Statisticienii sibieni au realizat un amplu studiu dedicat femeilor. In judet traiesc, conform inregistrarilor, 148.533 de femei la oras si 68.389 in mediul rural. Cu 2,1% mai multe decit barbatii.

Din datele statistice rezulta ca sibiencele traiesc, in medie, cu aproape opt ani mai mult decit barbatii si ca se casatoresc relativ tirziu. La 27,3 ani in mediul urban si la 24,9 ani in mediul rural. In ultimul an, au venit din afara tarii peste 500 de femei care s-au stabilit in judetul Sibiu. Divorturile, de regula, sint mai numeroase cind femeile nu au copii de crescut si scad puternic atunci cind cuplul are de la doi copii in plus.

Mai longevive ca barbatii

Ponderea femeilor in populatia judetului este cu 2,1% mai mare decit a barbatilor. Cauza nu este faptul ca se nasc mai putini baieti. Ponderea baietilor in numarul nasterilor este mai mare, in medie, decit cea a fetelor. Explicatia este aceea ca sporul natural, adica raportul dintre numarul de nascuti si numarul de decedati, este negativ in rindul barbatilor si pozitiv la femei.

De altfel, durata medie de viata la barbatii judetului este de 68,4 ani, in timp ce la femei este de 76,2 ani in mediul urban si de 74,4 ani in mediul rural. Femeile din judet muncesc, in special, in sectoarele bugetare - invatamint, sanatate si asistenta sociala, administratie publica, posta si telecomunicatii, industria usoara si agricultura.

Profil de sibianca

Din datele statistice rezulta ca sibiencele nu se prea grabesc sa se casatoreasca. Media aritmetica ne arata ca cele din mediul urban se casatoresc la virsta medie de 27,3 ani, iar cele din mediul rural la 24,9 ani.

Divorturile, relativ putine fata de cele inregistrate in alte judete, ne arata ca sibiencele isi aleg cu grija partenerul. Daca nu le convine convietuirea, nu ezita sa divorteze atunci cind cuplul nu are copii si se dovedesc mult mai reticente la desfacerea casatoriei cind in familie sint deja doi sau trei copii.

Cei mai multi copii se nasc atunci cind mamele au virsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani, cu o pondere mai mare pina la virsta de 29 de ani.

Salariu mediu

Sibiencele isi gasesc usor locuri de munca in comertul cu amanuntul, in industria alimentara sau usoara, in domeniul serviciilor hoteliere si de alimentatie publica, sanatate, activitati ale caror cistiguri sint, de regula, aproape de nivelul mediu de salarizare pe economie.

La nivel de judet, in societati comerciale sint cuprinse circa 36.700 de femei, iar restul de pina la circa 81.000 isi desfasoara activitatea in alte domenii. Ponderea femeilor in categoria somerilor este mai mica decit cea a barbatilor cu 0,5%.

Munca egala, lefuri mai mici

Desi muncesc cot la cot cu barbatii, femeile cistiga mai putin. Salariul mediu brut realizat de femei in luna noiembrie 2006 a fost cu 3,6 procente mai mic decit cel realizat de barbati. Doar in companiile straine cistigul salarial este mai mare in rindul populatiei feminine, cu 3%.

In schimb, firmele romanesti, in virtutea unei mentalitati gresite, acorda femeilor conducatoare de compartimente un salariu mai mic cu 7-15 puncte procentuale fata de cel al colegilor barbati. Raportul de salarizare intre femei si barbati releva o concentrare a ponderii femeilor in zona salariilor mici (pina la 500 de lei) si in zona salariilor cuprinse intre 1.000 - 3.000 de lei, in comparatie cu ponderea barbatilor care devin predominanti peste aceasta limita.