Crioterapia, folosita Si in cancerul de rinichi

Un tinar de 30 de ani care are o forma foarte agresiva de cancer la rinichi va fi supus, in premiera pentru Romania, la o noua terapie, care este folosita cu succes in doar citeva centre din Europa. Interventia va avea loc la Institutul Clinic de Urologie Si Transplant Renal (IUTR) din Cluj-Napoca Si se numeSte crioterapie. Prof. dr.

Mihai Lucan, Seful IUTR Cluj-Napoca, spune ca acest tip de tratament minim invaziv a fost introdus in incercarea de a le oferi pacientilor alternative terapeutice fata de operatiile complexe Si mutilante care au consecinte functionale nedorite Si uneori pot sa le ameninte viata. „Pina acum am aplicat aceasta metoda in cazul a 10 pacienti cu cancer de prostata.

Acum a venit momentul sa facem un pas inainte in cadrul protocolului de colaborare pe care il avem cu mai multe centre din Israel, Germania Si Anglia“, a declarat prof. dr. Mihai Lucan.

Succesiune de inghetari Si dezghetari

In aceasta noua metoda de tratament se folosesc doua gaze. Este vorba de argon Si heliu, care se injecteaza la nivelul tumorii, practicindu-se o succesiune de inghetari Si dezghetari ce duc la distrugerea tumorii. Interventia este controlata ecografic Si ghidata cu ajutorul computerului.

"Terapiile minim invazive pe care le aplicam sint la fel de eficiente din punct de vedere oncologic ca Si terapiile clasice, dar cu consecinte functionale negative mult mai reduse. Si spitalizarea este mai redusa, ceea ce creSte economicitatea actului medical“, a declarat prof. dr. Mihai Lucan.

Incepind de ieri Si pina miercuri, la IUTR Cluj-Napoca cinci pacienti cu cancer de prostata Si cancer la rinichi vor beneficia de acest nou tip de terapie.

Trei pacienti supuSi crioterapiei

Ieri, trei pacienti cu cancer de prostata au fost supuSi crioterapiei la institutul clujean. Interventiile sint efectuate de o echipa complexa formata din 11 medici de la IUTR Cluj-Napoca, din Israel, Germania, Anglia Si Statele Unite ale Americii. Selectia pacientilor supuSi unei astfel de interventii este foarte riguroasa, avind in vedere ca nu poate fi aplicata tuturor pacientilor cu cancer.

La IUTR sint internati anual 6.600 de pacienti, doar 40% dintre aceStia fiind din Transilvania.