Dupa cum arata datele privind cifra persoanelor decedate in 2006, cele mai avantajate de pe urma acestor evenimente au fost firmele de pompe funebre si alte asociatii care se ocupa de vanzarea produselor pentru inmormantari. La sute de inmormantari, „s-au scos” sute de milioane de lei ROL din comertul cu sicrie.

Afacerea merge cu atat mai bine, cu cat tot mai multi varstnici turdeni se gandesc sa isi cumpere dinainte cele necesare pentru inmormantare.

CAR Pensionari Turda face „concurenta” firmelor de pompe funebre

CARP Turda a facut cunoscut inca de anul trecut pensionarilor care isi platesc cotizatia la ei, ca are o oferta unica de sicrie si servicii funerare, la care membrii asociatiei au reduceri in functie de vechimea la CARP.

In timp ce la firmele de profil, sicriele costa de la 6 milioane lei ROL in sus, la CARP oferta incepe de la circa 2.600.000 lei ROL pentru marfa din stejar si fag, si pana la cam 10.000.000 lei ROL pentru pretentiosii care vor sicrie de export.

Pentru ca oferta este convenabila, conducerea CARP chiar a sugerat cotizantilor sa arunce o privire la noua „marfa” pentru a-si face o parere cat e de deosebita. La preturi mult mai mari vine din spate concurenta, firmele de pompe funebre care „taxeaza” clientul mult peste 10.000.000 lei ROL in functie de alegerea acestuia.

Sute de decese in 2006

Casa de Pensii Turda a "scos” anul trecut din evidenta aproape 1.400 de persoane care proveneau din Turda, Campia Turzii si 17 comune arondate. Seful acestei institutii, Vasile Szabo, apreciaza ca in medie, lunar, cam 100 de pensionari trec in nefiinta. La acestia se mai adauga numarul decedatilor din accidente si al celor care mor inainte de a apuca varsta de pensionare.

Conform statisticilor, in 2006, cel putin la nivelul persoanelor inscrise la Casa de Pensii Turda, nu s-a constatat o crestere a numarului de decese, cifra mentinandu-se cam aceeasi in ultimii ani.

Locurile de groapa de la unu la cateva milioane de lei si cam rare...

O problema care nu prea vrem sa o abordam si nici nu ne intereseaza pana in momentul in care devine stringenta este cea a locului de groapa. In multe dintre cimitirele turdene, locurile de groapa sunt cam „ocupate”, fie au fost cumparate, fie inca nu sunt disponibile pentru a fi rascumparate.

Cele mai "ieftine” locuri de groapa se gaseau undeva langa "Cimitirul Unguresc”, unde costa circa 1.000.000 lei ROL. Din pacate oferta nu mai este valabila, decat in cazul in care apare vreun loc care poate fi rascumparat, avand in vedere ca acestea se vand pe 20 de ani. In rest, oriunde am cauta, putem gasi ceva de la 1.500.000 lei ROL in sus. Daca solicitantii sunt mai multi si locurile putine, preturile mai urca putin.