O fata cu handicap psihic si-a dat foc in Spitalul de Psihiatrie Sighet

Povestea trista a copiilor institutionalizati maramureseni, cu un anumit grad de handicap psihic, internati la Spitalul de Psihiatrie Sighet a facut inconjurul Romaniei si nu numai. In lipsa unui Spital de Psihiatrie pentru copii si tineri, cei bolnavi erau adusi la Sighet chiar si in cazul unei crize ce ar fi trebuit gestionata de cei care ii ingrijesc.

Un caz grav a readus in atentia noastra problema acestor copii pentru care viitorul are usa inchisa.

In ultima decada a lunii decembrie 2006, R.F., de 19 ani, rezidenta in Casa de tip familial de pe Valea Borcutului, o tanara de care GAZETA a mai scris, a facut o criza. In termeni mai pretentiosi, a avut loc o decompensare. Fata are un grad de handicap psihic care necesita tratament medicamentos, dar si, atentie, dragoste.

In fond, toti sefii de oriunde afirma fariseic: "Si ei sunt copiii nostri!”.

Sa nu uitam ca tot sistemul de protectie al copilului cu nevoi de orice fel este finantat de stat, adica de noi, prin nesfarsite impozite si taxe. Dupa ce ani de zile am asistat la cazuri de disparitie din case, la imbolnaviri, intoxicatii cu medicamente, am crezut ca se vor lua masuri la nivel national pentru a se rezolva aceasta problema spinoasa. Angajamente au fost luate, dar...

In ultimul an nu au fost probleme deosebite, pana in decembrie.

Fata de 19 ani este tinuta in sistem deoarece nu are unde merge, nu are cine sa o ingrijeasca. Teoretic, ea este fisata ca fiind adult. Practic, este un copil care traieste intr-un univers al ei, in care noi, cei „sanatosi”, nu prea avem ce cauta. Uneori, din cauze greu de stabilit, face crize si realitatea in care ne ducem existenta invadeaza universul tinerei-copil.

Nu stim daca a trecut pe la sectia de Psihiatrie Baia Mare. Dupa stiinta noastra exista o linie de garda pentru astfel de cazuri si doar cu acceptul medicilor baimareni copiii sunt dusi la Sighet. Multe ore am incercat sa aflam traseul consultatiei medicale a tinerei. Nu stim cine a trimis-o la Sighet.

Ea a fost internata, dupa unele surse in 20 decembrie, dupa altele in 30 decembrie. Timp de o luna de zile a facut tratament la celebrul Spital sighetean. Mentionam ca a stat, altfel nu se poate, cu fel si fel de bolnavi, adultii fiind si cu afectiuni care te ingrozesc.

Bricheta sinucigasa

In seara (noaptea?) zilei de 30 ianuarie, potrivit unor declaratii ale unor cadre medicale de la Spitalul Sighet, R.F. a facut rost de o bricheta, apoi s-a dus in pat, si-ar fi tras patura peste cap si a dat foc lenjeriei, hainelor. „Asistentele nu au observat. A ars mocnit pana s-a vazut fum. Atunci s-a intervenit si s-a observat ca fata are arsuri pe tegumente.

Asistenta nu a dat importanta. Nu a crezut ca este ceva foarte grav. A doua zi, probabil si din cauza durerilor, fata a strigat si s-a observat ca situatia este mai grava decat parea la prima vedere. A fost dusa la urgenta si apoi la Baia Mare”, ne-au declarat cadrele medicale sighetene.

La Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare, fata este adusa in stare grava, respectiv arsuri de gradul 3 si 4 pe aproape 50% din suprafata corpului. Din data de 31 ianuarie este la Spitalul baimarean. A fost dusa la sectia de terapie intensiva, sectorul arsi.

Fata este in stare grava si specialistii baimareni se feresc sa dea un diagnostic.

Fata de ce am aflat la Spitalul de Urgenta, cei din Sighet se fac ca glumesc. Medicii de acolo cred ca fata este relativ bine, sau ca merge spre bine. Grav, impardonabil este cum ea a reusit sa faca rost de o bricheta intr-o sectie de psihiatrie.

Este criminal ca sa nu se observe ca fata a ars de vie aproape pe jumatate din corp, asta in conditiile in care acesti pacienti, adulti, dar mai ales copiii trebuie sa se bucure de o atentie sporita din cauza afectiunilor de care sufera. Este criminal ca o bolnava de 19 ani, aproape sa reuseasca sa se sinucida fara ca cineva sa vada, sau sa faca ce ar fi fost de facut. Se incearca sa se ascunda neglijenta, indiferenta?

Tacerea e de aur

Dupa ce am aflat de acest caz incredibil, am incercat sa dam de capatul povestii neverosimile. La Casa de unde a plecat fata, se pare ca nu prea se stia mare lucru. Si ei au aflat de la Spitalul de Urgenta ca fata a fost adusa arsa la Baia Mare. Am incercat sa vorbim cu mai multi oficiali, dar ne-am lovit de „nu stiu mare lucru, am aflat acum, ieri...”.

Fata se zbate intre viata si moarte de aproape doua saptamani. Dar cui sa-i pese?

“Fetita a fost internata la Sighet in urma consultarii unui medic specialist si a fost dusa cu salvarea, in data de 30 decembrie, anul trecut, la Psihiatrie. Ulterior, a fost internata la Baia Mare, in 31 ianuarie, iar noi n-am fost anuntati de ceea ce s-a intamplat cu ea pana in 5 februarie.

Mai exact, sefa de Centru, Rodica Baban, a sunat la Sighet si a aflat ca fata este internata la Spitalul din Baia Mare. N-am stiut nimic pana in 5 februarie. Ea este acum adult si mai multe date va poate da Bianca Salagean”, a declarat directorul adjunct al DGASPC, Nicolae Boitor.

“Azi (joi, 8 februarie, n.red.) am preluat cazul si am inaintat o adresa catre Autoritatea de Sanatate Publica, mai exact, directorul Dorina Micle, cerandu-i sa dispuna o ancheta la Sighetu Marmatiei, pentru a vedea in ce imprejurari a fost posibil acest incident neplacut.

Fata a fost internata la Sighet in regim de urgenta, in 30 decembrie, pe baza recomandarii medicului specialist psihiatru. Periodic, seful de Centru de pe str. Valea Rosie, unde e rezidenta tanara, si asistentul social se interesau de starea de sanatate si perioada cand avea sa fie externata. Li s-a spus ca e stabilizata si o mai tin putin.

Intamplator, seful de centru a aflat de ceea ce s-a intamplat abia dupa cateva zile (incidentul avand loc pe 29 ianuarie), desi s-au lasat datele de contact in eventualitatea ca ar aparea ceva complicatii”, a declarat Bianca Salagean Pricop, director executiv adjunct al DGASPC.

“Ancheta este in curs de desfasurare. Mai trebuie sa adun niste elemente fata de ceea ce mi-au transmis cei de la Spitalul Sighet si Directia de Protectia Copilului. E vorba de o tentativa de suicid (deocamdata nereusita), iar starea fetei este foarte grava, avand arsuri de gradul 3 si 4. Acum este la terapie intensiva si nu va pot da un prognostic bun, din pacate.

Cine sa fie in stare buna? Banuiesc ca erau in stare buna cei de la Spitalul Sighet cu care ati vorbit. Pacienta nu este in stare buna”, a afirmat Dorina Micle, director al Autoritatii de Sanatate Publica.

Dincolo de aceste declaratii si posibil bune intentii, ramane o fata care se poate duce in universul ei pentru totdeauna. Probabil nu i-ar parea rau!