La 17 ani de la schimbarea regimului politic, romanii inca se mai chinuie sa scape de imaginea prafuita creata de comunism si sa demonstreze ca sunt capabili sa faca parte din „marea familie europeana”.

Printre turistii straini care au ales sa-si petreaca vacantele in tara noastra, parerile sunt impartite: unii au parasit Romania impresionati de frumusetea peisajelor si a traditiilor, altii ingroziti de stilul de viata inapoiat, de sarlatanii pe care i-au intalnit la tot pasul, cat si de traficul infernal.

Pentru a-i pune in garda pe cei care intentioneaza sa viziteze tara noastra, „patitii” si-au postat avertismentele pe site-urile si forumurile agentiilor turistice de peste hotare. Ajunsi in Romania pentru prima data sau dupa o absenta indelungata, primul lucru pe care il remarca strainii este aspectul dezolant al capitalei.

Acesta este probabil si motivul pentru care Bucurestiul este unul dintre cele mai criticate orase. „Capitala Romaniei, nebuna si frumoasa, asista distanta la schimbarile din lume. Bucurestiul a ramas o epava, plin de ruinele unuia dintre cele mai ciudate regimuri politice.

Cladirile de beton, innegrite, care alta data au fost resedinte impunatoare strajuiesc inghesuite bulevardele”, povesteste un turist englez, Guy Rundle, ale carui comentarii pot fi citite pe site-ul lonelyplanet.com Cersetorii, omniprezenti in fiecare colt al tarii, nu au putut trece neobservati.

„Pentru a ajunge la cluburi, trebuie sa cobori pe stradute inguste, pazite de caini vagabonzi si cersetori, inofensivi de altfel, dar nu ar strica sa ai la tine o punga plina cu bani sau bomboane”, a mai spus acelasi turist. De altfel, datorita aspectului dezolant si al saraciei intalnite, turistii au comparat tara noastra cu statele Americii Latine sau Cuba.

„Casele cu aspect prafuit au un aer de America Latina” sau „orasele mici abunda, multe dintre ele saracacioase, aducandu-mi aminte de cele din Cuba”, se poate citi pe site-ul realtravel.com. Legile nescrise ale traficului mioritic dau si ele batai de cap strainilor.

„Partea infricosatoare este ca drumurile au un singur sens pe directie, iar posibilitatile sa intri in depasire sunt rare. Condusul in Romania implica depasirea multor vehicule lente, precum tiruri sau carute trase de cai. In oras, un sir lung de masini si camioane se lupta cu viclenie pentru intaietate in trafic.

Scopul este sa ajungi cat mai departe in rand, inainte ca masinile de pe contrasens sa te traga inapoi pe banda ta. Dawn, ghidul a reusit sa faca asta ca un adevarat expert, aparent, fara nici un stres. Pentru mine, ruleta ruseasca ar fi fost mult mai sigura”, isi aminteste capul familiei canadiene Cheng, pe site-ul Real Travel.

Romania: raiul autostopistilor si al fumatorilor

In viziunea a numerosi straini, tara noastra pare a fi... raiul autostopistilor. Si asta pentru ca, dupa cum a remarcat australianul Mat Sculz, pe site-ul ghidului turistic Lonely Planet „Poate ca atunci cand soferii mor si ajung in rai, vor ajunge de fapt in Maramures, pentru ca aici soferii chiar opresc.

Cand fac autostopul, americanii, australienii si britanicii isi ridica degetul mare. In alte tari, autostopistii arata lenes indexul. Aici, in Romania, autostopistii isi flutura frenetic mainile”, a povestit Mat Schulz despre timpul petrecut in tara noastra. Australianul afirma insa ca a avut parte si de binecunoscuta generozitate a romanilor.

„In timp ce asteptam intr-un sat trist, a oprit un Peugeot nou-nout. Lipsa banilor a fost singurul motiv pe care l-a putut crede soferul roman pentru faptul ca un australian facea autostopul. M-a intrebat daca am nevoie de ajutor si i-am raspuns ca nu.

A cautat insa adanc in buzunarul pantalonilor si a scos cateva bancnote transpirate pe care mi le-a pus in mana, spunand ca Dumnezeu il va rasplati mai tarziu. Banii i-am lasat intr-o cutie a milei, dintr-o biserica ortodoxa”, isi aminteste australianul Mat Schulz. De altfel, problematica pentru turistii straini a fost si calatoria cu trenul, dupa cum povesteste familia Cheng.

„Din calatoria noastra spre Delta Dunarii, avem o poza interesanta cu buda trenului care ne-a dus spre Tulcea. Nevoile ti le faceai printr-o gaura din podea, prin care puteai vedea sinele trecand. E o cale sa rezolvi problema canalizarii!”, au mai spus canadienii. Nici Constanta nu a fost ocolita de vizitatorii de peste granita.

Ashley Vaughan povesteste, pe site-ul Real Travel despre amintirile placute din Constanta. Cazata la Hotel Sport, ea a cinat in cateva randuri la restaurantul „Irish Pub”. In orasul de la malul marii a avut ocazia sa constate cat de bine stiu romanii engleza. „M-am intalnit cu o studenta in ultimul an, la Istorie.

Vorbea o engleza foarte buna, pe care a invatat-o de la televizor si de pe internet. Nu am avut insa nici o problema sa ne intelegem”, a spus Ashley Vaughan. Mai mult, turistii au ramas impresionati, cum era si de asteptat, si la capitolul culinar. Mamaliga, ajunsa in amintirile strainilor „marmelika” si carnatii de porc s-au dovedit a fi un deliciu.

Totodata, un profesor englez, care s-a plimbat prin tara, a constatat cu surprindere ca mancarea de baza a romanilor a devenit salamul, sunca, branzeturile, ceaiul si... berea. Un alt aspect remarcat de straini a fost faptul ca in tara noastra sunt foarte multi fumatori. Pe site-ul iExplore.com, unul dintre turisti da ponturi despre cum ar trebui sa fie tratate gazdele romane.

„Daca vreti sa le impresionati, ar trebui sa le oferiti cate un mic cadou. Multi romani sunt fumatori, asa ca tigarile occidentale sunt foarte apreciate”.