lor pe teritoriul Romaniei.

Ce se poate face

Oierii sibieni au din nou de furca cu autoritatile sanitare veterinare. Pentru rezolvarea situatiei, Autoritatea Sanitara poate lua o decizie in acest sens, pentru ovinele cu virsta de pina la 12 luni cu destinatia abatorizare, care pot fi, astfel, scoase din exploatatii fara a fi identificate cu al doilea crotaliu, dar din declaratiile specialistilor, rezulta ca numarul ovinelor crotaliate cu primul cercel, conform cerintelor, este mic si, ca atare, nu se va putea ajunge la crotalierea cu al doilea.

Miel la portbagaj

Pentru ca nu mai pot fi sacrificati in piete si oboare sau la marginea drumului, mieii trebuie transportati la abator, lucru imposibil in lipsa crotaliului. Fara elemente de identificare, nici un animal din Romania nu poate fi scos din exploatatie. Pentru a-si putea face rost de mielul de Pasti, sibienii vor apela la rude si cunostintele de la tara si vor sacrifica animalele in curte, dupa care le vor transporta in portbagaj.

Autoritatile sustin ca alarma este falsa. "Nu ne incurca cu nimic, pentru ca animalele incep fatarea in februarie, martie. Mai este timp pentru crotaliere si inregistrare" a declarat Marian Avram, presedintele ANSVSA.

Birocratia

Spre deosebire de tarile din UE care folosesc pentru transportul animalelor doar foi de miscare eliberate de proprietarii animalelor, la noi sint necesare documentul de miscare, un formular de miscare completat ca la pasapoarte, certificat sanitar-veterinar, precizarea tipului de miscare, cartea exploatatiei - care in buna masura nu a ajuns la proprietari.

In aceste conditii miei vor ramine nevinduti si se va apela la exporturi, in dauna oierilor romani.

Practica si paguba

Anual, de Pasti, sibienii consuma aproximativ 30.000 de miei, fara a socoti ce vind in alte judete. „Exportatorii realizeaza in aceasta perioada 25%-30% din cifra de afaceri de peste an. Dar, pentru a ajunge la livrare, contractele se semneaza inainte cu citeva luni" spune Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine. Dumitriu sustine ca la un judet ca Sibiul aproximativ 4000 de familii de oieri isi cistiga existenta sau isi completeaza veniturile din vinzarea mieilor si oilor.

"Pentru anul acesta, in conditii de normalitate, ar trebui sa vindem mieii cu 13 lei/kg, ca si anul trecut. Daca lucrurile nu se rezolva, e clar ca si pretul va creste. In UE miei ii dam cam cu 5 euro/kg, carcasa fara cap si organe", spune Dumitriu.