Circa 10 procente din hotaririle adoptate de Consiliul Local Bacau anul trecut s-au referit la modificarea sau completarea unor decizii luate tot de consilierii municipali. Aceasta situatie ii nemultumeste pe unii consilieri care acuza executivul Primariei ca nu este consecvent si se razgindeste prea des in proiectele sale.

Din cele 380 de hotariri adoptate anul trecut de legislativul local, cel putin 23 s-au referit la modificarea sau completarea unor decizii deja adoptate de Consiliul local.

Daca scadem cele peste 100 de hotariri referitoare la planuri urbanistice pentru constructiile private, sau hotaririle referitoare la succesivele rectificari de buget, rezulta ca circa 10 procente din munca alesilor locali bacauani s-a consumat pentru a corecta sau modifica ceea ce ei au mai hotarit o data.

Daca in cazul unor hotariri prin care se corecteaza greseli de redactare ale unor proiecte adoptate de Consiliu, este oarecum normala revenirea, exista multe hotariri care modifica decizii abia adoptate.

Este cazul, de exemplu, al hotaririi 368/2006, adoptata catre finele anului, care modifica Regulamentul de urbanism comercial ce fusese adoptat prin hotarirea 175/2006, prin luna martie.

Regulamentul a fost modificat dupa ce un consilier a luat atitudine fata de faptul ca municipalitatea a permis amplasarea unor panouri publicitare pe trotuare, desi regulamentul nu permitea acest lucru. Ca urmare, Regulamentul a fost modificat iar acum amplasarea panourilor publiciutare pe caile de acces este perfect legala.

O alta hotarire, 349/2006 completeaza o hotarire adoptata la inceputul anului, 22/2006, care la rindul ei, modifica hotarirea 87/2002, privind Regulamentul de functionare al Pietelor Agroalimentare. Celebre au ramas hotaririle succesive, trei la numar, prin care s-a "jonglat" cu patrimoniul CET pentru ca, pina la urma problema sa ramina tot in coada de peste.

La fel de celebra a ajuns si HCL 353/2006, prin care s-a schimbat numele strazii Crinilor din Cartierul Gheraiesti pentru ca in noiembrie 2004, acelasi Consiliu local nu si-a dat seama ca mai exista o strada cu acelasi nume in cartierul CFR.

Lucas: "Daca faceam asa ceva ma dadeau afara"

Fost viceprimar in administratia Sechelariu, consilierul independent Laurian Lucas, spune ca o asemenea situatie este de neacceptat.

"Eu, daca-mi permiteam sa fac asta cind lucram in Primarie eram dat afara de consilieri pentru ca atunci Consiliul local chiar era interesat de ceea ce se hotaraste" - spune el. Lucas a propus sanctionarea celor vinovati de aceasta stare de lucruri, insa nu a primit nici un raspuns.

"Nu poti sanctiona pentru indecizie sau schimbarea de parere subordonatii; primarul sau viceprimarul ar trebui sa raspunda pentru aceste lucruri" - e de parere Lucas.

"Asa ceva este jenant pentru administratie. Ca sint hotariri prin care se corecteaza niste greseli, mai treaca-mearga, nu este o chestiune condamnabila. Dar sint hotariri asupra carora se revine pe banda rulanta, ceea ce denota nepricepere sau slaba pregatire" - e de parere consilierul conservator Petrica Munteanu.

Secretarul Popovici: "Legea nu trebuie sa fie un cadru rigid"

Secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, este de alta parere. El considera ca legislativul local trebuie sa corecteze greselile si sa fie "maleabil" cind este vorba de hotariri care afecteaza viata oamenilor.

"Legea nu trebuie sa fie un cadru rigid. Si la actele normative emise de Parlament se revine uneori cu cite 5-6 completari. Pentru ca o lege trebuie sa aiba un cadru flexibil si sa actioneze in interesul cetatenilor" - spune el.

Ca sint multe sau putine hotaririle asupra carora s-a revenit, acest lucru este discutabil. Cert este ca in prima sedinta din 2007, cea de pe 25 ianuarie, consilierilor li s-au pus pe masa doua proiecte care modificau hotariri adoptate la finele anului trecut.

Unul dintre proiecte se referea la taxele si impozitele locale iar celalalt, la Regulamentul pentru taximetristii bacauani.

In hotararea privind taxele locale se trecuse gresit termnenul pana la care se acorda reducerea de 10 la suta in cazul celor care-si achita integral impozitele.

Hotararea cu privire la taximetristi a fost necesar sa fie corectata pentru ca fusese emisa pe 28 decembrie anul trecut si trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie.

In cele cateva zile, in care cadea si Anul Nou, cei 900 de taximetristi bacauani ar fi trebuit sa-si schimbe indicativele de pe portiera masinilor cu noul model adoptat la initiativa Primariei.